Ο Αλέξανδρος Σκορίλας αναλύει το tactic game του Στέφανου Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο που τον έφερε μέχρι την κατάκτηση του 3ου τίτλο του στο τουρνουά τα τελευταία 4 χρόνια. 

Επιστροφή στις μεγάλες εμφανίσεις κι ένας τίτλος που υπενθυμίζει τι παίκτης είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Κερδίζοντας τον Γιάνικ Σίνερ, που διανύει την καλύτερη κατάσταση της ζωής του, αλλά και ονόματα όπως οι Κάσπερ Ρουντ, Κάρεν Χατσάνοφ και Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Πως έφτασε σε αυτές τις νίκες ο Στέφανος; Ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι έπαιξαν ρόλο αυτήν την εβδομάδα; 

Επέβαλλε το παιχνίδι του

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι τρεις κύριοι πυλώνες του τένις είναι το mental, η φυσική κατάσταση, και η τακτική. Διανοητικά καθώς και σε θέμα fitness διακρίναμε ένα Στέφανο ολοκληρωμένο. Αποφασιστικός ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις καθώς και σωματικά καλύτερος από όλους όσους βρέθηκε αντίπαλος. 

Σήμερα όμως θα αναλύσουμε το πλάνο της τακτικής το οποίο εφάρμοσε. Αρχικά, ο Στέφανος επιβλήθηκε με το παιχνίδι του ανεξαρτήτως ποιον είχε απέναντι του. Προσάρμοσε το παιχνίδι του πάνω στη χωμάτινη επιφάνεια στην οποία νιώθει και πιο άνετα καθώς μεγάλωσε σε αυτή. 

Αναλυτικότερα, μπόρεσε να μεταφέρει τους πόντους και τα ράλι στο μεγάλο του όπλο, το forehand. Ξεκινώντας από το positioning του Στέφανου, τον είδαμε να τοποθετείται στο γήπεδο προς την μεριά του backhand (όπως φαίνεται από την παρακάτω εικόνα) δημιουργώντας πίεση στον αντίπαλο για δυο κύριους λόγους: ο πρώτος επειδή ένιωθαν ότι απέναντι τους είχαν έναν παίκτη που παραμόνευε για να πάρει με την πρώτη ευκαιρία την μπάλα με το forehand, και ο δεύτερος επειδή δεν έβλεπαν ελεύθερο γήπεδο στην “αδύναμη” πλευρά του. 

Τα σημεία-κλειδιά

Αυτή είναι μία τακτική την οποία ο Τσιτσιπάς χρησιμοποιεί ανεξαρτήτου επιφάνειας, απλά το χώμα όντας πιο αργό συγκριτικά με το σκληρό, του δίνει τον χρόνο να εφαρμώσει αυτό το πλάνο με μεγαλύτερη ευκολία. Ας πάμε ένα βήμα μπροστά σε αυτό το πλάνο υποθέτοντας πως ο αντίπαλος βρίσκει το backhand του. 

Εκεί είναι το σημείο που κερδήθηκαν τα ματς της εβδομάδας του Μόντε Κάρλο. Οι λύσεις αυτές είναι το backhand down-the-line (όπως στο παρακάτω video) και drop shot. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο Στέφανος βρισκόταν στην θέση του backhand επέλεγε κατά αρκετά μεγάλο ποσοστό να παίξει στην ευθεία του γηπέδου αναγκάζοντας τους αντιπάλους του να βρεθούν σε αμυντική θέση μπλοκάροντας τους την επιλογή να γίνουν επιθετικοί. 

Όσο αναφορά το drop shot, είναι ένα χτύπημα που συνδέεται άμεσα με την αυτοπεποίθηση του παίκτη καθώς απαιτεί εγκεφαλική διαύγεια και αίσθηση της μπάλας. Οι επιλογές του Στέφανου στο συγκεκριμένο χτύπημα έπαιξαν σημαντικό ρόλο καθώς είχε τους αντιπάλους του σε μια διαρκή κατάσταση να μην ξέρουν τι να περιμένουν. 

Το service

Περνόντας στην ανάλυση του service, είδαμε να πηγαίνει κατά κύριο λόγο σε πιο “safe” επιλογές καθώς φαίνεται να έδωσε βαρύτητα στην τοποθέτηση του πρώτου του service με στόχο τα υψηλά ποσοστά, παρά στην ταχύτητα του. 

Ανακεφαλαιώνοντας, ο Στέφανος είχε την πρωτοβουλία σε όλα τα ματς που έπαιξε παίρνοντας τον ρόλο του οδηγού. Μια εβδομάδα υψηλής απόδοσης που τον οδήγησαν στον 3o τίτλο του στο Μόντε Κάρλο τα 4 τελευταία χρόνια, ο οποίος τον βάζει ξανά στους 10 καλύτερους παίκτες της ATP.

Ο Αλέξανδρος Σκορίλας είναι Νο707 στον κόσμο με συμμετοχές στην Εθνικής μας ομάδα στο Davis Cup, από το 2018 μέχρι και σήμερα, έχοντας ρεκόρ 4-2 σε μονά και διπλά.





tennis24.gr