Η νίκη του Max Verstappen και της Red Bull δεν έδωσε απλώς μία σημαντική ώθηση στις ελπίδες τίτλου και των δύο για το φετινό πρωτάθλημα – ήταν και μία στρατηγική νίκη έναντι της Mercedes, η η οποία είχε κάνει κάτι παρόμοιο επί της Red Bull στη Βαρκελώνη, περίπου ένα μήνα νωρίτερα…

Πολλοί παραξενεύτηκαν με την απόφαση της Red Bull να καλέσει στα pits τον Max Verstappen ενώ βρισκόταν στην πρωτοπορία του γαλλικού GP. Δικαιολογημένα, φαινόταν σαν ένα επιπλέον – και ίσως αχρείαστο – ρίσκο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πίστα του Paul Ricard δεν ευνοεί ιδιαίτερα τα προσπεράσματα, ενώ και η Mercedes έδειχνε να υστερεί σε τελική έναντι των μονοθεσίων της Red Bull.

Όμως, με 21 γύρους να απομένουν, η αυστριακή ομάδα κάλεσε τον Verstappen στα pits, αλλάζοντας μία διαφαινόμενη στρατηγική ενός pit-stop σε δύο. Το ρίσκο ήταν μεγάλο, καθώς ο Ολλανδός θα έπρεπε από την τέταρτη θέση να αναρριχηθεί γρήγορα και να προσπεράσει τα τρία προπορευόμενα μονοθέσια. Κάτι που εντέλει έκανε με σχετική άνεση, προσπερνώντας και τον Hamilton με 1,5 γύρο να απομένει.

Η Red Bull ήξερε όμως τι έκανε. Κοιτώντας την κατάσταση των ελαστικών, είδε ότι ο Verstappen είχε περισσότερα να κερδίσει αν είχε φρέσκα ελαστικά στο τέλος. Επιπλέον, έχοντας τον Sergio Perez σε στρατηγική ενός pit-stop και σε απειλητική απόσταση από τις Mercedes, ήξερε ότι η γερμανική εταιρία δεν μπορούσε να ρισκάρει με δεύτερο pit-stop, καθώς θα έχανε θέση από τον Perez. Έτσι άφησε τον Hamilton να πάει μέχρι το τέλος, ελπίζοντας ότι ο Verstappen θα καθυστερούσε πίσω από τον Bottas. Κάτι που δε συνέβη.

Power June στα Virtuals+ με Σούπερ Προσφορά* στο Virtual Μπάσκετ της Playtech!

Αυτήν ήταν και η κυριότερη διαφορά σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στη Βαρκελώνη. Εκεί η Mercedes και ο Hamilton μπορούσαν να ρισκάρουν, καθώς δεν υπήρχε ενδεχόμενη απειλή από τη δεύτερη Red Bull – ενώ επίσης ο Βρετανός βρισκόταν έτσι και αλλιώς δεύτερος, άρα θεωρητικά δεν θα είχε και βαθμολογικές απώλειες. Αντίθετα, στη Γαλλία ο Verstappen μπήκε στα pits ενώ βρισκόταν πρώτος και είχε το πλεονέκτημα, κάτι που όπως δήλωσε ο Christian Horner έκανε την απόφαση δυσκολότερη!

Έτσι, παίζοντας έξυπνα και στρατηγικά, η Red Bull κατάφερε στη Γαλλία να “πληρώσει με το ίδιο νόμισμα” τη Mercedes, καταφέρνοντας με έξυπνο τρόπο να κερδίσει τον αγώνα, παίρνοντας ένα υπολογισμένο ρίσκο (μην ξεχνάτε επίσης ότι και στο πρώτο pit-stop ο Verstappen έκανε το undercut στον Hamilton, άρα και εκεί κινήθηκε έξυπνα). Μάλιστα, η ομάδα έμεινε στο τέλος διπλά ευχαριστημένη, καθώς ο Perez κατάφερε με τη σειρά του να επικρατήσει του Valtteri Bottas και να πάρει αυτός την τρίτη θέση του βάθρου, διευρύνοντας περαιτέρω τη διαφορά και στο πρωτάθλημα κατασκευαστών!

Η τρίτη συνεχόμενη νίκη της αυστριακής ομάδας στο πρωτάθλημα αποδεικνύει ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από ποτέ για τη διατήρηση των πρωτείων από τη Mercedes, κάτι που αναγνωρίζουν πλέον όλοι στο στρατόπεδο της γερμανικής ομάδας. Για αυτό και αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδρασή τους, καθώς έχουν τις δυνατότητες να επανέλθουν δριμύτεροι…ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER