Ο φετινός Άρης βασίζεται σε οκτώ-εννιά ποδοσφαιριστές και βάσει των όσων καταδεικνύουν οι αριθμοί είναι ευδιάκριτη η ανάγκη περισσοτέρων πρωταγωνιστών για να μην επιβαρυνθούν περισσότερο αυτοί που… τραβούν το κουπί από τα μέσα του καλοκαιριού.

Μια ματιά στον αριθμό των αγώνων αλλά και στα λεπτά συμμετοχής κάθε ποδοσφαιριστή αναδεικνύει ένα ρόστερ δύο ταχυτήτων και αντίστοιχες κατηγορίες παικτών. Δηλαδή, αυτών που παίζουν ασταμάτητα και μάλιστα δίχως την πολυτέλεια αντικατάστασής τους και μια δεύτερη, των ποδοσφαιριστών οι οποίοι είτε δεν έχουν πείσει ούτως ώστε να έχουν θέση στο βασικό σχήμα είτε (λόγω τραυματισμών) δεν έδωσαν τη δυνατότητα του… rotation στον Άκη Μάντζιο.

Η περίπτωση του Φαμπιάνο Λέισμαν είναι η πλέον χαρακτηριστική καθώς ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός δεν αγωνίστηκε απλά σε όλα τα επίσημα παιχνίδια αλλά είναι στο γήπεδο 92.7 λεπτά (κατά μέσο όρο) καθώς δεν υπήρξε η δυνατότητα αντικατάστασής του ούτε στον χρόνο των καθυστερήσεων. Μετά μάλιστα τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Φραν Βέλεθ – και η οποία θα τον κρατήσει εκτός δράσης για τρεις μήνες – αλλά και στην αρθροσκόπηση που θα κάνει ο Γιώργος Δεληζήσης, με εκτιμώμενο χρόνο αποθεραπείας τις 4-5 εβδομάδες, τόσο ο Φαμπιάνο όσο και ο Γιάκουμπ Μπράμπετς δεν θα έχουν την πολυτέλεια της… ανάσας. Ο Τσέχος στόπερ μετράει λιγότερους αγώνες (6) λόγω του τραυματισμού στη γάμπα – τον κράτησε εκτός στους ευρωπαϊκούς αγώνες – όταν όμως είναι στο γήπεδο δεν βγαίνει από αυτό πριν από το 81ο λεπτό. Τώρα θα πάει σε μια non stop λογική καθώς δεν υπάρχει αντικαταστάτης.

Κι αν στο κέντρο της άμυνας πλέον υπάρχει λειψανδρία, κάθε άλλο παρά είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει στον άξονα της μεσαίας γραμμής καθώς εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός παικτών αλλά είναι συγκεκριμένοι αυτοί που… τραβούν το κουπί. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Βλάντιμιρ Νταρίντα. Η ανάγκη συμμετοχής του Τσέχου μέσου ήταν τόσο έντονη σε βαθμό μη ολοκλήρωσης της αποθεραπείας – έπειτα από εκείνο το χτύπημα στο πόδι – καθώς αγωνιζόταν παράλληλα των θεραπειών στις οποίες υποβάλλονταν. Ο 33χρονος δεν αγωνίστηκε μόνο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και στα υπόλοιπα παιχνίδια – βάσει μέσου όρου χρόνου συμμετοχής – δεν υπήρχε η πολυτέλεια αντικατάστασής του πριν το 87ο λεπτό.
Αυτό συνέβη είτε γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες λύσεις είτε γιατί κανείς από τους υπόλοιπους δεν έπεισε ότι μπορεί να προσφέρει αυτά που δίνει ο Νταρίντα.

Στη διάρκεια της σεζόν, ο Λούκας Ρουπ αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και πλέον είναι εκτός – μέχρι τα μέσα Νοέμβρη – έπειτα από την αρθροσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε. Ο Νέβεν Τζούρασεκ επίσης είχε να διαχειριστεί πρόβλημα στη μέση αλλά ακόμη κι όταν είναι διαθέσιμος ο χρόνος συμμετοχής του δεν υπερβαίνει τα 39 λεπτά. Ο Ρούμπεν Πάρντο ήταν από τους τελευταίους παίκτες που ενσωματώθηκαν στην ομάδα και συνεχίζει να κουβαλά την «ταμπέλα» ενός παίκτη με υποστηρικτικό ρόλο, αυτό μαρτυρά ο αριθμός των συμμετοχών του και τα 32 λεπτά συμμετοχής. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι τουλάχιστον οι δύο τελευταίοι θα πρέπει να αναρριχηθούν στη λίστα των επιλογών και για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να πείσουν τον προπονητή τους. Όπως επίσης θα πρέπει να βρει τρόπο να προσφέρει περισσότερα και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο δε Ντομαγκόι Πάβιτσιτς δεν έχει βρεθεί στο γήπεδο για περισσότερα από 106 λεπτά. Προφανώς ο Άκης Μάντζιος νιώθει μεγάλη ανάγκη για την προσθήκη ενός δημιουργικού μέσου, πρωτίστως όμως θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει τη δημιουργία και την τακτική συνέπεια.

Ο Ζαμόρα δεν εκμεταλλεύτηκε τη μοναξιά του Μορόν

Καθ’ ότι ο Λορέν Μορόν είναι ο μοναδικός φορ περιοχής, πριν από τουλάχιστον 2-3 παιχνίδια, ο Άκης Μάντζιος είχε κατά νου τον περιορισμό του χρόνου συμμετοχής του Ισπανού φορ για να αποφύγει την περαιτέρω επιβάρυνσή του. Τούτο όμως έγινε μόλις μια φορά, στον εντός έδρας αγώνα με τον Παναιτωλικό όπου ο παίκτης αντικαταστάθηκε στο 60ο λεπτό. Τόσο με τον Αστέρα Τρίπολης όσο και με την Κηφισιά δεν είχε την ίδια πολυτέλεια. Κι έτσι ο έμπειρος φορ έπαιξε σε όλους του αγώνες (11) και είναι στο γήπεδο περί των 81 λεπτών. Αντικειμενικά, ο τρόπος σκέψης του Μάντζιου καλλιέργησε μια μοναδική ευκαιρία για τον Άλβαρο Ζαμόρα αλλά ο Κοσταρικανός έχει παίξει συνολικά 231 αγωνιστικά λεπτά εκ των οποίων τα 166 στα παιχνίδια με Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης. Είναι ξεκάθαρο ότι και λόγω Μορόν, ο προπονητής του θέλει να του δώσει ευκαιρίες αλλά θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να αποδείξει την ετοιμότητά του σε αγωνιστικό και τακτικό επίπεδο.

Ζαμόρα και Μορόν

Μάλιστα, επί Μάντζιου, ο ποδοσφαιριστής που κέρδισε θέση βασικού είναι ο Τζόναταν Μενέντες ο οποίος δεν μέτρησε απλά τέσσερις διαδοχικές συμμετοχές στην 11αδα έπαιξε στο 79% του συνολικού χρόνου γιατί είναι ο μοναδικός που ανταποκρίνεται στις τακτικές απαιτήσεις της θέσης του αριστερού winger.

Ο Βερστράτε μπήκε και δεν ξαναβγήκε

Περισσότερο ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μπίργκερ Βερστράτε. Ο Βέλγος μπήκε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έχοντας στα πόδια του δύο-τρεις προπονήσεις και δεν ξαναβγήκε. Για την ακρίβεια έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια (4), κρίνοντας μάλιστα από τα 83.7 λεπτά που μετρά στο χορτάρι, δύσκολα λαμβάνεται η απόφαση αντικατάστασής του. Σε αυτό έπαιξε ρόλο ο τραυματισμός του Ζαν Ζουλ ο οποίος στο Πρωτάθλημα δεν έχει αγωνιστεί περισσότερα από 63 λεπτά! Αρχικά κάλυψε το κενό του ο Σέικ Ντουκουρέ ο οποίος συνολικά μέτρησε 267 λεπτά συμμετοχής.
Πηγαίνοντας στα αμυντικά άκρα, ο Φράνκο Φεράρι (755 λεπτά) είναι ο παίκτης που έχει εδραιωθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας. Λίγο η τιμωρία αλλά και η τακτική συμπεριφορά συρρίκνωσαν τον χρόνο συμμετοχής του Ρόναλντ Ματαρίτα ο οποίος – μέχρι στιγμής – είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης ο οποίος έρχεται από τον πάγκο. Αντιθέτως, στη θέση που διαπιστώνεται η παρουσία δύο ισάξιων ποδοσφαιριστών, υπάρχει ισορροπία. Ο λόγος για το δεξί άκρο της άμυνας όπου εναλλάσσονται οι Μόζες Οντουμπάτζο, Μάρτιν Μοντόγια. Βέβαια, ο πρώτος θα χρειαστεί να αλλάξει εκ νέου ρόλο καθώς το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας μάλλον θα τον «βαφτίσει» και πάλι στόπερ είτε από ξεκίνημα αγώνα είτε στη διάρκεια αυτού.
Καταλήγοντας με το δεξί άκρο της επίθεσης, ο Νταβίντ Μόμπερκ Κάρλσον μέτρησε επτά συμμετοχές και 415 αγωνιστικά λεπτά αλλά μέχρι στιγμής απέχει αρκετά από αυτό που φανταζόταν ο Άρης. Αυτό οδήγησε στη χρησιμοποίηση του Σάπι Σουλεϊμάνοφ στην 11αδα στους τρεις τελευταίους αγώνες άσχετα που ο Ρώσος winger – πριν τη διακοπή – δεν ήταν σε θέση να «βγάλει» περισσότερα από 60-65 αγωνιστικά λεπτά και συνολικά μετρά 213.

Χρειάζεται να… τραβήξουν κι άλλοι το κουπί

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της όλης ιστορίας συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις απώλειες που μέτρησε ο Άρης στο διάστημα της διακοπής. Δηλαδή, το γεγονός ότι οι Ρουπ, Σαβέριο και Δεληζήσης δεν υπολογίζονται (τουλάχιστον) μέχρι τα μέσα Νοέμβρη ενώ ο Βέλεθ θα χρειαστεί να μείνει εκτός για μεγαλύτερο διάστημα. Για να αποκτήσει ο Άκης Μάντζιος τη δυνατότητα διαχείρισης των παικτών που ήδη έχουν επιβαρυνθεί είναι απαραίτητο να αποδείξουν οι υπόλοιποι ότι μπορούν να αντικαταστήσουν. Από τους Τζούρασεκ-Πάρντο στη θέση του εσωτερικού μέσου, του Ζαν Ζουλ στην αντίστοιχη του 6αριου ή του Ζαμόρα τόσο σε ρόλο αντίΜορόν είτε στο αριστερό άκρο της επίθεσης.



gazzeta.gr