Η Σίτι απέναντι από την… elite

«Αν κερδίσουμε το Champions League, θα νιώθουμε σαν να πήγαμε στις ομάδες της ελίτ και είπαμε: “Κοιτάξτε, μόλις κερδίσαμε το μικρό σας τουρνουά”».

Αυτή η ιδέα ότι η Σίτι έρχεται σε αντίθεση με μια «ελίτ», ένα «καρτέλ» και ένα «κατεστημένο» είναι διαδεδομένη μεταξύ των οπαδών και εμφανίζεται τακτικά σε συζητήσεις για αυτό το θέμα.

Ωστόσο, αυτό εγείρει ένα ερώτημα. Εάν η Σίτι σηκώσει επιτέλους το Champions League για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη τον επόμενο μήνα, και ειδικά αν αυτός ο θρίαμβος ανοίξει τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή δυναστεία, θα γινόταν μέρος αυτής της… αφρόκρεμας;

Kυρίως λόγω της συμμετοχής των Πολιτών στο αποτυχημένο project της European Super League, ορισμένοι οπαδοί της Σίτι διαφωνούν για το αν η ομάδα τους είναι ήδη μέλος αυτής της «ελίτ».

«Νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία όπου είμαστε “εμείς εναντίων αυτών”. Επειδή είμαστε μια “νεόπλουτη” ομάδα, διαταράσσουμε το status quo», λέει ο Μονκ. «Αλλά αν δούμε τους ιδιοκτήτες μας και τι θέλουν από το ποδόσφαιρο και αυτό το project, δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θέλουν οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες».

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν πως η ομάδα τους θα είναι πάντα απέναντι από αυτές της «ελίτ», όπως εξηγεί ο Ντόσον με μια άλλη… ιδιαίτερη αναλογία.

«Η Τέσλα μπήκε στο παιχνίδι και ταρακούνησε τα πάντα. Προκάλεσε μια καταιγίδα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν θα αγόραζαν ποτέ ένα και πιστεύουν ότι είναι έργο του διαβόλου επειδή δεν είναι μέρος του κατεστημένου. Δεν είναι γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ή GM (General Motors).»

Πολλοί οπαδοί της Σίτι συνεχίζουν να βλέπουν τη σχέση του συλλόγου τους με το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τους μεγαλύτερους συλλόγους του ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, αν μη τι άλλο, τους έκανε να θέλουν περισσότερο να κερδίσουν το μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά τους.

«Αν το κάνουμε, οι οπαδοί θα σκεφτούν: “UEFA κερδίσαμε τη διοργάνωση σου παρά τις προσπάθειές σου να μας εμποδίσεις”», λέει ο Πάρκερ. «Και όχι, δεν νομίζω ότι οι οπαδοί της Σίτι πιστεύουν ότι κερδίζοντας το Champions League θα γίνουμε μέρος του κατεστημένου. Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αποδείξουν το αντίθετο».



gazzeta.gr