Ο WADA ξεκίνησε να ερευνά την τραμαδόλη το 2012, προσθέτοντάς την στη Monitored List του, δηλαδή στη λίστα που βρίσκονται όσα σκευάσματα ακουμπούν στη «γκρίζα ζώνη» της πιθανής ενίσχυσης της απόδοσης. Στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ αναφέρει ότι παρακολουθεί εδώ και αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα την επίδραση του φαρμάκου στους αθλητές και αποφάσισε την απαγόρευσή της: «Η τραμαδόλη είναι στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης του WADA εδώ και μερικά χρόνια. Τα δεδομένα παρακολούθησης έχουν δείξει Σημαντική Χρήση σε αθλήματα συμπεριλαμβανομένων της ποδηλασίας, του ράγκμπι και του ποδοσφαίρου. Η κατάχρηση της τραμαδόλης, με τους κινδύνους, ανάλογα με τη δόση, σωματικής εξάρτησης, εθισμού και υπερδοσολογίας στο γενικό πληθυσμό, προκαλεί ανησυχία με αποτέλεσμα να είναι ένα ελεγχόμενο φάρμακο σε πολλές χώρες.
Ερευνητικές μελέτες χρηματοδοτούμενες από τον WADA έχουν επιβεβαιώσει τη δυνατότητα της τραμαδόλης να ενισχύσει τη σωματική απόδοση στα αθλήματα. Συνεπώς, όπως προτείνεται στο προσχέδιο του Καταλόγου των Απαγορευμένων Ουσιών για το 2023, ο οποίος τέθηκε προς διαβούλευση το Μάϊο του 2022, η Εκτελεστική Επιτροπή του WADA ενέκρινε στη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου 2022, την απαγόρευση της τραμαδόλης Εντός Αγώνων. Ωστόσο, προκειμένου να κοινοποιηθούν διεξοδικά και ευρέως οι αλλαγές στον κανόνα και να δοθεί επαρκής χρόνος για ενημέρωση και εκπαίδευση, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να εισαγάγει την απαγόρευση της τραμαδόλης και την εφαρμογή του νέου κανόνα από την 1η Ιανουαρίου 2024. Η καθυστέρηση της εφαρμογής για ένα χρόνο, θα επιτρέψει στους αθλητές και το ιατρικό προσωπικό να προετοιμαστούν για την αλλαγή, στα Εργαστήρια να ανανεώσουν τις διαδικασίες, και στις αθλητικές αρχές να αναπτύξουν εκπαιδευτικά εργαλεία».
Ο Γρηγόρης Λέων, διοικητής του ΕΟΚΑΝ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε όλη τη διαδικασία μέχρι την απαγόρευση. «Εμείς συμμετέχουμε σε όλα τα όργανα. Ουσιαστικά, προς διαβούλευση το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022. Να διευκρινίσουμε ότι είναι μια ουσία, η οποία ανήκει στα οπιοειδή, είναι αναλγητικό για τον πόνο. Είχαμε διαπιστώσει ότι γινόταν αρκετά χρήση, ειδικά σε ποδηλάτες. Υπάρχει και μια έρευνα, του 2017, η οποία υπογράμμιζε τη χρήση στο συγκεκριμένο άθλημα. Περίπου το 4.4% των δειγμάτων που είχαν ληφθεί είχε βγει θετικό στην τραμαδόλη. Μετά, είδαμε ότι χρησιμοποιούταν τόσο στο ράγκμπι, όσο και το ποδόσφαιρο. Αυτά ήταν κυρίως τα αθλήματα-στόχοι. Η συζήτηση ξεκίνησε τον Μάιο του 2022. Τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς, εγκρίθηκε η απαγόρευσή της εντός αγώνα, όμως επειδή είπαμε ότι δεν ήταν έτοιμοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για μια βίαιη εισαγωγή, προτείναμε να παραταθεί για έναν χρόνο και από την πρώτη Ιανουαρίου 2024 να εισαχθεί ως απαγορευμένη ουσία για εντός αγώνα χρήση».
Όπως τονίζει ο κύριος Λέων, η βασική διχογνωμία που υπήρχε σχετικά με την απόφαση ήταν ο χρόνος προετοιμασίας: «Υπήρχε μία τάση κάποιων χωρών να τεθεί επιτόπου υπό απαγόρευση, ενώ άλλες έλεγαν ότι χρειαζόμαστε χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν οι αθλητές, οι προπονητές και ολόκληρη η αθλητική κοινότητα. Αυτή η διχογνωμία υπήρχε. Τελικά, συμφώνησαν όλοι για την αρχή του 2024», λέει στο Gazzetta. Για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς ένας πολύμηνος αποκλεισμός κατόπιν ελέγχου μπορεί να αποτελέσει ταφόπλακα στις καριέρες τους. Πόσω μάλλον, αν λαμβάνουν την ουσία χωρίς να έχουν ενημερωθεί ή χωρίς καν να γνωρίζουν τι σκεύασμα βάζουν στον οργανισμό τους.