Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τα δεδομένα που δημιουργεί στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού η αποχώρηση του Δημήτρη Κουρμπέλη.

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Τραμπζονσπόρ, να πει το ”ναι” σε μία πολύ δυνατή οικονομική πρόταση που πλησιάζει το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια και για πρώτη φορά στα 30 του, θα δοκιμάσει την ποδοσφαιρική του τύχη στο εξωτερικό. Απόλυτα κατανοητή και σεβαστή επιλογή από τον αρχηγό. Σε κάθε επίπεδο. Τόσο σε οικονομικό, μιας και η πρόταση του Παναθηναϊκού ορθά δεν πήγε πάνω από τις 650.000 ευρώ και τα δύο χρόνια όσο και σε καθαρά αθλητικό, καθώς στον τουρκικό σύλλογο θα λογίζεται ως βασικός ενώ όπως και πέρσι το καλοκαίρι, έτσι κι αυτό, η αφετηρία του στο Τριφύλλι ήταν πιο κοντά στο ”εναλλακτική λύση”. Ο Κουρμπέλης από την άλλη κατάφερε κάτι πολύ ξεχωριστό. Από την αποχή των 14 μηνών, σε ένα διάστημα που ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο για εκείνον ως όφειλε, πέτυχε όχι μόνο να επιστρέψει γερός και δυνατός, αλλά να επιστρέψει στα δικά του στάνταρ και να δημιουργήσει τις συνθήκες μέσα από την εικόνα του στο χορτάρι τους τελευταίους μήνες για να πάρει σχεδόν ένα διπλάσιο συμβόλαιο σε μία από τις καλύτερες ομάδες στη Τουρκία. Στα 30 του.

Την άποψή μας για την μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού (και εδώ και στο ραδιόφωνο) την είχαμε αναφέρει πριν το φινάλε της υπόθεσης Κουρμπέλη και ήταν ξεκάθαρο πως σε τούτη την γωνιά θεωρούσαμε πως το Τριφύλλι τόσο στο ”6” όσο και στο ”8” και στο ”10” θέλει παίκτες που θα του αλλάξουν την ζωή και θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Δεν βρισκόμαστε στο 2017, ούτε το 2018 με την απαγόρευση μεταγραφών, ούτε στο 2019, αλλά στο 2023. Η κανονικότητα στις απαιτήσεις και στους στόχους έχει επιστρέψει, θα πρέπει να επιστρέψει και η κανονικότητα στα όσα ζητά από τους βασικούς και ακριβοπληρωμένους του ο σύλλογος.

Ο Κουρμπέλης αν παρέμενε θα ήταν μία καλή λύση από τον πάγκο στο ”6” και στο ”8” αλλά είναι εντελώς διαφορετική συζήτηση το αν είναι ένας ποδοσφαιριστής που αλλάζει την ζωή στον Παναθηναϊκό σε αυτές τις θέσεις. Και ο Παναθηναϊκός στη μεσαία του γραμμή αυτό το καλοκαίρι θέλει παίκτες, στοιχεία, χαρακτηριστικά που θα του αλλάξουν προς το πολύ καλύτερο την ζωή, στον δρόμο για την διεκδίκηση της υπέρβασης στα προκριματικά του Champions League και της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Οπότε με τα λεφτά που πήρε στην Τραμπζονσπόρ ο Κουρμπέλης ή με τα 800 που ζήτησε τον Ιανουάριο από το Τριφύλλι, ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει έναν ποδοσφαιριστή πολύ πιο επιδραστικό στο σύνολό του. Και ας μην έχει ελληνικό διαβατήριο, δεν πειράζει, κάποια στιγμή το ”είναι Έλληνας” επιχείρημα ως κάτι θετικό από μόνο του, θα μας τελειώσει.

Η αποχώρηση του Κουρμπέλη δημιουργεί κενό στο ρόστερ του Παναθηναϊκού τόσο στο 6 όσο και στο 8, καθώς ο διεθνής άσος ήταν το back up του Ρούμπεν αλλά και ένας εκ των δύο βασικών εσωτερικών μέσων στο τελευταίο διάστημα της σεζόν. Η τριπλέτα Ρούμπεν, Τσέριν, Κουρμπέλης πρόσφερε ασφάλεια, ισορροπία, εξαιρετική τακτική συμπεριφορά αλλά λίγα, πολύ λίγα πράγματα στην υψηλή δημιουργία.

Αυτή την στιγμή με το ημερολόγιο να δείχνει 1 Ιουνίου, ο Παναθηναϊκός:

*Διαθέτει στο ”6” τον Ρούμπεν Πέρεθ, τον βασικό και αναντικατάστατο αμυντικό μέσο αυτής της διετίας, έναν τοπ επιπέδου παίκτη που όμως βαδίζει στα 35 και δεν μπορεί να υποστηρίξει το ”Τετάρτη-Κυριακή” σενάριο. Μετά τον Ισπανό; Το… χάος. Ο επίσης 35χρονος Ζέκα που προέρχεται από μεγάλη αποχή λόγω χιαστού, ο Ένις Τσόκαι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λογίζεται ως ισάξια λύση του Ρούμπεν, καθώς τεχνικά υστερεί σημαντικά και that’s it. Άντε να βάλουμε στην εξίσωση και τον Τσέριν που μπορεί να παίξει εκεί, ως λύση ανάγκης.

*Διαθέτει στο ”8” τον Άνταμ Τσέριν, τον Λάζλο Κλεϊνχέισλερ και τον Αλεξίς Τρουιγιέ που προέρχεται από τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και… τέλος.

*Διαθέτει στο ”10” τον Μπερνάρντ που δεν έκανε την διαφορά σε μία θέση που δεν είναι η φυσική του, τον Κλεϊνχέισλερ που είναι… διπλοθεσίτης και δεν έχει άλλον.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ζήτημα είναι ταυτόχρονα και ποιοτικό και ποσοτικό. Πάνω από όλα ποιοτικό, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη απλά να γεμίσει τα κενά, αλλά να προσθέσει χαρακτηριστικά που του λείπουν με πρώτο και κύριο την δημιουργία και έπειτα την ταχύτητα και την ένταση. Από την παραπάνω καταγραφή πως γίνεται να μην πάρει εξάρι ενδεκαδάτο το Τριφύλλι; Πως γίνεται να μην πάρει έναν τοπ επιπέδου χαφ στο 8 και έναν στο 10;

Η λογική αλλά και το ρεπορτάζ αναφέρει πως προτεραιότητα είναι το δεκάρι και πλέον ένας παίκτης στο 6-8, με σοβαρές πιθανότητες να υπάρχουν και για 8άρι. Πράγματα φυσιολογικά, δηλαδή. Αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ κομβικό για τον Παναθηναϊκό, είναι ένα καλοκαίρι στο οποίο πρέπει να ανέβει επίπεδο από τις μεταγραφικές του κινήσεις και πρέπει να το κάνει έγκαιρα, ώστε το σύνολο να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμο στα τέλη Ιουλίου…gazzeta.gr