Ο Αλέξανδρος Σκορίλας αναλύει τις αναμετρήσεις του Στέφανου Τσιτσιπά κόντρα σε αριστερόχειρες παίκτες, με αφορμή τη δύσκολη νίκη στη Βαρκελώνη κόντρα στον Αργεντινό Φακούντο Ντίαζ Ακόστα, αλλά και την πρόσφατη ήττα στη Μαδρίτη από τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο.

Στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μας πέρασαν, είδαμε τον Τσιτσιπά σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη να έρχεται αντιμέτωπος με δύο αριστερόχειρες παίκτες. 

Στο ματς της Βαρκελώνης είχε απέναντί του τον Αργεντινό Φακούντο Ντιάζ Ακόστα, στον οποίο χρειάστηκε να σβήσει match point για να σφραγίσει μια δύσκολη νίκη, ενώ αντίθετα στο τουρνουά της Μαδρίτης δεν κατάφερε να επιβληθεί επί του Βραζιλιάνου Τιάγκο Μοντέιρο. 

Με αφορμή αυτές τις δύο εμφανίσεις θα αναλύσουμε το φαινόμενο των αριστερόχειρων και τους λόγους που δυσκολεύουν τον Στέφανο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού αυτού είναι το ανάποδο side spin το οποίο έχουν τα χτυπήματα τους. Πιο συγκεκριμένα, οι left-handers χρησιμοποιούν το forehand cross court με ιδιαίτερη έμφαση στο side spin για να βγάλουν τον αντίπαλο τους εκτός γηπέδου. 

Το side spin που βάζουν στην μπάλα, τους δίνει την δυνατότητα να ανοίγουν το γήπεδο με μεγαλύτερη ευκολία προς την side line στο backhand του Στέφανου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνει το παιχνίδι του, καθώς δεν του επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα όπλα του στον ίδιο βαθμό. Εμβαθύνοντας, ένα από τα χτυπήματα κλειδιά του Στέφανου είναι το inside out forehand που έχει στόχο να πιέσει το backhand του δεξιόχειρα αντιπάλου, προκειμένου να πάρει το πάνω χέρι στον πόντο. 

Η συγκεκριμένη τακτική δεν δουλεύει το ίδιο αποτελεσματικά με τους αριστερόχειρες αφού το inside out του Στέφανου βρίσκει στόχο το forehand τους, στο οποίο αισθάνονται ασφάλεια. (video 1,2,3) 

 

 

 

Ποια είναι η λύση όμως απέναντι σε αυτό το παιχνίδι; Η λύση η οποία φάνηκε πως ακολούθησε ο Τσιτσιπάς, ήταν να χρησιμοποιήσει περισσότερο το forehand inside in καθώς και να μένει περισσότερο με το forehand του στην διαγώνιο. 

Τακτική που και στις δύο περιπτώσεις είχε σκοπό να πιέσει το backhand των αντιπάλων ώστε να βρεθεί η κατάλληλη μπάλα να επιτεθεί. (video 4,5) 

 

 

Συμπερασματικά, οι αριστερόχειρες έχουν ως κύριο σκοπό να απομακρύνουν τον Στέφανο από το forehand του, βάζοντας τον σε θέση να βρει λύσεις με το backhand του. Είναι μια τακτική που πολλοί αριστερόχειρες παίκτες ακολουθούν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με δεξιόχειρες, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι one handed backhand παίκτες όπως ο Τσιτσιπάς.

Ο Αλέξανδρος Σκορίλας είναι Νο708 στον κόσμο με συμμετοχές στην Εθνικής μας ομάδα στο Davis Cup, από το 2018 μέχρι και σήμερα, έχοντας ρεκόρ 4-2 σε μονά και διπλά

 



tennis24.gr