Ώρες αγωνίας χθες για τους κατοίκους της Λευκίμμης. Τρίτη φορά που το χωριό εκκενώνεται μέσα σε 16 ημέρες.

Οι φλόγες πέρασαν τις αντιπυρικές ζώνες και έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια του οικισμού, ενώ απειλήθηκε και το στρατόπεδο του Προβατώνα.

Ευτυχώς οι άνεμοι κόπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι πυροσβέστες κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

«Είναι μια πυρκαγιά η οποία δεν είναι συνηθισμένη είναι μια πυρκαγιά η οποία είναι σε συνέχεια των 19 ενάρξεων πυρκαγιών και ενώ πιάνουμε το ένα μέτωπο ξεπηδούν και άλλα και ταυτοχρόνως», ανέφερε ο Γιάννης αρτοποιός, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο νοσοκομείο ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης, καθώς υπέστη αλλεργικό σοκ, εισπνέοντας μεγάλες ποσότητες καπνού.

Αφού έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις αποχώρησε και επέστρεψε στο πεδίο των μαχών στον Έβρο.

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Σουφλί και Δαδιά

Σήμερα τα μέτωπα σε Σουφλί και Δαδιά βρίσκονται σε ύφεση, πάντα ωστόσο υπάρχει κίνδυνος για αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία των πυρκαγιών που επί 16 ημέρες έχουν προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

«Η πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά. Πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος έρποντας προκειμένου να κάνουν την κατάσβεση».

Σταχτή σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που έχει γίνει στάχτη ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα

Από αυτά τα 440.000 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%), τα 319.000 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%) και τα 81.000 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η ανυπολόγιστη καταστροφή συνέβη από την ενοποίηση των πύρινων μετώπων σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά.



megatv.com