Σε επιφυλακή βρίσκεται ο δήμος της Θήβας λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας του τελευταίου 24ώρου. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο δημαρχείο παρουσία και του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος επισήμανε ότι η μέχρι τώρα δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από μικρής έντασης σεισμούς, μπορεί όμως και να αποτελεί και προάγγελο μεγαλύτερης έντασης δόνησης.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο και θα εξακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με ήπια σεισμική δραστηριότητα, μπορεί όμως και να αποτελεί και προάγγελο μεγαλύτερης έντασης σεισμού, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού παρελθόντος της περιοχής» επισήμανε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Θηβαίων.

Τη σχετική εκτίμηση εξέφρασε ο Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας και στο Newsbomb.gr, προσθέτοντας πως «θα μελετήσουμε το φαινόμενο ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορέσουμε να δώσουμε στον κόσμο σωστή ενημέρωση».

Εξ ου και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα καταγράφει τις επόμενες ημέρες μέσω των φορητών σεισμογράφων τη σεισμική δραστηριότητα, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, συνέστησε στους δημότες υπομονή και ψυχραιμία, υπενθυμίζοντας ότι η Θήβα αποτελεί σεισμογενή περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, έχοντας εκπονήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, και καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τη χρήση κτηρίων και χώρων που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν επικίνδυνοι.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το πρωί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρεται πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης, παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη, με εξαίρεση τον σημερινό σεισμό μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το ήδη πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν λειτουργία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και σε ζώνες με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό» προστίθεται.

Περίπου 30 σεισμοί έχουν σημειωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της με τον ισχυρότερο να είναι 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «ταρακουνώντας» στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής την γύρω περιοχή. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER