Ανησυχία επικρατεί μετά τον σεισμό των 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ στην Λέσβο.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε την εκτίμησή του, λαμβάνοντας υπόψιν την σεισμική ακολουθία σε Κρήτη και Λέσβο.

Για τη Λέσβο ανέφερε πως, υπάρχει μία γενική επιφύλαξη τους κύκλους των σεισμολόγων, η οποία προκύπτει από πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει τρεις ισχυροί σεισμοί, η όλη εικόνα δεν δείχνει αναμφισβήτητα μία ομαλά εξελισσόμενη φυσική μετασεισμική ακολουθία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού, και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε πόλεις και κωμοπόλεις και χωριά και οικισμούς. Άρα είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι από το εάν ήταν σε θαλάσσιο χώρο όπως είναι για παράδειγμα στην κρητική θάλασσα. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η περιοχή έχει σεισμικό ιστορικό, όπως για παράδειγμα το 1867, παρόλο που δεν είναι το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που σχίζει το νησί κυριολεκτικά στη μέση. Είναι ένα παρακείμενο ρήγμα με μικρότερες διαστάσεις».

«Προκύπτει από εκτιμήσεις σεισμολόγων ότι το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού είναι ανοιχτό, δεν έχει κλείσει. Η εικόνα που παίρνουμε για την σεισμικότητα της Λέσβου είναι ελλιπής γιατί η περιοχή βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του σεισμογραφικού δικτύου και χάνουμε πολλούς μικρούς σεισμούς και δεν τους καταγράφουμε και δεν τους λαμβάνουμε υπόψιν στους υπολογισμούς. Χρειάζεται να τους καταγράφουμε πλέον, είναι κοινωνικό το ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ασταμάτητη δράση στο live casino της Novibet

«Προτείνω την άμεση μεταφορά και τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων, που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των καταγραφών στα σεισμογραφικά κέντρα έτσι ώστε να καλυτερεύσουμε δραστικά την ακρίβεια και την λεπτομέρειες των δονήσεων που γίνονται στην περιοχή. Η στατιστική των σεισμών είναι γνωστή. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2021 είχαμε 4 τέτοιους σεισμούς», κατέληξε.megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER