Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διάσκεψη για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης που διοργάνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ο Ελον Μασκ που θα συμμετείχε στη διάσκεψη συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας για μια ακόμη φορά υποστηρίζοντας ότι οικολόγοι ακτιβιστές θα προσπαθήσουν να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ΑΙ για να σώσουν τον πλανήτη από την αρνητική επίδραση σε αυτόν της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μετά τη λήξη της διάσκεψης ο Αμερικανός μεγιστάνας που δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως με την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης έκανε μια ακόμη πρόβλεψη. Ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να αναλάβει όλες τις εργασίες που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι.

«Θα έχουμε κάτι που είναι, για πρώτη φορά πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο. Δεν ξέρω αν αυτό κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα ή άβολα. Αν επιθυμείς ένα μαγικό τζίνι, αυτό σου δίνει όποια επιθυμία θέλεις και δεν υπάρχει όριο. Δεν έχετε αυτά τα τρία όρια ευχών ανοησίες, είναι και καλό και κακό. Μία από τις προκλήσεις στο μέλλον θα είναι πώς θα βρούμε νόημα στη ζωή. Είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς ποια είναι αυτή η στιγμή, αλλά θα έρθει ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται δουλειά. Μπορείς να έχεις δουλειά αν θέλεις να έχεις δουλειά για προσωπική ικανοποίηση. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει τα πάντα» σε μια συζήτηση με τον Ρίσι Σουνάκ παρουσία κοινού.

Ο Μασκ δήλωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να σώσει την ανθρωπότητα. Για αυτό τον λόγο ίδρυσε την εταιρεία xAI στην οποία προσέλαβε πρώην εργαζομένους σε εταιρείες όπως η Open AI (ChatGPT), η Google και η Microsoft όπως και στελέχη του Twitter και της Tesla. Yποστηρίζει ότι η δική του εταιρεία θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση από τις υπόλοιπες και θα αναπτύξει μια υπέρ του ανθρώπου (pro-human) τεχνητή νοημοσύνη όπως τη χαρακτήρισε.

Ο Μασκ είχε επίσης συνυπογράψει μαζί με εκατοντάδες ειδικούς και στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας μια επιστολή που ζητούσε την παύση για έξι μήνες της ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να δημιουργηθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο που να θέτει κανόνες ασφαλείας στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Naftemporiki.gr