Ο Μόζες Οντουμπάτζο διανύει μια παραγωγική χρονιά και το βασικό ζητούμενο ενόψει του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος είναι να εξελιχθεί πιο ουσιαστική, για τον ίδιο και τον Άρη, καθώς αυτό (του) έχει ζητήσει και ο Άκης Μάντζιος.

Εκείνος ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάκουμπ Μπράμπετς στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού άλλαξε ολοκληρωτικά τον ρόλο του Μόζες Οντουμπάτζο στα πρώτα επίσημα παιχνίδια καθώς ελλείψει άλλου κεντρικού αμυντικού, ο Βρετανός άφησε το δεξί άκρο και διαδραμάτισε ρόλο παρτενέρ του Φαμπιάνο στο δίδυμο των στόπερ. Αντικειμενικά, ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του, προφανώς δεν θα μπορούσε να προσφέρει τα στοιχεία που προσδίδει ο Τσέχος στόπερ. Βέβαια, εκείνη η (αναγκαστική) απόφαση είχε κι ένα τίμημα καθώς ο Άρης έχασε τα ανεβάσματα του ποδοσφαιριστή και τη δημιουργική ικανότητά του.

Το τελευταίο στοιχείο έχει την αξία του γιατί επί ημερών Άκη Μάντζιου αποτελεί έναν από τους σταθερούς τρόπους έκφρασης στην επίθεση. Το παιχνίδι των «κίτρινων» έχει δομηθεί στη διεισδυτικότητα του και στις συνεργασίες που αναπτύσσει με τον Σάπι Σουλεϊμάνοφ, οι οποίες έχουν καταστήσει τη δεξιά πλευρά ως πιο παραγωγική από την αντίστοιχη αριστερή και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε κάθε παιχνίδι είναι σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό των επιθέσεων που γίνονται από αυτή την πτέρυγα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το στοιχείο που λείπει είναι η ουσία γιατί εκεί υστερεί τόσο ο Μόζες Οντουμπάτζο όσο και ο Σάπι Σουλεϊμάνοφ.

Αμφότεροι κινούνται εξαιρετικά στον χώρο, έχουν σωστή υποδοχή μπάλας αλλά κάπου τα χαλάνε στην τελική προσπάθεια. Μένοντας στην περίπτωση του Οντουμπάτζο, ανταποκρίθηκε σε ποσοστό (σχεδόν) 100% σε αυτά που του έχει ζητήσει ο Άκης Μάντζιος στον αγώνα με την ΑΕΚ στην Αθήνα. Στον συγκεκριμένο αγώνα πάτησε πέντε φορές στην περιοχή του αντιπάλου από τις δέκα συνολικά που έχει καταγράψει η στατιστική, βάσει του WyScout. Στο ίδιο παιχνίδι είχε μια τελική προσπάθεια από τις τρεις (συνολικά) στο Πρωτάθλημα οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι καμία δεν έχει βρει εστία.

Εστιάζοντας στους αριθμούς του ποδοσφαιριστή, γίνεται αντιληπτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει στο παιχνίδι της ομάδας του καθώς επίσης και γιατί θεωρείται από τους καλύτερους δεξιούς full back του Πρωταθλήματος. Είναι όμως απαραίτητη η μετουσίωση των ενεργειών του. Για παράδειγμα, το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του στις πάσες φτάνει το 85%. Κατά μέσο όρο, έχει 10.8 προωθητικές πάσες ανά αγώνα με αποτελεσματικότητα η οποία αγγίζει το 75% ενώ στις αντίστοιχες προς την άμυνα είναι φανερό ότι δύσκολα κάνει λάθος με το εντυπωσιακό 93.9%. Όταν βρίσκεται στην επίθεση, οι κερδισμένες μονομαχίες είναι στο ποσοστό του 53% και φυσικά αυτό είναι υψηλότερο (62%) όταν αφορούν μια αμυντική προσπάθεια. Επίσης, είναι πετυχημένες οι 6.6 από τις δέκα απόπειρές προσπεράσματος του προσωπικού αντιπάλου του.

Το συμπέρασμα που αναδεικνύεται βάσει των αριθμών είναι ότι ο Οντουμπάτζο κάνει πολλά πράγματα σωστά έως ότου πλησιάσει τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου κι εκεί χρειάζεται να βελτιώσει τη συμπεριφορά του. Είτε αφορά την τελική πάσα είτε προσπάθεια. Κατά μέσο όρο κάνει 3.2 ενέργειες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου αλλά α) καμία τελική προσπάθειά του δεν έχει βρει εστία, β) είναι περιορισμένες ο αριθμός των γυρισμάτων που έχει κάνει στο ύψος του πέναλτι και γ) μόλις δύο φορές βγήκε τελική προσπάθεια από δικό του γύρισμα με τελευταία, τη χαμένη ευκαιρία του Λορέν Μορόν στο 43ο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ.

Ο τρόπος κίνησης και κατ’ επέκταση η συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο, αναμφίβολα, εξαρτάται και από τον αντίπαλο υπό την έννοια ότι άλλες κινήσεις θα κάνει όταν η ομάδα του θα επιλέξει να παίξει παιχνίδι μετάβασης, όπως έκανε στους αγώνες με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, συγκριτικά μ’ ένα παιχνίδι κυριαρχίας. Στα παιχνίδια με τις δύο αθηναϊκές ομάδες μέτρησε 41/54 πετυχημένες πάσες, 2/5 ανεβάσματα και 3/4 ενέργειες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου παράλληλα με τα ποσοστά του 75% αλλά και του 94% σε προωθητικές πάσες αλλά και πάσες προς τα πίσω, αντίστοιχα. Στο δε σύνολο των πετυχημένων ενεργειών κινήθηκε στο ποσοστό του 58%. Αυτά τα στοιχεία ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο του στην αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού μετάβασης της ομάδας του. Κόντρα στον Παναθηναϊκό έχασε αρκετές μάχες (43% αποτελεσματικότητα) σε αντιθέσει με τον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ (83%).

Ο Άκης Μάντζιος περιμένει από τον Βρετανό να προσθέσει ουσία στο παιχνίδι του για να αποκτήσουν μεγαλύτερο κέρδος (για το σύνολο) οι προσπάθειές του στο γήπεδο. Για παράδειγμα, τα νούμερά του στην εντός έδρας νίκη επί του Παναιτωλικού ήταν αξιοθαύμαστα με το ποσοστό του 85% στον τομέα «πετυχημένη ντρίμπλα», 90% σε ακρίβεια πάσας και 67% στις κερδισμένες μονομαχίες. Θεωρεί δεδομένο δηλαδή ότι αν ο Οντουμπάτζο γίνει πιο ουσιαστικός στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, αυτομάτως θα αυξηθούν και οι προϋποθέσεις σκοραρίσματος για την ομάδα του. Η τελική προσπάθεια είναι το… ζήτημα, το ίδιο ισχύει και για τον Σουλεϊμάνοφ.

gazzeta.gr