Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ενοχής και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των φίλων του το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ξεσπά σε χειροκροτήματα.

«Το σθένος τους κράτησε 40’’. Τώρα που έπρεπε να ομολογήσουν την αλήθεια, δεν ήξεραν τίποτα. Οι γονείς του Άλκη βεβαίως είναι ικανοποιημένοι», ανέφερε ο Γιάννης Πολτσίδης, συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας.

Η έδρα, μετά την πρόταση της εισαγγελέως, έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχή τους.

Η κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο (για την περίπτωση του Άλκη) μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ κάποιοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στην πράξη αυτή.

Ένταση στην αίθουσα

Η αίθουσα του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Από τη μία πλευρά, οι γονείς, συγγενείς και οι φίλοι Άλκη, που παρακολούθησαν σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις και από την άλλη, οι συγγενείς των κατηγορούμενων.

Το δικαστήριο απήγγειλε σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά τις κατηγορίες, καλώντας έναν – έναν να σηκωθεί όρθιος για να ακούσει την απόφαση σε βάρος του.

Επτά εξ αυτών, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο από κοινού σε βάρος του Άλκη και πέντε κατηγορούμενοι, κρίθηκαν ένοχοι για συνεργεία σε ανθρωποκτονία σε βάρος του αδικοχαμένου 19χρονου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν τους 12 ως «παιδιά της γειτονιάς», κάτι που πυροδότησε τις αντιδράσεις του ακροατηρίου.

«Δεν βγαίνουν οι αποφάσεις, ούτε με  κραυγές, ούτε με φωνές, παρακαλώ καθίστε να κάνουν τη δουλειά τους οι δικαστές», είπε ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός.

Ζητούν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν στη συνέχεια και πριν οριστούν οι ποινές, να αναγνωριστούν, στον βαθμό που αναλογεί στον κάθε έναν κατηγορούμενο ελαφρυντικά, της νεαρής ηλικίας, του πρότερου σύννομου βίου, της μεταμέλειας για τις πράξεις τους και της καλής διαγωγής τους στις φυλακές.

Η αντίδραση ενός εκ των συνηγόρων της οικογένειας Καμπανού είναι χαρακτηριστική.

«Άκουσα να κάνουν λόγο για παιδιά που σπουδάζουν. Φυλακές ψυχών».

«Λυπάμαι πραγματικά. Έχουμε 12 νέα παιδιά που ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους κι όχι το σκοτάδι. Σε έναν ‘ανορθόδοξο πόλεμο’, η νίκη σημαίνει καταδίκη», είπε η εισαγγελέας.

Η αυλαία της δίκης θα «πέσει» την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα καθοριστούν οι ποινές για τους 12 ενόχους.



megatv.com