Η Ferrari πιστεύει πως η Formula 1 θα πρέπει να σκεφτεί την υιοθέτηση της πληρωμής των ζημιών από ατυχήματα από τις ομάδες που είναι υπαίτιες για αυτά.

Εν μέσω δηλώσεων της Red Bull σχετικά με την ανάγκη της FIA να αναθεωρήσει τους κανονισμούς περί cost cap, στον απόηχο και του μεγάλου ατυχήματος του Max Verstappen και των εξόδων που αυτό έφερε για τους Κόκκινους Ταύρους, η Ferrari πρότεινε μέσω του Mattia Binotto κάτι ριζικό.

Με τη Ferrari του Charles Leclerc να τίθεται εκτός αγώνα από τον Lance Stroll μόλις στην πρώτη στροφή του Ουγγρικού Grand Prix, ο Binotto δήλωσε πως η κατάσταση χρήζει εξέτασης.

Αν και δεν πιστεύει πως έξτρα περιθώριο στο πλαφόν στα έξοδα για επιδιορθώσεις σε τέτοια σενάρια δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να προχωρήσει το άθλημα, θεωρεί πως οι ομάδες των οποίων οι οδηγοί έχουν βρεθεί ως υπαίτιοι για ένα συμβάν θα πρέπει να αναγκάζονται να πληρώσουν για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στους αντιπάλους τους.

“Θεωρώ πως υπάρχει αξία για συζήτηση επ’ αυτού στο προσεχές μέλλον με τις άλλες ομάδες, τους επικεφαλής, τη FIA και τη F1”, δήλωσε ο Binotto.

“Θα έπρεπε να θεσπίσουμε εξαιρέσεις; Δεν είμαι σίγουρος πως αυτή είναι η λύση. Θεωρώ πως ίσως είναι αρκετά δύσκολο να αστυνομευθεί κάτι τέτοιο”.

“Αλλά θα μπορούσαμε να λάβουμε υπόψη το ότι εάν ένας οδηγός φέρει ευθύνη, η ομάδα του θα πρέπει τουλάχιστον να πληρώσει στις άλλες ομάδες τα έξοδα από τις ζημιές και τις επιδιορθώσεις. Αυτά θα κάνει και τους οδηγούς πιο υπεύθυνους”.

Τα σχόλια του Binotto έρχονται στον απόηχο του νέου πονοκεφάλου που αντιμετωπίζει η Red Bull καθώς μετά το Silverstone θα πρέπει να προβεί και σε κοστοβόρες επιδιορθώσεις και μετά την Ουγγαρία.

Μόλις 15 μέρες μετά τις ζημιές 1.8 εκατ. δολαρίων που κλήθηκε να επιδιορθώσει στην RB16B του Max Verstappen, λόγω του ατυχήματος στο Βρετανικό Grand Prix με τον Lewis Hamilton, η ομάδα του Milton Keynes είχε ακόμα ένα ατύχημα που θα της κοστίσει στην Ουγγαρία.

Ο εκτός ελέγχου Bottas προκάλεσε καραμπόλα στην πρώτη στροφή στην Ουγγαρία, η οποία έθεσε εκτός μάχης τον Sergio Perez ενώ προκάλεσε και σημαντική ζημιά και στο μονοθέσιο του Verstappen.

Αν και ο Ολλανδός κατάφερε να συνεχίσει και να τερματίσει εν τέλει τον αγώνα, παίρνοντας βαθμούς, ο Perez επί τόπου τέθηκε εκτός μάχης, με την ομάδα του να φοβάται πως ίσως έχει πληγεί και ο κινητήρας της Honda που έχει στην πλάτη του.

Ο επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner, θεωρεί πως είναι άδικο η ομάδα του να έχει ακόμα έναν μεγάλο πονοκέφαλο με το budget, σε μια σεζόν που το ταβάνι στα έξοδα είναι 145 εκατ. δολάρια.

Ο Horner θέλει από τη FIA να εξετάσει το ζήτημα αυτό και να προσπαθήσει να βρει τρόπο οι ομάδες να μην τιμωρούνται οικονομικά όταν εμπλέκονται σε συμβάντα στα οποία δεν ευθύνονται.

“Είναι βάναυσο αυτό που γίνεται με τα έξοδα υπό το πλαφόν στα κόστη”, δήλωσε ο επικεφαλής της Red Bull. “Θεωρώ πως επιβεβαιώνει το ότι όταν έχεις ένα ατύχημα για το οποίο δεν ευθύνεσαι, πληρώνεις ένα σημαντικό τίμημα γι’ αυτό και αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός”.

“Είναι κάτι που θεωρώ πως πρέπει να εξεταστεί πιο λεπτομερώς από τη FIA”.

Ερωτώμενος από που η ομάδα θα βρει τους πόρους να πληρώσει τις ζημιές από τα πρόσφατα συμβάντα, με τη Red Bull να έχει ήδη κάνει περικοπές από τον περασμένο χειμώνα ώστε να διασφαλίσει πως θα παραμείνει εντός budget cap, ο Horner δήλωσε πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω θυσίες.

“Προφανώς θα πρέπει να δούμε το τί έχουμε μέσα στο πλαφόν. Είναι εξαρτήματα και κινητήρες επίσης σε αυτό, το οποίο μας ανησυχεί ιδιαιτέρως. Θεωρώ πως πρέπει να το ξαναδούμε αυτό με τη FIA επειδή στο τέλος της ημέρας είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει όλες τις ομάδες, όχι μόνο τη Red Bull”.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER