Η μεταγραφή σε ευρωπαϊκό σύλλογο ανέκαθεν αποτελούσε όνειρο ζωής για τον Άλβαρο Σαμόρα κι επειδή αυτό είχε γκρεμιστεί τον περασμένο Γενάρη – όταν άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Άρη και Σαπρίσα – είχε βυθιστεί στην κατάθλιψη.

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου αλλά για προσωπική παραδοχή καθώς σε μια συνέντευξή του, τον περασμένο Μάρτιο, ο 21χρονος Κοσταρικανός winger αφού έκανε δημοσίως την αυτοκριτική του παραδέχθηκε ότι ο λόγος της κατακόρυφης πτώσης στην απόδοσή του ήταν το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Άρη με την ομάδα του. Στην πραγματικότητα, μετά την προφορική συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και καθώς έφτασε η στιγμή των υπογραφών, διαπιστώθηκε αγεφύρωτο χάσμα. Κατά τους «κίτρινους» η Σαπρίσα είχε προβάλει έξτρα απαιτήσεις οι οποίες «υπονόμευσαν» τη συμφωνία και οδήγησαν στη διακοπή των επαφών. Τότε, για τον Άρη δεν άλλαξαν πολλά πράγματα παρότι καιγόταν για την προσθήκη ενός winger λόγω της πώλησης του Ντάνιελ Μαντσίνι. Η δε Σαπρίσα διατήρησε τα δικαιώματα του παίκτη αλλά ο Άλβαρο Σαμόρα βυθίστηκε στην κατάθλιψη καθώς είχε προετοιμαστεί – ψυχολογικά – για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Ουσιαστικά θα αποτελούσε το επιστέγασμα μιας φανταστικής χρονιάς η οποία ξεκίνησε με δάκρια στα μάτια (από τη μητέρα του), συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και η ενδεχόμενη μεταγραφή του (θα) στοιχειοθετούσε την ιδανική κατάληξη. Μέχρι τότε, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν είχε βαδίσει σε δρόμο στρωμένο από ροδοπέταλα καθώς αμφισβητήθηκε έντονα, ομοίως και η απόφαση της Σαπρίσα να προχωρήσει στην επέκταση του συμβολαίου του έως και το 2026. Εκείνη η απόφαση είχε σηκώσει αρκετή κουβέντα με δράστες τους… σοφούς των πληκτρολογίων και τους τιμητές των πάντων. «Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά οι αριθμοί του είναι μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ και οκτώ σουτ στον στόχο. Είναι αρκετοί για ένα συμβόλαιο;», είχε αναρωτηθεί ένας εξ’ αυτών. Βέβαια, δεν λογάριασε ότι επρόκειτο για ένα άγουρο παιδί το οποίο έκανε τα πρώτα βήματά του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αυτό που πραγματικά χρειαζόταν ήταν να βρεθεί ένας άνθρωπος για να του ορίσει την… περπατησιά. Αυτό έκανε ο προπονητής του στη Σαπρίσα, Τζεάστιν Κάμπος, προκαλώντας εκείνο το δημόσιο ξέσπασμα της μητέρας του ποδοσφαιριστή. «Περάσαμε πολλά έως ότου βρει ο Αλβαρίτο έναν προπονητή να πιστέψει στο ταλέντο του και να του δώσει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Νιώθω ευγνώμων απέναντί του. Έναν προπονητή ο οποίος θα είναι υπομονετικός και θα ξέρει ότι στην αρχή δεν μπορεί να βάλει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Ο Θεός έδωσε ένα ταλέντο στον Αλβερίτο και ο Κάμπος είναι ο προπονητής που τον εμπιστεύτηκε. Δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις από ένα παιδί αν πρώτα δεν βοηθήσεις στην ανάπτυξή του», είχε πει μεταξύ άλλων.

Κι έτσι το… μηδέν από μηδέν, μηδέν δεν άλλαξε απλά αλλά ο Σαμόρα εξελίχθηκε σε σημαντικό γρανάζι της αγωνιστικής μηχανής της Σαπρίσα καθώς την περίοδο 2022-23 έπαιξε σε 42 αγώνες έχοντας τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ. Προφανώς δεν είναι αριθμοί που προκαλούν κρότο, αλλά επρόκειτο για έναν σημαντικό παίκτη στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ο Σαμόρα έπαιξε είτε ως winger είτε ως αριστερός εσωτερικός μέσος. «Είναι κινητικός και επιθετικός στο παιχνίδι του κάνοντας πράγματα τα οποία δεν τα βλέπουμε συχνά από ποδοσφαιριστές της ηλικίας του. Έχει ισχυρό πλεονέκτημα στο ένας εναντίον ενός και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου», είχε δηλώσει ο Κάρλος Σαντάνα, ενός εκ των προπονητών του.

Η αξία της μετοχής του Σαμόρα στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου εκτοξεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη καθώς συμπεριλήφθηκε στις προεπιλογές του Λουίς Φερνάντες Σουάρες στην Κόστα Ρίκα κι ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Η… ανατίμηση έγινε ακόμη εντονότερη από τη στιγμή που μπήκε στην αποστολή αν και η εμπειρία δεν ήταν τόσο ευχάριστη. Κατέγραψε 29 λεπτά συμμετοχής στη βαριά ήττα (7-0) της ομάδας του από την Ισπανία.

Ο Σαμόρα

Για να φτάσουμε στον περασμένο Γενάρη. Εκεί που ετοίμασε βαλίτσες, ξαφνικά ενημερώθηκε για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεών της Σαπρίσα με τον Άρη, γεγονός το οποίο δεν άλλαξε από την ψυχολογία του αλλά ένιωσε ότι γκρεμίστηκαν τα όνειρά του. «Νιώθω ανήσυχος για το επίπεδο των εμφανίσεών μου. Προσπαθώ να ανακτήσω το επίπεδο αυτοπεποίθησή μου… Δούλεψα αρκετά με τον ψυχολόγο μου πάνω στη διαχείριση καταστάσεων», είχε πει μεταξύ άλλων, δηλώνοντας την έντονη απογοήτευσή του για την εξέλιξη της υπόθεσης. Συνήθως, βέβαια, συμβαίνει αυτό που θέλουν οι ποδοσφαιριστές κι αυτό έγινε – έστω με καθυστέρηση κάποιων μηνών – καθώς η τωρινή συμφωνία μεταξύ του Άρη και της Σαπρίσα για τη «μοιρασιά» των δικαιωμάτων (σ. σ. το 60% ανήκει στους «κίτρινους») οδήγησε στις υπογραφές αλλά και στο υπερατλαντικό ταξίδι του 21χρονου παίκτη.

Τώρα τουλάχιστον, ο 21χρονος winger έχει την ευκαιρία να αποδείξει το ταλέντο του. Ενδεχομένως και να δικαιώσει αρκετούς από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα περίπτωση «Λούις Πάλμα». Η αλήθεια είναι ότι μερικά πρόσωπα, η μεθοδολογία στις συζητήσεις και η τελική συμφωνία θυμίζει αρκετά όλα όσα έγιναν με τον 23χρονο επιθετικό από την Ονδούρα…



gazzeta.gr