Η επική πρόκριση της ΑΕΚ επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ φέρει φαρδιά πλατιά την «υπογραφή» του Σέρχιο Αραούχο για τα όσα έπραξε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, όλοι μαζί κερδίζουν και χάνουν ωστόσο υπάρχουν στιγμές που ορισμένοι παίκτες ξεπροβάλλουν και δικαίως χαρακτηρίζονται ως οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Οχι μόνο για τα εντός των τεσσάρων γραμμών πεπραγμένα τους, αν και κακά τα ψέμματα αυτά είναι που κρίνουν τίτλους-διακρίσεις, αλλά και για όσα πράττουν εκτός αυτών. Ισως μάλιστα τα τελευταία να είναι και εκείνα που μας καθορίζουν ως ανθρώπους και μας επιτρέπουν να αφήνουμε το αποτύπωμά μας στην κοινωνία.

Η 19η Αυγούστου του 2023 θα μνημονεύεται για πάντα στης Φιλαδέλφειας τα μέρη, όπως αρέσκονται οι φίλοι της ΑΕΚ να αποκαλούν το «σπίτι» τους, αφού η Ενωση υπερασπίστηκε τότε το 2-1 που κέρδισε μερικές ημέρες πριν την Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ και με έναν τρόπο που μόνο σεναριογράφος θρίλερ θα μπορούσε να φανταστεί, πήρε το εισιτήριο για τα play-offs του Champions League. Μπαίνοντας στις καθυστερήσεις ήταν πίσω στο σκορ με 2-0, αλλά με δύο γκολ στον έξτρα χρόνο όχι μόνο απέφυγε τον σκόπελο της παράτασης αλλά και βρέθηκε ένα βήμα πριν τα «αστέρια», δηλαδή τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η «OPAP Arena» σείστηκε και άπαντες τίμησαν τη μνήμη του δολοφονηθέντα Μιχάλη, στον οποίο και αφιέρωσαν το επικό, με τον τρόπο που ήρθε και όχι μόνο, αποτέλεσμα. Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα μας ο Σέρχιο Αραούχο. Σε ένα ματς όπου όλοι έδωσαν το 100%, ο Ντομαγκόι Βίντα σημείωσε ένα τέρμα που απέκτησε περίοπτη θέση στην «κιτρινόμαυρη» ιστορία και άπαντες έκαναν κατάθεση ψυχής, ο Αργεντινός φορ κατέδειξε ξανά πως εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι και ένας άνθρωπος που κοσμεί τα γήπεδα της χώρας μας.

Τα 35′ που έπαιξε αλλά και τα όσα έκανε νωρίτερα αλλά και μεταγενέστερα του αγώνα, δύναται να τον αναγορεύσουν ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή, για ποδοσφαιρικούς και μη λόγους.

Λίγο πριν τη σέντρα οι «κιτρινόμαυροι» άφησαν λίγα λουλούδια μπροστά από τη φωτογραφία του Μιχάλη και ο 31χρονος στράικερ την άγγιξε και την κοίταξε, σα να ήθελε να του… απολογηθεί εκ μέρους όλων μας γιατί το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο άδικα. Η σκηνή ήταν συγκλονιστική.

Σέντρα στο παιχνίδι, η ροή του δεν κυλούσε καλά για την ΑΕΚ και στο 67′ πάτησε στο χορτάρι ερχόμενος από τον πάγκο και σε ένα χρονικό σημείο όπου η ομάδα του βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 0-2. Αν παρέμενε θα συνέχιζε στα play-offs του Europa και ένα μεγάλο όνειρο θα είχε απολεστεί.

Στο 90′ «φλέρταρε» με το γκολ (η μπάλα κατέληξε μεν στα δίχτυα μετά από σουτ του αλλά βρήκε πάνω στον Πέτρο Μάνταλο που ήταν εκτεθειμένος) και στο 90’+2′ το πέτυχε αφού αυτή τη φορά σημάδεψε σωστά. Υστερα από εκτέλεση κόρνερ του Νίκλας Ελίασον η μπάλα του στρώθηκε και με ένα ωραίο σουτ την έστειλε να αναπαυτεί στα δίχτυα του ανίκητου ως τότε Ντομινίκ Λιβάκοβιτς.

Το γήπεδο… στο πόδι και εκείνος παρά το πανδαιμόνιο έκστασης και συναισθημάτων σχημάτισε το γράμμα «Μ» με τα χέρια του και κατευθύνθηκε προς τον πάγκο, όπου πήρε μία φανέλα του club με το όνομα του Μιχάλη. Την σήκωσε ψηλά, αποθεώθηκε και η εικόνα του έκανε τον γύρο του κόσμου, στέλνοντας το «μήνυμα» πως στο ποδόσφαιρο μας ενώνουν τόσα πολλά και δεν μας χωρίζει τίποτα.

...

Ωστόσο η δράση στο χορτάρι δεν είχε ακόμη τελειώσει και μπορεί να απέμεναν «σκάρτα» 3-4 λεπτά, ήταν όμως ένα χρονικό διάστημα που αποδείχθηκε υπεραρκετό για την ΑΕΚ ώστε να φέρει εντελώς τα πάνω-κάτω. Νέα στατική φάση, εκείνος κοντρόλαρε με το στήθος, απέφυγε τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς που με το χέρι υπέπεσε σε παράβαση.

Εστω και μέσω VAR ο ρέφερι έδειξε την άσπρη βούλα του πέναλτι, ο αντίπαλος πορτιέρε ναι μεν απέκρουσε την εκτέλεση του Λιβάι Γκαρσία αλλά ο Βίντα πήρε το «ριμπάουντ» και σκόραρε με κεφαλιά. Οι «κιτρινόμαυροι» βρέθηκαν σε ένα δεκάλεπτο από την ποδοσφαιρική Κόλαση του αποκλεισμού τον αντίστοιχο Παράδεισο της πρόκρισης και μάλιστα χωρίς παράταση, έχοντας τον Αραούχο ως εκ των μεγάλων τους πρωταγωνιστή.

Τέτοιες στιγμές, κακά τα ψέμματα και λογικά, το μυαλό «πετά», όχι όμως για τον «Τσίνο».

Λίγα μόνο λεπτά μετά το φινάλε της αναμέτρησης αποκάλυψε πως μίλησε με τη μητέρα του αδικοχαμένου φιλάθλου που βρίσκονταν στο γήπεδο και εν μέσω συναισθημάτων που ξεχείλιζαν μίλησε στην κάμερα της Cosmote TV όχι μόνο για το παιχνίδι αλλά για το ποδόσφαιρο γενικότερα. «Της είπα ότι λυπάμαι. Οτι στεναχωριέμαι πολύ που εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι για 90 λεπτά μέσα στο γήπεδο. Πραγματικά στεναχωριέμαι και ζήτησα και συγνώμη γιατί όλοι στο ποδόσφαιρο είμαστε εγωιστές. Να το δούμε όλοι σαν παιχνίδι, γιατί αν δεν υπάρχει αυτή η βία το ποδόσφαιρο θα είναι ακόμη καλύτερο και για τη χώρα και θα παίζουμε λιγότερα προκριματικά οι ομάδες που θα βγαίνουν στην Ευρώπη», ήταν τα λόγια του.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η προχθεσινή νύχτα εύλογα θα είναι συννεφιασμένη και σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με το όνομα του Σέρχιο Αραούχο.



gazzeta.gr