Αρχική ΤΕΝΙΣ Τσιτσιπάς – Τελικός: Όλοι οι κανόνες και οι ορολογίες για να τον...

Τσιτσιπάς – Τελικός: Όλοι οι κανόνες και οι ορολογίες για να τον δεις σαν expert

125

Ο Τσιτσιπάς έκανε την Ελλάδα περήφανη, προσπερνώντας το εμπόδιο του Ζβέρεφ, φτάνοντας στον τελικό του Roland Garros! Αν είσαι… άσχετος από το άθλημα και θες να έχεις άποψη για τον τελικό, εδώ θα βρεις τα ιδανικά tips! 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να κερδίσει με 3-2 σετ τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και να πάρει τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό του Roland Garros. Ο Έλληνας τενίστας έκανε το απίστευτο, καθώς έγινε ο πρώτος που θα δώσει το παρών στον μεγάλο τελικό του τουρνουά.

Ο Έλληνας τενίστας έκανε περήφανη την χώρα μας με την πρόκρισή του στον τελικό. Όμως, πολλοί είναι…εκεί έξω, που δεν γνωρίζουν όσα χρειάζεται για αυτό το ξεχωριστό άθλημα.

Η αντισφαίριση, ή το τένις όπως κατά κανόνα αναφέρεται στα ελληνικά και είναι κοινώς γνωστό, είναι σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι.

Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη, προς το τέλος του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο. Ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Η αντισφαίριση είναι ολυμπιακό άθλημα και παίζεται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Από όλες τις ηλικίες, και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Με εξαίρεση την υιοθέτηση της παράτασης (tie-break) στη δεκαετία του ’90, οι κανόνες του έχουν παραμείνει αμετάβλητοι από την δεκαετία του 1890. Το άθλημα παρακολουθείται ευρέως, ειδικότερα τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (Grand Slam).

Στα…βασικά: Περιγραφή και παιχνίδι!

Η αντισφαίριση είναι άθλημα στο οποίο αγωνίζονται δύο ή τέσσερις παίκτες. Αν οι αντίπαλοι είναι δύο, το παιχνίδι λέγεται απλό, ενώ αν είναι τέσσερις (ένα ζευγάρι σε κάθε πλευρά), λέγεται διπλό (double) και σε αυτή την περίπτωση προστίθονται στο παιχνίδι και οι εξωτερικές γραμμές του γηπέδου.

Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ. Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ. Οι άντρες χρειαζονται τρία νικηφόρα σετ σε παιχνίδια γκραν σλαμ και δυο νικηφόρα σετ σε όλα τα άλλα για να κερδίσουν έναν αγώνα.

Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα games (παιχνίδια). Χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δυο γκέιμ για να κερδηθεί ένα σετ. Εκτός των περιπτώσεων που το σετ έχει έρθει ισόπαλο 6-6. Η νίκη του σετ τότε καθορίζεται με παράταση (tie-break).

Στην παράταση μετρούνται οι κερδισμένοι βαθμοί και όποιος φτάσει τους 7 βαθμούς και έχει διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλο κερδίζει το γκέιμ και συνεπώς το σετ.

Υπάρχει η τάση τα σετ να καθορίζονται σε παράταση (tie-break) εκτός από από το τελευταίο σετ το οποίο συνεχίζεται να παίζεται μέχρι να επιτευχθεί η διαφορά των δύο γκέιμ.

Οδηγίες για Expert: Ορολογίες που σίγουρα γνωρίζει ο Τσιτσιπάς και πρέπει να ξέρεις!

Forehand: Για τον δεξιόχειρα παίχτη το forehand είναι το χτύπημα που ξεκινά από την δεξιά πλευρά του κορμού. Συνεχίζει μπροστά στον κορμό του ενώ γίνεται η επαφή με την μπάλα. Τελειώνει με το χέρι στην αριστερή πλευρά του κορμού του.

Backhand: Για τον δεξιόχειρα παίχτη το backhand είναι το χτύπημα που ξεκινά από την αριστερή πλευρά του κορμού. Συνεχίζει μπροστά στον κορμό του ενώ γίνεται η επαφή με την μπάλα. Τελειώνει με το χέρι στην δεξιά πλευρά του κορμού του.

Βολέ: Το χτύπημα βολέ πραγματοποιείται πριν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος. Συνήθως πραγματοποιείται κοντά στο φιλέ.

Half-Volley: Το χτύπημα half-volley πραγματοποιείται όταν η επαφή με την μπάλα γίνεται αμέσως μετά την αναπήδηση, κατά την διάρκεια ανόδου της μπάλας. Συνήθως και αυτό το χτύπημα πραγματοποιείται κοντά στο φιλέ.

Overhead smash: Το overhead smash είναι ένα δυνατό χτύπημα πάνω από το ύψος του κεφαλιού που μοιάζει με το σερβίς.

Drop shot: Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται μακριά από το φιλέ ο παίχτης μπορεί να επιλέξει ένα χτύπημα drop shot. Αυτό πραγματοποιείται με ελαφρό άγγιγμα της μπάλας. Ώστε μόλις να περάσει το φιλέ και ο αντίπαλος να μην προλάβει να τρέξει για την φτάσει εγκαίρως.

Λόμπα: Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται κοντά στο φιλέ μπορεί να επιλεγεί ένα χτύπημα τύπου λόμπας (lob). Αυτό πραγματοποιείται στέλνοντας την μπάλα ψηλά πάνω από το κεφάλι του αντιπάλου στο πίσω μέρος του γηπέδου. Αναγκάζοντας το αντίπαλο να τρέξει στο πίσω μέρος του γηπέδου προσπαθώντας να προλάβει την μπάλα. Αυτό δίνει στο παίχτη χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνα του στην επόμενη βολή. Υπάρχει ο κίνδυνος η βολή να μην είναι αρκετά ψηλά και ο αντίπαλος να καταφέρει ένα overhead smash.

Λαβές ρακέτας: Κατά την διάρκεια των χτυπημάτων ο παίχτης έχει στην επιλογή του διάφορους τρόπους πιασίματος της ρακέτας. Αυτές ονομάζονται continental, semi-western, western, extreme western ή eastern.

Και τώρα είσαι έτοιμος για να παρακολουθήσεις τον μεγάλο τελικό. Και που ξες…ίσως γίνεις και εσύ ο επόμενος Στέφανος Τσιτσιπάς. Τώρα που πήρες φόρα…

 

sportime.gr
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER