Ο Εσέκιελ Πόνσε με το χατ-τρικ που επιβεβαίωσε ότι ένας σκόρερ τρέφεται ψυχολογικά από τα γκολ και ο Γενς Γιόνσον που απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι ένας πανέξυπνος ποδοσφαιριστής, με την ΑΕΚ να βγάζει εμφατικά αντίδραση στο Περιστέρι.

Η προσήλωση στον στόχο της διατήρησης του τίτλου μετά τον αποκλεισμό της περασμένης Τετάρτης στο Κύπελλο έπρεπε να φανεί για την ΑΕΚ από το Περιστέρι. Και έγινε με τον καλύτερο τρόπο, με ένα εμφατικό 0-5 σε μια δύσκολη έδρα όπως είναι αυτή του Ατρόμητου. Η Ένωση από το πρώτο δευτερόλεπτο έβγαλε ψύχωση για να φύγει με τη νίκη και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν σταμάτησε παρότι είχε πάρει σημαντικό προβάδισμα γι’ αυτήν από το πρώτο τέταρτο. Κάτι που είχε «πληρώσει» το κιτρινόμαυρο σύνολο ακριβά μέσα στη σεζόν με φτηνές απώλειες βαθμών. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα στο Περιστέρι έβγαλε με αποφασιστικό τρόπο αντίδραση, έχοντας αρκετά πρόσωπα να διακρίνονται και τον Εσέκιελ Πόνσε να δίνει και αυτός τις δικές του απαντήσεις.

Ο Αλμέιδα «έφτιαξε» τον Πόνσε και του έβγαλε το ένστικτο του killer

Η ικανότητα του Πόνσε να βρίσκει δίχτυα είναι αδιαμφισβήτητη. Η τέχνη αυτή δεν ξεχνιέται, απλά για διάφορους λόγους αυτή δεν έβγαινε ως τώρα μέσα στο γήπεδο καθώς ο 26χρονος Αργεντινός φορ είχε κολλήσει στα δύο μόλις γκολ με Ολυμπιακό και Μπράιτον τον Σεπτέμβρη. Η αφλογιστία που ακολούθησε τον είχε βάλει για τα καλά στο επίκεντρο μιας ισοπεδωτικής κριτικής, ωστόσο η εμπιστοσύνη του προπονητή του δεν είχε χαθεί ποτέ. Ένας φορ τρέφεται ψυχολογικά από τα γκολ και ο Πόνσε έπρεπε απλά να ξαναβρεί τη σπίθα του «εννιαριού» που είχαμε μάθει από πρώτο χέρι ότι διαθέτει από την πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ.

Ο Αλμέιδα αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου μετά το διπλό στο Περιστέρι ότι μίλησε περίπου 45 λεπτά με τον Πόνσε. Σίγουρα στάθηκε και στο πνευματικό κομμάτι, κάτι για το οποίο δεν ήθελε να μπει στις λεπτομέρειες, αλλά αυτό που ανέλυσε ο «Πελάδο» ήταν το τεχνικό κομμάτι και η παρουσία του Αργεντινού φορ μέσα στο «κουτί». Εκεί είναι η μεγάλη δύναμη του Αργεντινού επιθετικού, μέσα στην περιοχή του αντιπάλου, να «ταΐζεται» σωστά μέσα σε αυτήν και να σκοράρει τα λεγόμενα «σεντερφορίσια» γκολ. «Χρειαζόταν να σκοράρει γιατί είναι σκόρερ. Ήταν μπλοκαρισμένος, ξεμπλόκαρε και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό», έκλεισε ο Αλμέιδα το σχόλιό του και πλέον το ζητούμενο για τον Πόνσε είναι να δώσει διάρκεια στη σύνδεση με τα δίχτυα.

Ο Γιόνσον είναι αυτοματοποιημένο κομπιούτερ που κυριαρχεί με το μυαλό

Την ίδια στιγμή στον άξονα της μεσαίας γραμμής, μπορεί ο Πινέδα να μην έπιασε κάποια σπουδαία απόδοση από αυτές που μας συνηθίζει στον συγκεκριμένο χώρο, μπορεί ο φορμαρισμένος Σιμάνσκι να απουσίαζε, όμως ο Αλμέιδα δεν είχε κανέναν λόγο να ανησυχεί έχοντας εκεί ίσως τον πιο έξυπνο ποδοσφαιριστή που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Γενς Γιόνσον έκοβε και έραβε, νικώντας κατά κράτος τους αντιπάλους του στο κέντρο. Όπου ήταν η μπάλα βρισκόταν πάντα και αυτός εκεί. Ανασταλτικά ήταν μια ακόμα μέρα στη δουλειά για τον άνθρωπο που λατρεύει να κάνει τάκλιν, όπως ο επιθετικός να σκοράρει, οι πάσες του, με εξαίρεση μία στο τέλος του πρώτου μέρους, είχαν χειρουργική ακρίβεια και παρότι δεν είναι χαφ που σκοράρει, έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα.

Ο 31χρονος Δανός μέσος δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που κάνει τα παραπάνω. Όποιος τον έχει παρακολουθήσει στενά, αντιλαμβάνεται αυτά τα πράγματα που ίσως δεν αναδεικνύονται τόσο πολύ λόγω της θέσης του «εξαριού». Ο Γιόνσον μοιάζει σαν έναν εγκέφαλο ηλεκτρονικού υπολογιστή, σαν ένα αυτοματοποιημένο κομπιούτερ που εκτελεί τη μια εντολή μετά την άλλη παίζοντας απλοποιημένα. Ή κάνοντας τα σύνθετα να φαντάζουν τόσο απλά. «Κόβω, ανακτώ, πασάρω κατευθείαν» είναι τρεις ενέργειες που του βγαίνουν με φυσικό τρόπο πάνω στο χορτάρι δίνοντας ομορφιά σε μια θέση που συνήθως δεν προσελκύει τα φώτα πάνω της.

Ο Γενς Γιόνσον της ΑΕΚ





gazzeta.gr