Η αύξηση των ποδηλάτων και των ποδηλατοδρόμων στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους αυτοκινητιστές

Μία πρωτόγνωρη κόντρα ανάμεσα σε οδηγούς αυτοκινήτων και ποδηλάτες έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες. Όλα ξεκίνησαν όταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι Αρχές της βελγικής πρωτεύουσας εκπόνησαν μία σειρά μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για γρήγορη ανάπτυξη νέων ποδηλατοδρόμων μόλις αρθεί το πρώτο lockdown.

Η ιδέα ήταν να επωφεληθούν από την ανανεωμένη όρεξη των κατοίκων της πόλης για ποδηλασία και να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο για βόλτες με αυτόν τον τρόπο, αλλά μοιραία, για να εφαρμοστεί, έπρεπε να περιορίσει το χώρο όπου κινούνται τα αυτοκίνητα. Αυτό προκάλεσε από την αρχή πολλά παράπονα, και πλέον οι ενστάσεις έχουν πάρει τη μορφή κόντρας που υπάρχει ο φόβος να ξεφύγει από τα συνήθη πλαίσια. Ήδη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν ακόμη και απειλές για τη σωματική ακεραιότητα ή και τη ζωή ποδηλατών, ενώ σε καθημερινή, πλέον, βάση οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου των Βρυξελλών συλλέγουν καρφιά που άγνωστοι σκορπούν στις δημοφιλείς διαδρομές.

Ο Λούσιεν Μπέκερς, πρόεδρος της ένωσης οδηγών Mauto Défense, αποτελεί έναν εκ των πλέον σκληρών αμφισβητιών των νέων μέτρων. «Η πανδημία ήταν μία εξαιρετική δικαιολογία για την επιβολή αυτών των κανόνων χωρίς να ζητά κανείς τη γνώμη σου, και αυτό είναι ειλικρινά αφόρητο. Κατάφεραν να στρέψουν άτομα που χρησιμοποιούν το αμάξι εναντίον των οδηγών, και το αντίστροφο», λέει ο 74χρονος οδηγός, που πρωταγωνιστεί και στην ομάδα Facebook «L’ automobilisteen a marre!» («Ο οδηγός έχει βαρεθεί!»), όπου πάνω από 40.000 αυτοκινητιστές εκφράζουν έντονα την απογοήτευσή τους απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Κινητικότητας Έλκε Βαν Ντε Μπραντ προσπαθεί ανεπιτυχώς να κατευνάσει τα πνεύματα. «Ο ποδηλάτης είναι ο πλησιέστερος σύμμαχος ενός οδηγού, επειδή όποιος κάνει ποδήλατο δεν είναι κάποιος που βρίσκεται μπροστά σας ή πίσω σας σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και δεν θέλει να σας κλέψει τη θέση στάθμευσης», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ίντερ – Μπαρτσελόνα με σούπερ ενισχυμένη απόδοση στον Ντεμπελέ!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER