Καταστροφικές οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, συνέπεια των ακραίων θερμοκρασιών, καθώς μέσα σε 24 ώρες, εξαφάνισαν την πόλη του Λίτον.

Πιο αναλυτικά, μέσα σε 24 ώρες σημειώθηκαν 62 φωτιές ενώ πριν την καταστροφή η θερμοκρασία είχε φτάσει του 49,6 βαθμούς. Ως συνέπεια των ακραίων φαινομένων, ένα ζευγάρι 60χρονων έχασε τη ζωή του ενώ πάνω από 1.000 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Συνολικά, το Λίτον «υπέφερε» από 62 νέες φωτιές μέσα σε 24 ώρες (από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη), οι οποίες είχαν σαν συνέπεια ένα ζευγάρι 60χρονων να χάσουν τη ζωή τους, καθώς δεν πρόλαβαναν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν δόθηκε εντολή για μαζική εκκένωση.

Πέρα από τους, περίπου, 250 κατοίκους που είχαν σπίτια και περιουσίες μέσα στο Λίτον και κατάφεραν να φύγουν γρήγορα από το χωριό, πριν παραδοθεί στις φλόγες, ο τοπικός βουλευτής Μπραντ Βις ανέφερε πως άλλα περίπου 1.000 άτομα, που ζούσαν στα περίχωρα, υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια και δομές φιλοξενίας.

Το 90% του χωριού έχει καταστραφεί» δήλωσε την Πέμπτη ο Βις, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής, ενώ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας του Καναδά, Μάικ Φάρνγουορθ πρόσθεσε πως τα περισσότερα σπίτια, δημοτικά κτίρια, καθώς και το τοπικό νοσκομείο του Λίτον, που βρίσκεται 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έκανε γνωστό πως μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών θα μεταβεί στην περιοχή για την παροχή βοήθειας, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, τόνισε πως «οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους κατοίκους να κάνουν τα επόμενα βήματα».

Παράλληλα, μια κοινωνική οργάνωση από το Νιού Ουέστμινστερ ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας με στόχο τη συγκέντρωση 200.000 δολαρίων, που θα καλύψουν μέρος των αναγκών των κατοίκων του Λίτον.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER