Ο Άρης βρίσκεται μια ανάσα από την τελική συμφωνία του με τον Λορέν Μορόν και το Gazzetta καταγράφει τον ποδοσφαιρικό βίο του 29χρονου Ισπανού επιθετικού ο οποίος έζησε την αποθέωση αλλά και τον παραγκωνισμό και εξηγεί γιατί ο Άρης μπορεί να εξελιχθεί στη μεγάλη ευκαιρία του.
Η αφετηρία της ποδοσφαιρικής διαδρομής του Ισπανού που ετοιμάζεται να έρθει στον Άρη, ήταν στην τέταρτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και μια ομάδα ονόματι Εστεπόνα. Ενδεχομένως η παρουσία του πατέρα του, Λορέντσο, στη θέση του assistant manager στη Μαρμπέγια να είχε τη σημασία της, σίγουρα μέτρησαν και οι επιδόσεις του μετά την πρώτη χρονιά στη φημισμένη ακαδημία ποδοσφαίρου, στη σταδιακή προώθησή του. Ο Λορέντσο Μορόν υπήρξε ποδοσφαιριστής και για την ακρίβεια κεντρικός αμυντικός. Πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτη καριέρα με τη φανέλα της Ουέλβα (147 αγώνες) με σπουδαιότερη στιγμή τη συμμετοχή στον τελικό του Copa Del Rey αλλά και τη μία σεζόν στη Σεβίλλη. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερη φαντασία για να υποψιαστεί ότι ο πατέρας του είναι παράλληλα και ο ποδοσφαιρικός μέντοράς του.
Η παρθενική χρονιά Μορόν στη Μαρμπέγια δεν ήταν από αυτές που σε υποχρεώνουν να πετάξεις τη σκούφια σου (15 αγώνες, τρία γκολ), εντούτοις, παρουσίασε αγωνιστική πρόοδο υπερδιπλασιάζοντας τα τέρματά του την επόμενη σεζόν (2013-14). Πριν προκαλέσει το ενδιαφέρον της Μπέτις, ο ενδιάμεσος σταθμός στην ισπανική Βέλεθ μάλλον ήταν από τις κινήσεις τις οποίες θα ήθελε να ξεχάσει υπό την έννοια ότι δεν του πρόσφερε κάτι σπουδαίο προς την κατεύθυνση ανάπτυξη της καριέρας του. Η ομάδα της Σεβίλλης τον απέκτησε σε ηλικία 22 ετών με την σκέψη δοκιμής του στη δεύτερη ομάδα και η αλήθεια είναι ότι με τις εμφανίσεις του φρόντισε να συρρικνώσει την περίοδο δοκιμασίας του. Το κοντέρ έγραψε 13 γκολ στην παρθενική σεζόν (2015-16), ένα περισσότερο την επόμενη και 17 τη σεζόν 2017-18.
Η εισήγηση του Κίκε Σετιέν και το ονειρικό ντεμπούτο
Η πορεία του Λορέν Μορόν άρχισε να γίνεται ανοδική από τα μέσα της περιόδου 2017-18 όταν έφτασε η στιγμή της αναγνώρισης και της παροχής ευκαιριών. Οι αποφάσεις των προπονητών καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σταδιοδρομία κάθε επαγγελματία αθλητή και στην προκειμένη περίπτωση αυτή που έλαβε ο Κίκε Σετιέν αποδείχθηκε ευεργετική καθώς εισηγήθηκε την προαγωγή του στην πρώτη ομάδα και χαμογέλασε πονηρά όταν τον έριξε για πρώτη φορά στην… ισπανική αρένα της LaLiga. Αντικειμενικά, ούτε στην πιο τρελή φαντασίωσή του δεν θα μπορούσε να πλάσει το σενάριο που έζησε σ’ εκείνο το παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ καθώς σημείωσε και τα δύο τέρματα της ομάδας του στη νίκη με 2-1.
Ο Σετιέν ένιωσε βαθύτερα δικαιωμένος δέκα ημέρες μετά (12/2/2018) όταν ο Λορέν έβαλε το γκολ της νίκης μέσα στην έδρα της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Η χρονιά ολοκληρώθηκε ιδανικά με επτά γκολ σε 15 αγώνες, τότε μπήκαν τα θεμέλια για την εδραίωσή του στην 11αδα της Μπέτις. Την επόμενη (2018-19) ο Μορόν δεν ήταν το ίδιο παραγωγικός με οκτώ γκολ σε 45 αγώνες, αλλά ήταν βασικός στην κορυφή της επίθεσης της ισπανικής ομάδας.
Η χρονιά της εκτόξευσης και οι συγκρίσεις της Daily Mail
Η αποχώρηση του Κίκε Σετιέν από την τεχνική ηγεσία της Μπέτις, αρχικά, δεν κόστισε στον Λορέν Μορόν, ίσα-ίσα που στο πρώτο μισό της περιόδου 2019-20 έζησε τις σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα του. Με επτά γκολ στους πρώτους εννιά αγώνες της LaLiga ξαφνικά είδε το όνομά του δίπλα σε αυτό του Καρίμ Μπενζεμά καθώς ήταν ο πρώτος σκόρερ του ισπανικού Πρωταθλήματος και μάλιστα με λιγότερα λεπτά συμμετοχής αλλά και μισές τελικές προσπάθειες. Οι Ισπανοί στάθηκαν αρκετά στο ποσοστό του 60% καθώς σημείωσε έξι γκολ σε δέκα τελικές προσπάθειες, το οποίο είναι κυριολεκτικά απίστευτο για κάθε επιθετικό αλλά και πρώιμο. Ξαφνικά, εκεί που η χρηματιστηριακή αξία του ήταν στα 400.000 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 9 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα όμως ήταν αρκετά μεγαλύτερη.
Η Μπέτις λειτούργησε προς την κατεύθυνση διαφύλαξης του περιουσιακού στοιχείου της, τον δέσμευσε έως το καλοκαίρι του 2022 (… και στη συνέχεια μέχρι το αντίστοιχο του 2024), αλλά ο Μορόν δέχθηκε έναν όρο ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά επώδυνος για την καριέρα του. Πρόκειται για τη ρήτρα αποδέσμευσής για την οποία υπάρχουν αντικρουόμενα δημοσιεύματα. Οι Ισπανοί έγραψαν για 36 εκατ. ευρώ και οι Ιταλοί σχεδόν διπλασίασαν το ποσό (60 εκατ. ευρώ) όταν η Νάπολι ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του. Επί της ουσίας, τα λεφτά ήταν κυριολεκτικά πάρα πολλά αλλά δεν αφορούν… τον Άρη.
Για να επιστρέψουμε στο αγωνιστικό κομμάτι, η δημοτικότητα του Μορόν εκτοξεύτηκε στο πρώτο μισό εκείνης της σεζόν όπου κατά τον ισπανικό Τύπο υπήρξαν προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Μπέτις για την πώλησή του. Στο ίδιο διάστημα είχε τραυματιστεί ο Λουίς Σουάρες και οι Καταλανοί έψαχναν φορ για να καλύψουν το κενό προσμετρώντας αυτούς που ήταν πραγματικά σε καλή κατάσταση. Λίγο οι περιορισμοί από τις οικονομικές (ποδοσφαιρικές) αρχές και περισσότερο η ρήτρα του συμβολαίου, ο Ισπανός είδε μια ευκαιρία να περνά ανεκμετάλλευτη. Στο ίδιο διάστημα εμφανίστηκε η Λοκομοτίβ Μόσχας με γερό πορτοφόλι, σε σημείο μάλιστα να φτάσει μα ανάσα από τη ρωσική ομάδα. «Ήταν μια καλή ευκαιρία. Βρέθηκα τόσο κοντά που είπα στην κοπέλα μου να ετοιμάσει βαλίτσες για τη Μόσχα», παραδέχθηκε κάποια χρόνια μετά.
Ο Πελεγκρίνι τον έβαλε στην κατάψυξη
Στο τέλος της χρονιάς (2019-20) ο Μορόν μέτρησε 12 γκολ σε 39 αγώνες, ένιωθε σημαντικός για την Μπέτις, ενδεχομένως όμως και δέσμιος της ρήτρας του συμβολαίου που είχε υπογράψει. Αυτό κατάλαβε από την επόμενη χρονιά όταν η ομάδα της Σεβίλλης έβαλε τέλος στις παλινωδίες στην τεχνική ηγεσία και δίνοντας λευκή επιταγή στον Μανουέλ Πελεγκρίνι, παραχώρησε στον Χιλιανό το σύνολο των αγωνιστικών ευθυνών. Ο Ισπανός επιθετικός κατάλαβε άμεσα ότι δεν θα είχε τον ρόλο που είχε συνηθίσει. Η στατιστική απεικόνιση της πορείας του έγραψε 26 αγώνες αλλά χρειάστηκε να φτάσει στη 12η αγωνιστική της LaLiga για να επιστρέψει στο βασικό σχήμα. Προφανώς επηρεάστηκε η ψυχολογία του κι αυτό φάνηκε από τη συχνότητα στο σκοράρισμα καθώς περιορίστηκε στο ένα γκολ. Εκεί δηλαδή που σκόραρε ανά 85 λεπτά, σε μια σεζόν σημείωσε ένα γκολ σε 984 λεπτά!
Ουσιαστικά δεν μπήκε ποτέ στο πλάνο του Χιλιανού προπονητή, ίσα-ίσα που προϊόντος του χρόνου απομακρυνόταν ακόμη περισσότερο. Και σα να μην έφτανε αυτό, είχε να διαχειριστεί και την υψηλή ρήτρα του συμβολαίου η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά για τις ομάδες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Γι’ αυτόν τον λόγο πέρασε μια διετία δανεισμών σε ομάδες της επιλογής του. Στην τελευταία διετία αγωνίστηκε σε 40 παιχνίδια και σημείωσε έξι γκολ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η «απόδραση» από τη Σεβίλλη εξελίχθηκε σε μοναδική επιλογή και για τον ίδιο τον 29χρονο επιθετικό. Είναι εξάλλου σε καλή ηλικία, διαθέτει παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο κι αυτό που του προσφέρει ο Άρης είναι η δυνατότητα ουσιαστικής επιστροφής στην αγορά. Κατά τους Ισπανούς, ο Μορόν χρειάζεται να λειτουργήσει σε περιβάλλον εμπιστοσύνης και στήριξης. Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα ήδη έχει αποφασίσει να του το παρέχει καθώς θεωρεί ότι ο Μορόν μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιθετική γραμμή της ομάδας.