Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας. Για ακόμη μια φορά συζητήθηκε, εκτός από την ενίσχυση των μπλόκων, και το ενδεχόμενο καθόδου των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

«Από εδώ και πέρα ό,τι κι αν γίνει, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Η Αθήνα είναι κοντά; Ένας δρόμος είναι», δήλωσε ο πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας.

«Δεν έχει άλλα μέτρα», επιμένει από την πλευρά της η κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων δείχνουν οι συμμετέχοντες σχεδόν όλων των μπλόκων, από την Καρδίτσα στην Τρίπολη και το τελωνείο των Ευζώνων που χθες προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία για την έλευση των τρακτέρ στην Αθήνα είναι η αρχή της νέας εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται, στις περιοχές των μπλόκων, να έχουμε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων.

Κλιμακώνουν

Οι αγρότες της Καρδίτσας κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο Ε-65. Οι αγρότες της Λάρισας κλείνουν την εθνική οδό στον κόμβο του Πλατύκαμπου. Οι πρώτες διαφωνίες πάντως, οδήγησαν σε αποχώρηση αγροτών από τις πλημμυρισμένες παρακάρλιες περιοχές, που είχαν παραταχθεί με περισσότερα από 100 τρακτέρ στα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Σε επιστολή με την οποία αιτιολογούν την απόφασή τους, διαμαρτύρονται, καθώς στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό δε συμπεριελήφθησαν τα δικά τους αιτήματα παρά μόνο ως παράρτημα.

Τα κύρια αιτήματά τους ήταν:

– Άμεση λήψη απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων αγροκτημάτων

– Ταχεία και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αποζημίωση εκτάσεων, αγροτεμαχίων και εγκαταστάσεων

Παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν, τα μπλόκα από την κεντρική Μακεδονία και την Θράκη θα εκπροσωπηθούν κανονικά στην πανελλαδική σύσκεψη της Λάρισας.

Από την Εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων μέχρι την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι αγρότες πέταξαν μπάλες άχυρου και λάστιχα, και από την κατάληψη και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης, αλλά και το Αγρίνιο, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, με χαρακτηριστικότερη ίσως αυτή των αγροτών της Φλώρινας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα σύνορα στη Νίκη της Φλώρινας για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα, από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι.

Στον κόμβο του αεροδρομίου, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, αγρότες συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη φορά με τα τρακτέρ τους, αφού το μπλόκο της αστυνομίας τούς διέκοψε για ακόμη μία φορά τον δρόμο προς το «Μακεδονία». Επιτροπή διαπραγματεύτηκε με τους αστυνομικούς το άνοιγμα του δρόμου.

Την ίδια στιγμή, στην κεντρική πλατεία της Πάτρας συγκεντρώθηκαν μελισσοπαραγωγοί από την Αχαΐα, ενώ και στο Αίγιο οι αγρότες αποφασίζουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.



megatv.com