«Η νίκη βοηθά πάντα στο να είσαι καλύτερος. Η ψυχική ανάκαμψη είναι ότι καλύτερο». Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ξέρει ένα με δυο πράγματα για τη νίκη και όταν μιλάει καλό είναι να τον ακούμε.

«Το έχω πει πολλές φορές στους παίκτες μου αυτό. ‘Ναι είσαι κουρασμένος. Το ξέρω’. Όμως εάν θέλεις να είσαι στη θέση που πρέπει τότε μπορείς να βγάλεις μία απίστευτη ενέργεια που δεν πίστευες ότι είχες ή έχεις», σημειώνει ακόμα.

Εάν κάποιοι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι αισθάνονται κουρασμένοι, κάνουν καλή δουλειά για να το κρύψουν αυτό. Και φαινομενικά δείχνουν να έχουν και να βγάζουν πιο πολλή ενέργεια προς στο τέλος της σεζόν παρά στην αρχή της. Η Σίτι στέφθηκε Πρωταθλήτρια στη Premier League για τρίτη διαδοχική σεζόν. Είχε φτάσει στις 12 νίκες στη σειρά στο Πρωτάθλημα και σε ένα αήττητο σερί 24 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με τους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας και του Champions League στον ορίζοντα έχει μία τεράστια ευκαιρία για ένα ιστορικό τρεμπλ.

Κάποιοι αμφισβήτησαν την ικανότητα της Σίτι να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό με την Άρσεναλ. Σαφώς και ο Γκουαρδιόλα το πήρε προσωπικά. «Εάν η Άρσεναλ είχε διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό με το πρώτο κομμάτι της σεζόν και συνέχιζε να κάνει ό,τι είχε κάνει, δεν θα ήταν δυνατό να την πιάσει καμία ομάδα», είχε πει ο Καταλανός. «Όμως έχασε κάποιους πόντους και όταν αυτό συνέβη εμείς ήμασταν εκεί», εξήγησε μετά.

Η Σίτι είδε τη διαφορά της με την Άρσεναλ να μειώνεται και μετά… hold my beer. Μια Σίτι που είχε αήττητο 16 αγώνων στην Premier από τον Φλεβάρη και μετά.
Το ερώτημα είναι: πόσο επιδραστικός ή όχι ήταν ο Γκουρδιόλα σε σχέση και με τις προηγούμενες σεζόν;

Είναι ενδιαφέρον ότι το μοτίβο του νικηφόρου σερί του 2022-23 μοιάζει πολύ με αυτό της χρονιάς του 2018-19, όπου 14 συνεχόμενες νίκες κράτησαν τη Λίβερπουλ σε απόσταση… αναπνοής με τη Σίτι τελικά να τελειώνει τη σεζόν με 98 βαθμούς για να πάρει το Πρωτάθλημα. Ο Κλοπ πίεσε με παρόμοιο τρόπο τον Γκουαρδιόλα την περασμένη σεζόν. Η Σίτι όμως δεν έχασε από τις 19 Φλεβάρη και μετά. Και έμελλε να σφραγίσει στην τελευταία αγωνιστική το Πρωτάθλημα. Το 2019-20 η ομάδα είχε επηρεαστεί από τραυματισμούς, υπήρξε μετά η πανδημία και η Σίτι άρχισε να παραπαίει αγωνιστικά έναν χρόνο πριν πάρει τίτλο το 2020-21.

Η Μάντσεστερ ακόμα και όταν έχανε είχε φτιάξει τέτοιο σερί νικών ώστε να έχει το περιθώριο αυτό των βαθμολογικών απωλειών. «Στην Premier όταν φτάνεις προς το τέλος κοιτάς το εξής: να μην είσαι πολύ μακριά από την κορυφή του πρωταθλήματος και να μην τα παρατάς. Μα ποτέ να μην τα παρατάς. Κάνε αυτό που πρέπει και περίμενε».

Ένα σχόλιο που υποτιμήθηκε από αρκετούς αλλά από έναν προπονητή με καινοτομίες στην τακτική και όχι μόνο. Για έναν τεχνικό που έχει φτιάξει ένα σύνολο στη Σίτι με μοναδικό ατού να συνδυάζει το νικηφόρο σερί με τα χαρακτηριστικά της. Με σερί που δεν είχαν ποτέ ανάλογο προηγούμενο από τότε που ο Καταλανός έφτασε στην Αγγλία από την Μπάγερν Μονάχου.

Ο τοπ παίκτης αυτής της… μηχανής του Γκουρδιόλα είναι ο Ντε Μπρόινε. Λειτουργεί σχεδόν πάντα σε ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους. Και είναι και ένας χαρισματικός παίκτης με συνέπεια και ποιότητα. Εστιάζοντας στους τελευταίους 10 αγώνες των σεζόν της Premier League, ο Ντε Μπρόινε ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Σίτι τα τελευταία πέντε χρόνια, προσφέροντας 16 γκολ χωρίς πέναλτι και 16 ασίστ σε 2.445 λεπτά, κάτι περισσότερο από 27 πλήρη παιχνίδια. Με συμβολή και με την Άρσεναλ και με καθοριστική ασίστ με την Άστον Βίλα. Με καίριες ενέργειες για την κατάκτηση Πρωταθλημάτων.

Kαι φέτος ο Βέλγος είναι ο μόνος παίκτης που συνεισφέρει περισσότερα από ένα γκολ ανά παιχνίδι (στο τέλος της σεζόν). Γενικότερα ο Ντε Μπρόινε εάν δούμε την υπόλοιπη σεζόν έχει κατά μέσο όρο ένα γκολ ή μία ασίστ κάθε 121 λεπτά.

«Μου αρέσει όταν φωνάζουμε ο ένας στον άλλον», είχε πει ο Γκουαρδιόλα αφού η ομάδα του συνέτριψε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League μετά τις… φωνές που υπήρξαν με τον Βέλγο διεθνή: «Μου αρέσει αυτή η ενέργεια. Αυτή η ζωντάνια. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν το βλέπεις αλλά υπάρχουν τόσες φορές που μου φωνάζει στο γήπεδο ή στο προπονητικό μας κέντρο. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε. Μετά από αυτό, γίνεται ο καλύτερος του αγώνα».

Ο Ντε Μπρόινε δεν είναι ο μόνος παίκτης της Σίτι που ανεβαίνει αγωνιστικά στο δεύτερο μισό μίας χρονιάς. Είναι ο Γκουντογκάν, ένας ακόμα χαφ. Με δύο γκολ κόντρα στη Λιντς και μετά άλλα δύο με την Έβερτον στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Το ένα εκ των δύο ήταν απλά εξαιρετικό. Στα τελευταία 10 παιχνίδια των τελευταίων πέντε σεζόν, ο Γκουντογκάν σκόραρε 11 φορές με τον συντελεστή του στα xGoals να πηγαίνει από το 7,3 στο 3,7. Ο Γκουντογκάν δεν έχει μόνο τις πολύ καλές κινήσεις στο γήπεδο αλλά έχει και το ανάλογο timing.

Η Σίτι πήρε το Πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν με ένα γκολ από ασίστ του Ντε Μπρόινε και το γκολ του Γκουντογκάν στο 81ο λεπτό του 38ου ματς του Πρωταθλήματος. Τους τελευταίους 2 μήνες οι 2 αυτοί παίκτες είχαν συμβολή σε 13 γκολ δίνοντας τη μεγάλη ώθηση στη Σίτι. Ποδοσφαιρικά είναι απλά… αδίστακτοι, όπως και όλη η ομάδα τους – και ο Γκουαρδιόλα δεν θα ήθελε ποτέ κάτι διαφορετικό.



gazzeta.gr