«Εγώ δεν έπαιξα μικρός ποδόσφαιρο. Το έμαθα μέσα από την εθνική αστέγων. Αυτό το άθλημα είναι για μένα ένα κοινωνικό φαινόμενο. Είναι τεράστια η χαρά μου όταν παίζω. Ακόμη μεγαλύτερη κιόλας όταν φοράω τη φανέλα της Εθνικής Αστέγων. Οι άστεγοι βρίσκονται στο περιθώριο. Δεν τους βλέπουν καν. Αυτό το τουρνουά, λοιπόν, είναι κάτι σπουδαίο για όλους μας» σημειώνει.

Ο ρυθμός της προπόνησης, όπως εξηγεί από την αρχή ο προπονητής της ομάδας, πρόκειται να είναι χαλαρός. Λίγο τρέξιμο, μερικές πάσες, κάποιες συνεργασίες και αρκετά σουτ. Ο τερματοφύλακας φοράει το κλασικό καπέλο, κατά τα πρότυπα των περασμένων δεκαετιών. Οι περισσότερες συνεργασίες καταλήγουν στη Μελίνα, η οποία κάνει, επίσης, τώρα τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα.

Τα διαλείμματα για νερό ήταν αρκετά. 

Όλοι οι συμπαίκτες της είναι υποστηρικτικοί. Της δίνουν συγχαρητήρια για κάθε σουτ που φτάνει στο τέρμα, ενώ την εμψυχώνουν όταν κάνει μια λάθος πάσα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μάλιστα, τα μέλη της εθνικής αστέγων της επιφυλάσσουν και μία μεγάλη έκπληξη. Θα είναι η αρχηγός της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σακραμέντο. «Μία την έχουμε. Να μην την τιμήσουμε;» λέει ο Γιώργος, που την γνωρίζει από τη Θεσσαλονίκη.

Η προπόνηση κυλά ομαλά. Φαίνεται πως κανείς δεν έχει πίεση, παρά τις πολλές επιτυχίες του παρελθόντος και τα τρόπαια. «Η εθνική αστέγων συμμετέχει στα Παγκόσμια Κύπελλα Αστέγων από το 2007. Έχει ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη. το Σαντιάγο της Χιλής» σημειώνει ο προπονητής της ομάδας.

Η προπόνηση έγινε μες στον καύσωνα προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να προσαρμοστούν με τις κλιματικές συνθήκες στις ΗΠΑ.
Η προπόνηση έγινε μες στον καύσωνα προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να προσαρμοστούν με τις κλιματικές συνθήκες στις ΗΠΑ.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: οι άνθρωποι που ταξιδέψουν να ευχαριστηθούν την παρουσία και τη συμμετοχή τους. Η εθνική έχει κερδίσει ήδη τέσσερις φορές το βραβείο “Ευ Αγωνίζεσθαι”. Για το ήθος, το σεβασμό, το γεγονός πως τηρούμε πάντα τους κανόνες, το ότι δεν έχουμε πάρει ούτε μία κάρτα. Αυτό είναι που κυνηγάμε» προσθέτει, με τους παίκτες να λένε: «ε, αν πάρουμε και το τρόπαιο, δε θα μας χαλάσει κιόλας».

Η ομάδα δεν πέρασε και λίγα για να φτάσει ως εδώ σήμερα. Σταμάτησε τη λειτουργία της, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και επανασυστάθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο. Διαθέτει δύο τμήματα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Το ρόστερ της αποτελείται εξ ολοκλήρου από νέους παίκτες. Κι αυτό εξαιτίας ενός κανονισμού που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών που έχουν λάβει μέρος σε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα. Παρά μόνο ως προπονητές.gazzeta.gr