Μετά από ένα τρομερό… θρίλερ, η Μπαρτσελόνα επικράτησε 86-85 της Ρεάλ και έκανε το 2-0 στους τελικούς της Liga Endesa, παρά το σπουδαίο ματς του Σέρχιο Γιουλ.

Ένας τελικός αντάξιος της φήμης του ισπανικού clasico. Η Μπαρτσελόνα έμοιαζε έτοιμη να κάνει εύκολα το 2-0, προηγήθηκε με 9 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο αλλά έχασε τον έλεγχο στο φινάλε, όταν εμφανίστηκε ο Γιουλ. Ο σπουδαίος γκαρντ της Ρεάλ την έβαλε μπροστά με έναν πόντο στα τελευταία 16”, αλλά δύο βολές του Λαπροβίτολα διαμόρφωσαν το τελικό 86-85 και το 2-0 στη σειρά των τελικών της Liga Endesa.

Ο Γιουλ βρήκε μόνο… αέρα στην τελευταία επίθεση και η Ρεάλ πρέπει να κερδίσει δύο παιχνίδια στη Μαδρίτη αν θέλει να μείνει… ζωντανή. Στους 15 με 3/4 τρίποντα σταμάτησε ο 35χρονος, ενώ πρώτος σκόρερ της «βασίλισσας» ήταν ο Χεζόνια με 18 πόντους. Κυρίαρχος ξανά ο Ταβάρες με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ. Σπουδαίο ματς του Μίροτιτς που σταμάτησε στους 25 πόντους, ενώ ο Βέσελι προσέθεσε 18, με τον Σανλί να βάζει καθοριστικό τρίποντο από τη γωνία στο ακροτελεύτιο λεπτό.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο αγώνας

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να μπήκε με… φούρια μετά το 1-0 προ δύο ημερών, όμως η Ρεάλ ήταν αυτή που ανέκτησε τον έλεγχο της αναμέτρησης. Παρά τα δύο φάουλ των Γιαμπουσέλε και Ταβάρες, οι Χεζόνια και Πουαριέ ύψωσαν το ανάστημά τους στη γραμμή των ψηλών.

Ο Γάλλος πέτυχε γρήγορους έξι πόντους για να διατηρήσει τους Μαδριλένους σε απόσταση αναπνοής (20-19) στο δεκάλεπτο, με τον Κροάτη να παίρνει τη σκυτάλη. Φτάνοντας τους 14 πόντους, ο Χεζόνια πέτυχε δύο τρίποντα… βόμβες για το 27-32 (στο 15′). Ωστόσο το ξέσπασμα του Βέσελι έφερε ξανά την Μπαρτσελόνα στη θέση του οδηγού. Ο σέντερ των Καταλανών πέτυχε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα και ένα buzzer beater τρίποντο για το 45-41 στο ημίχρονο.

Η φόρα των Καταλανών ήρθε να επιβεβαιωθεί και στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτο, με τον Μίροτιτς να ανοίγει… πυρά και να φτάνει τους 16 πόντους. Ένα τρίποντο του Γιοκουμπάιτις έφερε τη διαφορά στο +9 (57-48) αλλά εκεί έπιασε δουλειά ο Ταβάρες. Ο πανύψηλος σέντερ έσωσε χαμένες φάσεις και η Ρεάλ επέστρεψε στο 59-58 (28′) με ένα τρίποντο του Κοζέρ, που υπέγραψε το επιμέρους 2-10 των Μαδριλένων. Χεζόνια και Μίροτιτς σκόραραν για τις δύο πλευρές και το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε από το 68-65.

Ένα τρελό σουτ του Γιουλ στον αιφνιδιασμό διαμόρφωσε το 72-73, με πέντε λεπτά στο χρονόμετρο για το τέλος του δεύτερου τελικού. Ξαφνικά οι Καταλανοί δεν είχαν την ευκολία στο σκοράρισμα, με τις δύο ομάδες να χάνουν ευκαιρίες. Ο Γιαμπουσέλε κάρφωσε για το 72-77 με τα λάθη να συνεχίζονται στις δύο πλευρές, την ώρα που ο Σατοράνσκι πήρε το τέταρτο φάουλ του Ταβάρες. Ο Μίροτιτς μείωσε σε 77-80 και λίγο αργότερα με το λάθος του Σέρχι, ο Λαπροβίτολα σκόραρε για το 79-80 (38’30”). Τα μεγάλα σουτ του Γιουλ ήταν ξανά εδώ. Ο Σανλί απάντησε για το 82-83, ο Μίροτιτς από το φάουλ του Χεζόνια σκόραρε δύο βολές αλλά ο Γιουλ είχε 30” και με το φάουλ που κέρδισε έβαλε ξανά μπροστά τη Ρεάλ (84-85).

Η τελευταία κατοχή της Μπάρτσα πήγε στον Λαπροβίτολα, αυτός κέρδισε και το πέμπτο φάουλ του Ταβάρες. Εύστοχος και αυτός με 2/2 έγραψε το 86-85, με τα 6” αυτήν τη φορά να μην είναι αρκετά και τον Γιουλ να μη βρίσκει ούτε στεφάνη και τους Καταλανούς να φτάνουν στο 2-0.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 45-41, 68-65, 86-85

gazzeta.gr