Νέος συναγερμός στον Έβρο κι ενώ η καταστροφική πυρκαγιά μαίνεται για 15η ημέρα.

Οι κάτοικοι στη Λευκίμμη ειδοποιήθηκαν το απόγευμα μέσω 112 να εκκενώσουν προς Τυχερό καθώς ξέσπασε νέα μεγάλη πυρκαγιά με τις φλόγες να πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια.

Την ίδια ώρα, αδιάκοπη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε δυο πύρινα μέτωπα, το ένα στην περιοχή της Δαδιάς και το άλλο βόρεια του Σουφλίου πάνω από την έξοδο προς Διδυμότειχο.

«Το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής με απόκρημνες ρεματιές και έντονες απότομες κλίσεις στις χαράδρες δημιουργούν εξαιρετικά προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων», δήλωσε ο κ. Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στον Έβρο επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 10 εναέρια μέσα.

Οι φλόγες κατάφεραν να μπουν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, στη ζώνη προστασίας του εθνικού δρυμού, αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών έχουν γίνει στάχτη.

Γιατί η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει;

Ερώτημα παραμένει γιατί η μεγάλη πυρκαγιά που καίει τα πάντα στο πέρασμά της επί 2 εβδομάδες δεν μπορεί να σβήσει τόσο εύκολα. Οι ειδικοί εξηγούν:

«Διαθέτει συμπαγή πυκνόφυτη βλάστηση με τις κόμες των δέντρων να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και η μία να επικαλύπτει την άλλη. Έτσι ενώ η πυρκαγιά καίει στον υπόροφο δηλαδή η πυρκαγιά είναι έρπουσα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού το νερό των βολών τους στο σύνολο του δεν φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο» εξήγησε ο κ. Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την επόμενη χρονιά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο.

«Του χρόνου θα είμαστε πιο έτοιμοι ακόμα πιο έτοιμοι ως πολιτική προστασία με συστήματα έγκαιρης διάγνωσης τα οποία θα μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που είναι το ζητούμενο, την πρώτη γρήγορη προσβολή είτε από αέρα είτε από εδάφους», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το 1 εκατοστό εδάφους χρειάζεται για να δημιουργηθεί εκατοντάδες χρόνια.



megatv.com