«Τον κρατούσαμε τέσσερα άτομα για να του κάνουν ένεση»

Ο Γιάννης Γιαννούλης φόρεσε τα ασπρόμαυρα, 18 χρόνων παιδί. Η πρώτη του εικόνα από τον Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν μία προπόνηση. Όπου ο Σέρβος… παράκουσε τις εντολές του προπονητή για 30 εύστοχες βολές. Μαζί του έζησε πολλά. Χαρές και λύπες.

«Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση από τον Μπάνε; Το Final 4 στη Λαμία. Είναι η πρώτη μου χρονιά στον ΠΑΟΚ με τον Μπάνε αρχηγό και το παίζει μόνος του, το πήρε μόνος του, δεν βλέπει τίποτα μπροστά του. Φαινόταν ότι θα πάρουμε αυτόν τον τίτλο. Αλλά γενικότερα, όλη η παρουσία του ήταν, η συμπεριφορά του κόσμου απέναντί του, το πόσο τον αγαπούσε, έκλαιγαν μπροστά του, έσκιζαν τα ρούχα τους μπροστά τους. Και εγώ τα έβλεπα όλα αυτά σε ηλικία 18 ετών, ερχόμενος από την Καρδίτσα. Και έλεγα “τι γίνετε;”».

Η πρώτη προπόνηση είναι αξέχαστη. Όπως και η εικόνα του Μπάνε. «Στην πρώτη προπόνηση, ήταν φυσικά ο Μπάνε. Έκανε τις ασκήσεις του. Ό,τι του ζήτησε ο προπονητής, τίποτα παραπάνω. Και κάποια στιγμή ο κόουτς μας ζητάει να βάλουμε τριάντα βολές και μετά να φύγουμε. Ο Μπάνε πήγε, εκτέλεσε δύο βολές στη μία μπασκέτα, άλλες δύο στην άλλη και έφυγε. Οι υπόλοιποι μείναμε για τις 30 βολές μας. Θυμάμαι, έλεγε ότι περισσότερη σημασία έχει να σουτάρεις λίγο, όπως στον αγώνα, παρά πολλά, χωρίς λόγο. Αυτά γίνονται το καλοκαίρι, όχι τώρα. Σκέψου πόσα σουτ έχει κάνει ο Μπάνε στη ζωή του. Έκανε μόνο όσα είχαν σημασία».

«Πάντα μέσα στην πλάκα»

Ποιος ήταν τελικά ο Μπάνε Πρέλεβιτς; «Ο πιο cool τύπος που υπάρχει, είναι μέσα στην πλάκα. Και να μην έκανε, πάντα έρχονταν εκεί που έπεφταν τα γέλια. Εγώ με τον Τσέκο ήμασταν πειραχτήρια, ειδικά ο Τσέκος κορόιδευε τον Κόρφα και τον έλεγε “Κορφίδη, φίδι”, άλλαζε τα ονόματα. Και ο Μπάνε πάντα τσίγκλούσε τον Τσέκο για να γελάσουμε.

Είναι πολλές οι ιστορίες, αλλά και πολλά όσα έχουμε ζήσει. Μία φορά ήμασταν μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Με δέκα χρόνια διαφορά ηλικίας. Ο Μπάνε είναι του ’66, εγώ του ’76. Και όταν ήταν 28 ετών, στην προετοιμασία και αφού είχε χτυπήσει το ξυπνητήρι, ο Μπάνε για να σηκωθεί από το κρεβάτι είχε πάρει ένα ειδικό μηχάνημα, επειδή οι αστράγαλοί του ήταν διαλυμένοι από τα γυρίσματα, τις ενέσεις. Ήθελε 10 λεπτά για να προετοιμάσει τους αστραγάλους του, για να μπορεί να περπατήσει για να πάμε στο πρωινό».

Τα προβλήματα τραυματισμών για τον Μπάνε ήταν πολλά. Δεν τον κράτησαν σχεδόν ποτέ μακριά από τα παρκέ. Υπάρχει η εξήγηση. «Ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δεν είπε “πονάω”. Όλοι ξέρουν ότι έκανε ενέσεις στο μεγάλο δάκτυλό του Μπάνε. Τις έκανε ο συγχωρεμένος, ο γιατρός, ο Σαμαράς Αυτό είναι πιο γνωστό και από τον ίδιο τον Μπάνε. Τον κρατούσαμε τέσσερα άτομα για να την κάνει και να καρφώνει τη βελόνα με την ξυλοκαϊνη. Εγώ ο Ρεντζιάς, ο Τσέκος και νομίζω ο Μαματζιόλας. Και ο Μπάνε έπρεπε να είναι ακίνητος και ο Τσέκος έκανε πλάκα, μας έδινε φάπες. Το κάναμε και λίγο αστείο για τον Μπάνε. Ήταν ο πρώτος που κατέβαινε από το λεωφορείο και ο τελευταίος που ανέβαινε σε αυτό. Ήταν ο ηγέτης μας».

gazzeta.gr