Οι οδηγοί τρέχουν να αγοράσουν αλυσίδες έστω και την τελευταία στιγμή για να μπορούν να κινηθούν στα χιόνια αλλά και επειδή προβλέπεται πρόστιμο 80 € αν το όχημα δεν έχει αλυσίδες.

«50 ευρώ η αλυσίδα, η χιονοκουβέρτα 50 – 80 ευρώ».

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί βλέπουν τη ζήτηση να έχει αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές και έτσι η έρευνα αγοράς επιβάλλεται, όπως και η έρευνα για το ποιες αλυσίδες θα ευκολύνουν τον οδηγό.

 Τι προβλέπει ο νόμος για τα αντιολισθητικά μέσα

Στα καταστήματα, οι πωλητές πέρα από την πώληση των αλυσίδων κάνουν και επίδειξη τοποθέτησης, αφού οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν.

Για να μην επαναληφθούν οι εικόνες με τα ακινητοποιημένα οχήματα, ο νόμος προβλέπει πως επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης, δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και η ως άνω υποχρέωση αφορά την χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο.

Το Υπουργείο Μεταφορών διευκρινίζει πως η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα  αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες Αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι οδηγοί υποχρεούνται να έχουν γνώση τοποθέτησης αλυσίδων.megatv.com