Πόσο αξίζει πραγματικά η νίκη στον τελικό των play – Offs;

Σύμφωνα με την εταιρεία Deloitte Sports Business Group, η κατάκτηση του τίτλου μέσω του τελικού των play – Offs το 2022-23 θα δώσει στον νικητή έσοδα της τάξεως των τουλάχιστον 170 εκατομμυρίων λιρών για τις επόμενες τρεις σεζόν. Αυτό το νούμερο μπορεί να πάει σε ένα ποσό πάνω από 290 εκατομμύρια εάν η ομάδα που θα πάρει την άνοδο δεν πέσει μετά την πρώτη της σεζόν στη Premier.

Η Deloitte, η λογιστική εταιρεία, εκτιμά ότι μια σεζόν στη Premier League θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα που θα είναι το λιγότερο 90 εκατομμύρια λίρες! Προσθέστε και δύο χρόνια με εγγυημένες πληρωμές και έχετε μία εικόνα. Μην ξεχνάμε και την επιπλέον οικονομική στήριξη που παρέχει η Premier League σε ομάδες που έχουν υποβιβαστεί. Οι εγγυημένες πληρωμές που θα φτάνουν τα 80 εκατ. λίρες. Άρα η νικήτρια ομάδα σε βάθος τριετίας θα πάρει τουλάχιστον 170 εκατ. λίρες ακόμα και εάν πέσει κατηγορία μετά από 12 μήνες.

Οι πληρωμές εξασφαλίζουν ότι οι σύλλογοι που έχουν υποβιβαστεί λαμβάνουν το 55% της κεντρικής διανομής που λαμβάνει κάθε σύλλογος της Premier στην πρώτη σεζόν του στο EFL και 45% στη 2η σεζόν. Οι σύλλογοι που ήταν στη Premier για περισσότερες από μία σεζόν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το 20% σε επίπεδο τελικής πληρωμής στο τρίτο τους έτος.

Η Νότιγχαμ, η οποία πήρε την άνοδο στη Premier, αφότου νίκησε τη Χάντερσφιλντ στον τελικό, εξασφάλισε για τον τρίτο της χρόνο την πληρωμή της από τη συγκεκριμένη κατηγορία, διότι μπόρεσε να κρατηθεί κατηγορία μετά το εντυπωσιακό φινάλε. Θα λάβει επίσης κάποιου είδους αμοιβή με βάση την αξία της ομάδας, όπως όλοι οι σύλλογοι της Premier League, όταν βέβαια δημοσιευτούν τα οικονομικά στοιχεία για τις πληρωμές σε συλλόγους για τη σεζόν 2022-23.

Η Μπρέντφορντ, η οποία εξασφάλισε την 13η θέση κατά την πρώτη της σεζόν στη Premier παράλληλα διασφάλισε πληρωμές που πήγαν σε ύψος σχεδόν 15 εκατομμυρίων λιρών το 2021-22. Η αποφυγή του υποβιβασμού στην πρώτη της σεζόν της έδωσε και μία τρίτη χρονιά πληρωμών. Επομένως, υπάρχει η πιθανότητα είτε η Κόβεντρι είτε η Λούτον να λάβουν ακόμα και 300 εκατομμύρια από φέτος έως και το 2028!

«Ξοδέψτε σοφά αυτά τα χρήματα», τόνισε ο Τιμ Μπριτζ, διευθυντής του Sports Business Group της Deloitte. «Η διατήρηση της θέσης μίας ομάδας στη Premier League είναι το μεγαλύτερο έπαθλο. Έτσι μπορείς να δημιουργήσεις έναν πλήρως και απόλυτα βιώσιμο ποδοσφαιρικό σύλλογο», συμπληρώνει.

Τι μπορεί να συμβεί σε ομάδες που δεν νικούν στον τελικό; Πολλά από αυτά που μπορεί να συμβούν εξαρτώνται από την οικονομική σταθερότητα των συλλόγων και το πόσο επηρεάζονται από την ήττα τους.



gazzeta.gr