Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στο 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών στη Φλόριντα μειώνονται σήμερα κάθε ώρα που περνάει, δύο πλήρεις ημέρες μετά τη μυστηριώδη κατάρρευση του κτηρίου την ώρα που πολλοί ένοικοι κοιμούνταν.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν ανακοινωθεί επισήμως νεκροί. Ωστόσο τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο σ’ ένα ασταθές βουνό από συντρίμμια αναζητώντας σημάδια ζωής από κάποιον από τους 159 αγνοουμένους, ενώ φωτιές που σιγοκαίνε γεμίζουν τον αέρα με καπνό.

Ο απολογισμός των τεσσάρων νεκρών είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί, καθώς ο ένας όροφος του κτιρίου έχει πέσει και συνθλιβεί πάνω στον άλλο. Με τη βοήθεια σκύλων, καμερών, ηχοβολιστικών συσκευών και βαρύ εξοπλισμού, οι διασώστες αναζητούν οποιουσδήποτε χώρους μπορεί να έχουν σχηματισθεί μέσα στα συντρίμμια και επιτρέπουν σε ανθρώπους, που έχουν ενδεχομένως επιζήσει της κατάρρευσης, να αναπνέουν.

«Έχουμε ελπίδες επειδή αυτό μας λέει η ομάδα μας έρευνας και διάσωσης, ότι έχουν ελπίδες», δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, ο Άλαν Κομίνσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν όλη τη νύκτα.

 

Ενώ τοπικοί αξιωματούχοι προσέφεραν βοήθεια στις οικογένειες, όπως δωμάτια ξενοδοχείων και τρόφιμα, οι διασώστες εργάζονται με βάρδιες στον τόπο της καταστροφής, καθώς επιτρέπεται η πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό για να αποφευχθεί περαιτέρω κατάρρευση, δήλωσε η Λιβάιν Κάβα.

Ομάδες διασωστών από το Μεξικό και το Ισραήλ έφθασαν για να συνδράμουν τα τοπικά συνεργεία.

Στην κορυφή του σωρού, κάποιοι κρατούσαν σφυριά και αξίνες αναζητώντας σημεία ζωής. Βαρύς εξοπλισμός απομάκρυνε το πάνω-πάνω στρώμα των συντριμμιών.

Αναζητώντας το θαύμα

Κάτω από το έδαφος, διασώστες που εισήλθαν από το χώρο στάθμευσης του κτηρίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους αναζητώντας επιζώντες, καθώς συντρίμμια έπεφταν πάνω τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ Άντι Άλβαρες θυμήθηκε πως η ομάδα του είχε κάποτε ανασύρει ένα κορίτσι ζωντανό από τα συντρίμμια σεισμού στην Αϊτή οκτώ ημέρες από την έναρξη της προσπάθειας διάσωσης.

«Πρέπει να ελπίζουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε ζωντανά τα μέλη των οικογενειών σας», δήλωσε ο Άλβαρες στους οικείους των αγνοουμένων μέσω του CNN, εμφανώς συγκινημένος.

Η καταστροφή σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν ένα μεγάλο τμήμα του ηλικίας 40 ετών κτιρίου κατέρρευσε γύρω στη 1:30 π.μ. (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας). Το κτήριο είχε περισσότερες από 130 μονάδες, περίπου 80 από τις οποίες κατοικούνταν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σχεδόν οι μισές φαίνεται πως έχουν καταρρεύσει.

Ένα τεράστιο μυστήριο

Η αιτία της κατάρρευσης παραμένει μυστήριο.

Οι αξιωματούχοι υπόσχονται μια επείγουσα έρευνα, καθώς οι μηχανικοί δήλωσαν ότι είναι αδύνατο, σε αυτό το στάδιο, να εντοπιστεί ένας ακριβής λόγος. Τοπικοί αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το συγκρότημα condo, το οποίο είναι μόλις τεσσάρων δεκαετιών, έχουν επανειλημμένα καταρρίψει φήμες ότι ήταν σε οποιαδήποτε ασυνήθιστη κατάσταση αποκατάστασης.

Οι μόνες πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης, είχαν γίνει στην οροφή του κτηρίου, επισημαίνουν οι μηχανικοί στο CNNi, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε ωστόσο απορρίφθηκε το ενδεχόμενο η μερική κατάρρευση της πολυκατοικίας να προήλθε από εκείνες τις εργασίες.

Οι ειδικοί που παρατήρησαν πλάνα της καταστροφής λένε ότι το βίντεο παρείχε κάποια βασική κατανόηση του τι συνέβη, αλλά τίποτα περισσότερο.

«Αυτή η κατάρρευση είναι μια κλασική αποτυχία υποστύλωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το κτήριο υποστηριζόταν από μια σειρά πυλώνων. Εάν οι πυλώνες αποτύχουν, όλα αποτυγχάνουν», δήλωσε ο Kit Miyamoto, δομικός μηχανικός και πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικής Ασφάλειας της Καλιφόρνια.

«Το κτήριο ήταν στην κατάσταση που θα περίμενε κανείς για ένα κτήριο ηλικίας 40 ετών, που βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός.

Αλλά αυτή η εγγύτητα με τη θάλασσα – και το αλμυρό νερό που έρχεται από τον ωκεανό – αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα για τους ειδικούς που προσπαθούν να κατανοήσουν την καταστροφή.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER