«Ζούμε σε μια Ευρώπη όπου υπάρχει χώρος μόνο για εκείνους που υπερασπίζονται την ενότητα και όχι για εκείνους που σπέρνουν τους σπόρους της διχόνοιας», είχε δηλώσει ο Βίκτορ Όρμπαν στα εγκαίνια της Ακαδημίας FK TSC στη Μπάτσκα Τόπολα το 2019.
Η Μπάτσκα Τόπολα είναι μία πόλη (ένας δήμος) στην επαρχία της Βοϊβοντίνα. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1750 από 200 ουγγρικές και σλοβακικές οικογένειες που έφτασαν από την Άνω Ουγγαρία, τη σημερινή Σλοβακία.
Όπως και η Ντουνάιτσκα Στρέντα έτσι και η Μπάτσκα Τόπολα, έχει ένα ταραχώδες παρελθόν. Μέχρι τον πρώτο Παγκόσμιο η πόλη είχε αύξηση πληθυσμού με 18.000 κατοίκους, λειτουργώντας με το καθεστώς της συνθήκης «Τριανόν». Ήταν το 1920 όταν η Ουγγαρία υπέγραφε με τους Συμμάχους τη συγκεκριμένη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η χώρα περιορίζεται σε 36.000 τετραγωνικά μίλια (από 125.000) και σε 8.000.000 κατοίκους (από 22 εκατομμύρια).
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη καταλήφθηκε από τις ουγγρικές δυνάμεις για τρία χρόνια και το 1944 χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός των SS για την απέλαση των Εβραίων. Μόλις απελευθερώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη ανέκαμψε και ακολούθησε μια πορεία ιδιαίτερα ανοδική υπό την Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Σήμερα, η πλειονότητα των ανθρώπων, το 58%, που ζει στον Δήμο των 33.000 κατοίκων της Μπάτσκα Τόπολα, συνεχίζουν να είναι Ούγγροι. Ο δε ποδοσφαιρικός σύλλογος τα τελευταία 75 χρόνια έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ουγγρικής κουλτούρας. Ιδρύθηκε ως Topolyai Sport Club το 1913. Ο σύλλογος έχει υποστεί οκτώ διαφορετικές αλλαγές ονομάτων τα τελευταία 100 χρόνια.
«Το 2013, για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια του και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, ο σύλλογος αποκατέστησε το αρχικό του όνομα», είπε στο BIRN ο Βλαντιμίρ Νοβάκοβιτς, δημοσιογράφος του σερβικού τηλεοπτικού καναλιού Sport Klub.
«Τότε η ομάδα έπαιζε στην τέταρτη κατηγορία, αλλά σε καμία περίπτωση η Τοπόλα δεν ήταν κάποια μεγάλη δύναμη. Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο σπουδαίος Κάλμαρ (προπονητής της Χόνβεντ της δεκαετίας του 1950) πέρασε εκεί τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ως παίκτης», εξηγεί ο Νοβάκοβιτς.
Η επανεκκίνηση συνοδεύτηκε από μια αξιοσημείωτη άνοδο. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού χρειάστηκε έξι σεζόν για να περάσει από την τρίτη κατηγορία στη σερβική SuperLiga για πρώτη φορά. Το να φτάσει κανείς εκεί δεν είναι ασυνήθιστο επίτευγμα για τους συλλόγους από τη Βοϊβοντίνα, αλλά η TSC ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συλλόγους για τις φιλοδοξίες της.
Από την επανεκκίνηση του συλλόγου, 30 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί μόνο στην υποδομή του, ένα τεράστιο ποσό για το σερβικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακών κολοσσών: Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν. Στη Σλοβακία και τη Ρουμανία υπήρξαν πολλές εντάσεις που σχετίζονται με τον Όρμπαν και τις ομάδες που στηρίζει αλλά αυτό δεν συνέβη με την Τόπολα.
Ιστορικά, η Ουγγαρία και τα γιουγκοσλαβικά έθνη είχαν κακές σχέσεις, αλλά η σχέση της Ουγγαρίας με τη Σερβία έχει βελτιωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχουν πολύ καλές σχέσεις.
Άλλωστε, η Ουγγαρία είναι η μόνη γειτονική χώρα με την οποία η Σερβία έχει υπογράψει στρατηγική συνεργασία. Η συμφωνία είναι εκτεταμένη και αφορά περισσότερους από 20 τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών και της οικονομίας. Οι δύο χώρες έχουν επίσης βρει κοινό έδαφος ως προς τη δυσπιστία τους προς την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση), για τις ρωσικές κυρώσεις και τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς και για μια κοινή ευρασιατική προοπτική.
«Το ουγγρικό έθνος σήμερα θεωρεί το σερβικό έθνος σαν αδέρφια του», είχε πει τον Μάιο ο Πέτερ Σιτζάρτο, Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος επίσης συνέχισε να επαινεί τη συμπεριφορά της Σερβίας προς τον ουγγρικό πληθυσμό της. «Υπό την ηγεσία του προέδρου σας, η Σερβία αντιμετωπίζει την ουγγρική κοινότητα στη Βοϊβοντίνα με τέτοιο τρόπο που λειτουργεί ως πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.
Αυτή η σχέση αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που η TSC και οι οπαδοί της αντιμετωπίζονται από τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους, από τα Μέσα ενημέρωσης και ακόμη και από αντίπαλους συλλόγους στη Σερβία. «Έχουμε δει πολλές εντάσεις στη Σλοβακία και τη Ρουμανία γύρω από τους αγώνες των συλλόγων που σχετίζονται με τον Όρμπαν», δηλώνει ο Νοβάκοβιτς: «Αλλά αυτό που συνέβη στην Τοπόλα ήταν αξιοσημείωτο».