Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ αναμένεται να αποτελέσει το νέο μεταγραφικό… μπαμ του Παναθηναϊκού και το Gazzetta ρίχνει αναλυτική ματιά με τη βοήθεια του Hudlinstat στο κυριότερο χαρακτηριστικό που θα φέρει στους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να… καλπάζει στο μεταγραφικό παζάρι και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ είναι το τελευταίο από τα κομμάτια που προστίθενται σε ένα λαμπερό παζλ. Ο γνωστός και ως Μπο Κρουζ, ένεκα της παρουσίας του στο «Hustle» δίπλα στον Άνταμ Σάντλερ, αποτελεί μία προσθήκη που εκτός από λάμψη, φέρνει και τεράστια ποιότητα στο ρόστερ που θα έχει να διαχειριστεί ο Εργκίν Αταμάν.

Ο Ερνανγκόμεθ έχει προλάβει να περάσει ήδη από έξι ομάδες στο NBA και να συμπληρώσει 339 παιχνίδια εκεί με τους Νάγκετς, τους Τίμπεργουλβς, τους Σέλτικς, τους Σπερς, τους Τζαζ και τους Ράπτορς.

Ωστόσο παρά τη θητεία του στο NBA, μία είναι η βραδιά που δε θα ξεχάσει ποτέ. Φυσικά αυτή δεν είναι άλλη από την πιο «καυτή» του νύχτα στο Βερολίνο. Φορώντας τα χρώματα της Εθνικής Ισπανίας, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ δεν ήταν ο go to guy του EuroBasket, όμως έγινε ο X-Factor του τελικού και έφερε τον τίτλο στη «Ρόχα».

Σε μία εμφάνιση που είναι πλήρως βγαλμένη από το ρεπερτόριό του. Ο Ερνανγκόμεθ αποτελεί έναν φόργουορντ που βασίζει πολλά στο μακρινό του σουτ και έτσι συνέβη στην περίπτωση του τελικού με τη Γαλλία. Ένας streaky σουτέρ, που αν ξεκινήσει να σκοράρει από την περίμετρο, δεν πρόκειται να σταματήσει.

Οι τρικολόρ έκαναν το λάθος να δεχτούν τα πρώτα σουτ και στη συνέχεια εκείνος να τους αποτελειώσει. Το τελικό άθροισμα τον βρήκε με 27 πόντους, μετρώντας 7/9 από την περίμετρο και 2/2 δίποντα.

Το σκοράρισμα του Ερνανγκόμεθ στη μυθική εμφάνιση του τελικού του EuroBasket 2022

  • Πίσω από σκριν: 9 πόντοι / 4 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 6 πόντοι / 3 κατοχές
  • Κοψίματα: 2 πόντοι / 1 κατοχή
  • Ποστ: 2 πόντοι / 1 κατοχή
  • Pick n’ pop: 3 πόντοι / 1 κατοχή
  • Catch n’ drive: 3 πόντοι / 1 κατοχή
  • Transition: 2 πόντοι / 1 κατοχή
Το shot chart του Ερνανγκόμεθ στον τελικό του EuroBasket

Το σουτ αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του

Λίγο έως πολύ, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν κατάφερε με τους Ράπτορς την περασμένη σεζόν να γίνει ποτέ παράγοντας. Το rotation του Νικ Νερς τον είχε μεταξύ πάγκου και πεντάδας, ο ρόλος του δεν έγινε ποτέ σταθερός και τα 14.5 λεπτά που αγωνιζόταν δεν του επέτρεψαν ποτέ να βρει ρυθμό.

Ένας streaky σουτέρ σαν εκείνον έμεινε στο πολύ χαμηλό 25.4% από το τρίποντο. Ένα ποσοστό που δεν αναδεικνύει σε καμία περίπτωση το ταλέντο του στο σουτ. Το δείγμα άλλωστε δεν είναι επαρκές σε μία σεζόν, για έναν φόργουορντ που στην πρώτη του σεζόν ολοκλήρωσε με 40.7% από το τρίποντο.

Με τη βοήθεια του Hudlinstat μπορούμε να ανατρέξουμε στα συνολικά στατιστικά του από τις ΗΠΑ. Δηλαδή από τη σεζόν 2016-17, όταν και επιλέχθηκε από τους Νάγκετς στο Νο15 του Draft. Αυτό που παρατηρεί κανείς δεν είναι άλλο από τη συχνότητα του σουτ. Αυτό γνωρίζει να κάνει καλά ο Ερνανγκόμεθ και αυτό έπραξε σε όλη του τη θητεία, προτού γίνει από φέτος «πράσινος».

Στα 349 παιχνίδια του (339 κανονική περίοδος, 10 play-offs) στο NBA, το 35.7% των εκτελέσεών του αφορούσε catch n’ shoot καταστάσεις. Ένας παίκτης που στέκεται και εκτελεί από την περίμετρο και μάλιστα το κάνει σε ελίτ επίπεδο. Ο Ερνανγκόμεθ μέτρησε 1.32 πόντους ανά κατοχή στα catch n’ shoot, με 585 πόντους στις 442 κατοχές που εκτέλεσε.

ερνανγκόμεθ
Το shot chart του Ερνανγκόμεθ στο NBA

Δε χρειάζεται άλλωστε να δει κάποιος πολλά περισσότερα από το shot chart του σε όλα αυτά τα χρόνια στην Αμερική. Ο όγκος των προσπαθειών του και τα ποσοστά του από το τρίποντο, μαρτυρούν τα όσα μπορεί να φέρει επιθετικά, πολλώ δε μάλλον στην Ευρώπη που τα κορμιά και το ταλέντο δεν περισσεύουν.

Ο Παναθηναϊκός έβαλε στη… μηχανή του έναν σπουδαίο, streaky σκόρερ από τη θέση «4». Έναν παίκτη που ταιριάζει και στη φιλοσοφία του προπονητή του, ο οποίος επιζητά σουτ από κάθε θέση, ένα πλάνο που έφτασε με αυτόν καθοδηγητή στο peak του με την Εφές. Και ο Χουάντσο αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα fit σε αυτό το σκεπτικό.



gazzeta.gr