Στον Τύπο της εποχής γινόταν αναφορά και στο σύστημα της Εθνικής ομάδας υπό τις οδηγίες του Γιώργου Καρατζόπουλου: «Εις τους πρώτους δυο αγώνας εναντίον της Ολλανδίας και του Λιβάνου οι Έλληνες παρέταξαν την μιαν εκ των δυο πεντάδων μας. Την πεντάδα που έπαιξε στο «ζον-ντε-φενς» εις τον τρίτο αγώνα εναντίον των Τούρκων και κατά το μέσο της συναντήσεως παρουσιάσθη η ομάς η αγωνιζόμενη με το σύστημα του «μεν-του-μεν». Αυτό ξάφνιασε τους Τούρκους, οι οποίοι ματαίως έως το τέλος της συναντήσεως προσεπάθησαν δια της αντικαταστάσεως παικτών να αλλάξουν και αυτοί το παιχνίδι».

Ο Νίκος Σκυλακάκης αναφέρεται στο σκληρό παιχνίδι των Αιγύπτιων, οι οποίοι με τη σειρά τους διακρίνονταν για τους ψηλούς παίκτες τους, πολλοί εκ των οποίων ήταν άνω του 1μ.90 και υπερτερούσαν κάτω από τα καλάθια, κατακτώντας εν τέλει το χρυσό μετάλλιο. «Οι Αιγύπτιοι δεν σε άφηναν να κερδίσεις! Βέβαια τους τα ξεπληρώσαμε όλα αυτά μερικά χρόνια αργότερα με τον Τρίτωνα, στο τουρνουά που έγινε στην Αίγυπτο το ’55. Ο Τρίτων είχε πάει ενισχυμένος με τον Ντίνο Παπαδήμα από την χρυσή πεντάδα του Πανελληνίου και τον Φαίδωνα Ματθαίου. Κερδίσαμε όλα τα παιχνίδια». Η Ελλάδα συνέχισε τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την ήττα από τη Γαλλία (36-41), τη νίκη επί της Συρίας (49-45) και την ήττα από την πρωταθλήτρια Αίγυπτο (39-50), τερματίζοντας στην τρίτη θέση με ρεκόρ 4-2. «Οι αθλητικοί συντάκτες των αιγυπτιακών και ξένων εφημερίδων αφιερώνουν θερμά σχόλια για τους Αθηναίους αθλητές. Ειδικότερα επαινούν τον Ματθαίου, τον οποίο αποκαλούν “ο ελληνικός αίλουρος” διότι έχει καταπλήξει τους φιλάθλους με την αντοχή και την ταχύτητα των κινήσεών του. Πάντως από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρωτάθλημα του Καΐρου, ο ελληνικός αθλητισμός βγήκε πολύ κερδισμένος. Άρθρα αφιερώθηκαν στον διεθνή Τύπο της Αιγύπτου και από όλους τονίσθηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα μια από τις καλύτερες ομάδες καλαθόσφαιρας στον κόσμο. Μεγαλύτερη τιμητική διαπίστωση δεν θα μπορούσε να γίνει».

Στα 99 του χρόνια, ο Νίκος Σκυλακάκης θυμάται πως «μάς υποδέχτηκαν πίσω στην πατρίδα με μεγάλο ενθουσιασμό. Το μπάσκετ είχε δώσει καλύτερες εξετάσεις διεθνώς από το ποδόσφαιρο. Είχε αρχίσει να γίνεται πολύ της μόδας, παιζόταν σε όλες τις συνοικίες». Του ζητήσαμε, επίσης να ξεχωρίσει μερικούς παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο όλα αυτά τα χρόνια: «Ο Ταλιαδώρος… Πολύ μεγάλος παίκτης. Ο Αλέκος Σπανουδάκης το ίδιο. Ο Αριστείδης Ρουμπάνης, παλικάρι και αυτός, η ψυχή της πεντάδας του Πανελληνίου, όταν ο Μανιάς έκανε ένα βήμα και οι άλλοι έκαναν… τρία για να τον πιάσουν! Ο Αμερικάνος που μπορούσε να κερδίσει ένα παιχνίδι μόνος του. Ο Διαμαντίδης οπωσδήποτε… Και ο Σπανούλης βέβαια… Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τώρα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο».

Πλέον οι αναμνήσεις λειτουργούν σαν εισιτήριο επιστροφής στον καιρό της νιότης. Τότε που ο Νίκος Σκυλακάκης μαζί με τους συντρόφους του σε εκείνη την Εθνική ομάδα ανέβασαν την Ελλάδα στο βάθρο και άνοιξαν τον δρόμο της επίσημης αγαπημένης που γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια και πλέον ψάχνει ξανά τη διάκριση, δίχως να ξεχνά πως η πρώτη επιτυχία σημειώθηκε στην Αίγυπτο.

Ασταμάτητη δράση στο live casino της Novibet

Τα αποτελέσματα της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ ‘49

15/5/1949
Ελλάδα – Ολλανδία 46-28 (21-11)
Ελλάδα
(Καρατζόπουλος): Ματθαίου 8, Ταλιαδώρος 3, Κωστόπουλος, Σ. Αποστολίδης 6, Αρβανίτης 4, Αλ. Αποστολίδης 5, Μήλας, Νομικός 8, Σκυλακάκης, Πανταζόπουλος 6, Αλ. Σπανουδάκης 2, Λάμπρου 4.

16/5/1949
Ελλάδα – Λίβανος 45-36 (24-14)

Ελλάδα (Καρατζόπουλος): Ματθαίου 20, Κωστόπουλος 2, Αλ. Αποστολίδης 4, Ταλιαδώρος 2, Αρβανίτης 4, Σκυλακάκης 3, Λάμπρου 1, Πανταζόπουλος 2, Σ. Αποστολίδης 2, Νομικός 5.

17/5/1949
Ελλάδα – Τουρκία 54-41 (20-18)
Ελλάδα
(Καρατζόπουλος): Ματθαίου 15, Πανταζόπουλος 1, Λάμπρου 16, Σ. Αποστολίδης, Αρβανίτης 3, Ταλιαδώρος 11, Αλ. Σπανουδάκης 8, Νομικός, Κωστόπουλος.

19/5/1949
Ελλάδα – Γαλλία 36-41 (22-32)

Ελλάδα (Καρατζόπουλος): Ματθαίου 6, Μπουρνέλος, Σ. Αποστολίδης 2. Λάμπρου, Σκυλακάκης, Ταλιαδώρος 20, Αρβανίτης 3, Αλ. Σπανουδάκης 3, Νομικός 6, Αλ. Αποστολίδης 9, Κωστόπουλος.

20/5/1949
Ελλάδα – Συρία 49-45 (19-24)
Ελλάδα
(Καρατζόπουλος): Ματθαίου 6, Μπουρνέλος, Σ. Αποστολίδης 2, Λάμπρου, Σκυλακάκης, Ταλιαδώρος 20, Αρβανίτης 3, Αλ. Σπανουδάκης 3, Νομικός 6, Αλ. Αποστολίδης 9, Κωστόπουλος.

21/5/1949
Ελλάδα – Αίγυπτος 39-50 (15-20)
Ελλάδα
(Καρατζόπουλος): Αλ. Αποστολίδης 6, Νομικός 5, Αλ. Σπανουδάκης 2, Σ. Αποστολίδης 2, Ματθαίου 10, Λάμπρου 3, Αρβανίτης 1, Ταλιαδώρος 10.

Τελική κατάταξη

1. Αίγυπτος 6-0
2. Γαλλία 5-1
3. Ελλάδα 4-2
4. Τουρκία 3-3
5. Ολλανδία 2-4
6. Συρία 1-5
7. Λίβανος 0-6

ΠΗΓΕΣ: Εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», Η Βίβλος του Ευρωμπάσκετ (AllStar Books), FIBA.

Twitter @Giannis_Stavr

gazzeta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER