«Δεν θέλω τεχνητά μέλη, αλλά τα πόδια μου»: Η 13χρονη Λέιγιαν αλ Μπαζ κλαίει απελπισμένα στο κρεβάτι της στο νοσοκομείο Νάσερ, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. «Θέλω να μου βάλουν τα πόδια πίσω, ξέρω ότι μπορούν να το κάνουν», λέει η κοπέλα σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που της παίρνει συνέντευξη στην παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου.

Όλα έγιναν την περασμένη εβδομάδα, λέει η μητέρα της Λέιγιαν. Ενα ισραηλινό αεροπλάνο πέταξε πάνω από την περιοχή αλ Κουάνταρα, στο Χαν Γιουνίς. Εριξε μια βόμβα που «έπληξε το σπίτι μας, σκοτώνοντας δύο από τις κόρες μου, την Ιχλας και την Κιτάμ και δύο εγγόνια μου. Το ένα μόλις είχε γεννηθεί». Οι διασώστες βρήκαν τα καμένα πτώματα. «Στο νεκροτομείο αναγνώρισα το πτώμα της Ιχλας από τα σκουλαρίκια της», λέει κλαίγοντας η Παλαιστίνια. κίνδυνο».

Σε μικρή απόσταση από το κρεβάτι της Λέιγιαν βρίσκεται ένα άλλο κορίτσι. «Όταν με μετέφεραν εδώ -λέει η Λάμα αλ Αγα – ζήτησα από τη νοσοκόμα να με βοηθήσει να καθίσω. Εκείνη τη στιγμή ανακάλυψα ότι δεν είχα πια πόδια». Η 14χρονη Λάμα λέει όμως πώς είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την αναπηρία να σημαδέψει το μέλλον της. «Θα μου τοποθετήσουν τεχνητά πόδια και θα συνεχίσω τις σπουδές μου, έτσι θα πραγματοποιήσω το όνειρό μου να γίνω γιατρός».

Έξω από το νοσοκομείο, περπατώντας στο γήπεδο όπου έπαιζε ποδόσφαιρο, είναι ο 14χρονος Αχμαντ Αμπού Σάχμαν, ντυμένος με πράσινο μπλουζάκι και σορτς. «Όταν ξύπνησα μετά την επέμβαση ρώτησα τον αδερφό μου: «Πού είναι το πόδι μου;». Λίγες μέρες νωρίτερα, μια βόμβα είχε καταστρέψει το κτίριο όπου διέμενε, προκαλώντας το θάνατο έξι από τα ξαδέρφια του. «Ο αδελφός μου είπε ψέματα- συνεχίζει ο Αχμαντ- μου είπε ότι το πόδι μου ήταν εκεί αλλά ότι δεν το ένιωθα λόγω των αναισθητικών φαρμάκων». Μόνο την επόμενη μέρα «ένα από τα ξαδέρφια μου μου είπε την αλήθεια». Ο Αχμαντ έκλαψε πολύ σκεφτόμενος ότι δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. «Μια εβδομάδα πριν τον πόλεμο, μπήκα σε μια ποδοσφαιρική ομάδα», λέει με πόνο

Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους κάπου 10.000 άνθρωποι –ανάμεσά τους περίπου 4.000 παιδιά και 2.500 γυναίκες.

Ακρωτηριασμοί λόγω έλλειψης αναισθητικού

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας παραμένει δραματική, αναγκάζοντας το Ισραήλ να επιτρέψει σήμερα τη ρίψη από αεροσκάφος της Ιορδανικής αεροπορίας  με αλεξίπτωτα ιατρικού εξοπλισμού. «Το νοσοκομείο αλ-Σίφα σχεδόν έχει καταρρεύσει», λέει ο δρ. Αμπού Αμπεντ, αναπληρωτής ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα . «Η κατάσταση των ιατρικών εγκαταστάσεων στη Γάζα είναι άθλια: οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένοι και εργάζονται ασταμάτητα εδώ και 30 ημέρες».

Αυτό που έχει σημασία, εξηγεί ο γιατρός, «είναι η απουσία αναισθητικών υλικών και παυσίπονων». Ακριβώς αυτή η έλλειψη μέσων επιβάλλει δραστικές επιλογές. Οι ακρωτηριασμοί των άκρων, εξηγεί ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ, Ναχέντ Αμπού Τάαεμα, είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή λόγω της σπανιότητας εξιπλισμού και φαρμάκων. «Διαφορετικά – υπογραμμίζει – οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποστούν επιπλοκές που θα έβαζαν τη ζωή τους σε κίνδυνο ».

Η κατάσταση στη Γάζα είναι τόσο δραματική που-όπως γράφει η Haaretz- Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να αυξήσουν τη βοήθεια που επιτρέπεται στη Γάζα. «Οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ο περιορισμός της  βοήθειας ήταν μια αναποτελεσματική μέθοδος πίεσης στη Χαμάς, καθώς η ηγεσία της δεν πτοείται από τα βάσανα των αμάχων».

Το δίλημμα του Ισραήλ

Η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι «το Ισραήλ αγωνίζεται να χαράξει μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου στη Λωρίδα της Γάζας και δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς ή να αποδεχθεί μια συμφωνία εξορίας των μελών της.

«Για την εξάλειψη της Χαμάς το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί είναι υψηλό: οι ”παράπλευρες επιπτώσεις” θα οδηγούσαν στον θάνατο κι άλλων χιλιάδων αμάχων» λέει στην Ναυτεμπορική ισραηλινή δημοσιογράφος, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της.

«Είναι ένα τίμημα πολύ υψηλό για να αποδεχτεί η αραβική κοινή γνώμη», προσθέτει. Ειδικά όταν ακούγεται από τον ακροδεξιό υπουργό Ισραηλινής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αμιτσάι Ελιγιάχου ότι μια ατομική βόμβα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τη Γάζα. Ο ακροδεξιός υπουργός-μετά και από την παρέμβαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ανασκεύασε βέβαια, λέγοντας ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα… αστείο, αλλά μια φράση όπως αυτή, που ειπώθηκε ενώ χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από τις βόμβες, είναι πολύ σοβαρή, βάναυση και χυδαία.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν που περιοδεύει στην περιοχή και σήμερα είχε συνάντηση στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, είναι λογικό να αναζητεί μια συμβιβαστική λύση: Επιτρέποντας στο Ισραήλ να απαλλαγεί από έναν επικίνδυνο εχθρό όπως η Χαμάς και ταυτόχρονα να εγγυηθεί μια πιο μετριοπαθή παλαιστινιακή κυριαρχία, αναθέτοντας τον έλεγχο της Γάζας στον Αμπού Μάζεν, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τον μη εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας. Ο Αμπού Μαζέν αυτή τη στιγμή δεν χαίρει όμως της εμπιστοσύνης των Παλαιστινίων. Αν γίνονταν εκλογές στη Δυτική Όχθη, πιθανότατα η Χαμάς θα επικρατούσε και πάλι.

Ουσιαστικά, τίποτα δεν γίνεται για να εκτονωθεί η βόμβα της έντονης δυσαρέσκειας μεταξύ των Αράβων, η οποία προορίζεται να αυξηθεί με όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Αν το Ισραήλ κατορθώσει να εξαλείψει την Χαμάς, θα μπορούσα να προκύψουν άλλες παρόμοιες οργανώσεις σε άλλες αραβικές χώρες. «Αν οι Παλαιστίνιοι καταλήξουν στην Αίγυπτο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξακολουθεί να έχει σημαντική παρουσία εκεί», λέει στη «Ν» η ισραηλινή δημοσιογράφος. «Δυστυχώς, η παλαιστινιακή κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Χαμάς, αλλά μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης ευνοεί επίσης μια ριζική λύση. Είναι αλήθεια ότι στο Ισραήλ υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν την εξόντωση της Χαμάς με κάθε τίμημα. Με απλά λόγια, στην κοινή γνώμη και των δύο πλευρών υπάρχουν ακραίες απόψεις και αυτό καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη».

naftemporiki.gr