Ο Ρόνι Χάρελ δοκιμάστηκε και ανταποκρίθηκε σε διαφορετικό αγωνιστικό ρόλο σε σχέση με τον βασικό του κι αυτή η ανθεκτικότητα του Αμερικάνου προσθέτει δεδομένα στο μυαλό του Γιάννη Καστρίτη ενόψει αποφάσεων που θα χρειαστεί να πάρει στην πορεία του χρόνου.

Η ανάγκη καλλιεργεί ιδέες και στην προκειμένη περίπτωση, ο σοβαρός τραυματισμός του Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς οδήγησε σε ανακατατάξεις στη θέση «4». Καθώς οι Διαμαντής Σλαφτσάκης, Ισμαέλ Σανόγκο χαρακτηρίζονται περισσότερο για την ικανότητά τους στο αμυντικό κομμάτι αλλά και στη δημιουργία συνθηκών εκτέλεσης στην επίθεση, ο Γιάννης Καστρίτης και οι συνεργάτες του έπρεπε να βρουν τρόπο κάλυψης του κενού του Λετονού φόργουορντ συνυπολογίζοντας τις κινήσεις αλλά και τον ρόλο του «4αριου» στην επίθεση. Στο ίδιο διάστημα, οι «κίτρινοι» δεν είχαν αποκτήσει τον Κρις Μπάνκστον, οπότε χρειάστηκε οι δύο πρώτοι να «γράψουν» αρκετά λεπτά και ως κατά συνθήκη σέντερ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η χρησιμοποίηση του Ρόνι Χάρελ στη θέση «4» κρίθηκε επιβεβλημένη, δοκιμάστηκε και δίχως αμφιβολία πέτυχε καθώς ο Αμερικανός ανταποκρίθηκε στη σκληράδα τις θέσης και των απαιτήσεων για έναν παίκτη που πρέπει να παίξει στη ρακέτα. Για παράδειγμα, δεν ήταν καθόλου συμπτωματικό το γεγονός ότι ο Χάρελ έβγαλε σχεδόν ολόκληρο το τελευταίο δεκάλεπτο στην πρόσφατη αναμέτρηση με την ΑΕΚ αγωνιζόμενος σ’ αυτή τη θέση.

Προφανώς το τεχνικό επιτελείο του Άρη είχε κατά νου αυτή την προοπτική, πλέον όμως μπορεί να αισθάνεται σίγουρη για την επιλογή της. Κι έτσι προστέθηκαν δεδομένα ενόψει μιας απόφασης που θα χρειαστεί να πάρει στην πορεία του χρόνου, όταν ο Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο και ο Γιάννης Καστρίτης έρθει σε θέση επιλογής του ενός ξένου που θα μείνει εκτός ενός αγώνα Πρωταθλήματος.

Ο Μπάνκστον του έδωσε έναν ακόμη τρόπο έκφρασης στην επίθεση

Αυτό φάνηκε τουλάχιστον στον πρόσφατο αγώνα με την ΑΕΚ είτε μέσα από τους πόντους που βρήκε ο Άρης από το pick n’ roll (σ. σ. στην τελευταία περίοδο οι «κίτρινοι» είχαν όσες τελικές πάσες είχαν μοιράσει στα προηγούμενα δεκάλεπτα!) είτε μέσα από το off ball παιχνίδι του Μπάνκστον. Ο Αμερικανός ουσιαστικά επιβεβαίωσε το βασικό στοιχείο του παιχνιδιού του, την ταχύτητα στα κοψίματα στη ρακέτα, αυξάνοντας τις επιλογές στον δημιουργό. Κόντρα στην ΑΕΚ, ο τελευταίος ρόλος ανήκε στον Βασίλη Τολιόπουλο ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με οκτώ ασίστ. Έτσι «κούμπωσε» στην πεντάδα και ο Ρόνι Χάρελ Τζούνιορ ο οποίος σουτάρει από τη μακρινή απόσταση με ποσοστό ευστοχίας περίπου 35% και υποχρεωτικά ανοίγει την αντίπαλη άμυνα.

Γενικώς στον Άρη, είναι αυταπόδεικτο πλέον αυτό που είπαν κάμποσες φορές οι Γιάννης Καστρίτης, Γιώργος Σιγάλας και αφορά τον χαρακτήρα των αγώνων. Προφανώς είναι επίσημοι, στην πραγματικότητα όμως γίνεται η προετοιμασία που δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω των πολλών απουσιών στο διάστημα των φιλικών αναμετρήσεων. Δοκιμές γίνονται σε κάθε παιχνίδι και αναλόγως μοιράζονται οι ρόλοι. Για παράδειγμα, στον πρόσφατο αγώνα με την ΑΕΚ και δεδομένης της επιλογής άμυνας με αλλαγές, ο Λευτέρης Μποχωρίδης μάλλον είχε τον δυσκολότερο ρόλο καθώς στην αλλαγή πήγαινε στον ψηλό της ΑΕΚ (Χατζιδάκης ή Τίλμαν).

Ο Έλληνας γκαρντ ανταποκρίθηκε εξαιρετικά καθώς η πρώτη φορά που η «Ένωση» εκμεταλλεύτηκε αυτό το μις ματς ήταν στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου. Μέχρι τότε, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ ψηλών και κοντών. Στην επίθεση, ο 29χρονος γκαρντ προσπαθεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικό ρόλο σε σχέση μ’ αυτόν που είχε για περίπου μια δεκαετία καθώς πλέον η μπάλα δεν είναι στα χέρια του και λειτουργεί περισσότερο ως τρίτος γκαρντ σε σχήμα τριών «κοντών». Εκτιμάται ότι μόλις χτιστούν σχέσεις καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των γκαρντ, αυτομάτως θα αναβαθμιστεί και το επίπεδο των συνεργασιών. Μέχρι στιγμής οι «κίτρινοι» έχουν 12.8 τελικές πάσες στο Eurocup και 13 στο ελληνικό Πρωτάθλημα.



gazzeta.gr