Στα θετικά νέα, η επιχείρηση χτισίματος ανοσίας στα νησιά πηγαίνει αρκετά καλύτερα

Σε αργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να προβληματίζονται για το συγκεκριμένο γεγονός.

Σύμφωνα με στοιχεία από το μητρώο ασθενών, 9/10 ανθρώπους που νοσηλεύονται από κορωνοϊό δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι. Από εκεί και πέρα ένα 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρημένη υγεία.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ενημέρωση της Παρασκευής 4 Ιουνίου στο υπουργείο Υγείας. Υπογράμμισε ότι σε πέντε περιφερειακές ενότητες υπάρχει μειωμένη προσέλευση πολιτών και μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο. Οι ενότητες αυτές είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Power June στα Virtuals+ με Σούπερ Προσφορά* στο Virtual Μπάσκετ της Playtech!

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι 14 από τις 74 περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο, ενώ προέτρεψε τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εμβολιαστούν.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ η χώρα δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας.

Ειδικότερα ανέφερε «καθώς μπήκαμε στο καλοκαίρι ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα για τις διακοπές γνωρίζοντας όμως καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας. Οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει σύντομα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020. Βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με διασπορά του ιού στην κοινότητα. Φέτος μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού μας έχει εμβολιαστεί αλλά είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας».

Στα θετικά νέα, η επιχείρηση χτισίματος ανοσίας στα νησιά πηγαίνει αρκετά καλύτερα. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, είπε ότι «τα νησιά ήταν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα και από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή έχουμε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς άνω του 80%, όπως για παράδειγμα στην Κύθνο και την Σίφνος».

«Στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός από την Κρήτη» τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη». Και συμπλήρωσε: «Ειδικά με το που άρχισε η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”, όπου έχουμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά και εκεί όμως είμαστε υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, τις αντιμετωπίζουμε με στοχευμένες δράσεις και θα πετύχουμε και εκεί».ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER