Αυτόν τον μήνα, η λίγκα ανακοίνωσε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), είχε αναλάβει τον έλεγχο των Αλ Χιλάλ, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Νασρ, αλλά και της Αλ Αχλί της Τζέντα, με τέσσερις άλλες ομάδες να έχουν ανατεθεί σε κρατικές επιχειρήσεις και τις υπόλοιπες πρωτάθλημα έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους σύντομα. Το Ταμείο θα έχει τον έλεγχο του 75%, ενώ το 25% θα ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Το διοικητικό συμβούλιο αυτών των σωματείων, σύμφωνα με το υπουργείο Αθλητισμού, θα αποτελείται από επτά μέλη, εκ των οποίων τα πέντε θα διορίζονται από το PIF και τα άλλα δύο από τον μη κερδοσκοπικό.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές επιμένουν, πως μεγάλος στόχος είναι το SPL να γίνει ένα από τα Τop 10 πρωταθλήματα στον κόσμο, αυξάνοντας δραματικά την ποιότητα, το προφίλ και τα έσοδά του. Μια μέρα μετά την έναρξη του πλάνου, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο σημερινός κάτοχος του τροπαίου της Χρυσής Μπάλας ανακοινώθηκε από την Αλ Ιτιχάντ και θα παίρνει χρήματα ανάλογα με αυτά του Κριστιάνο. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να προωθήσουν οι Σαουδάραβες το πλάνο τους… Ο Καντέ ακολούθησε, ο Ρούμπεν Νέβες άφησε στα κρύα του λουτρού την Μπαρτσελόνα για την Αλ Χιλάλ και καθημερινά τα σενάρια πληθαίνουν. Οι Σαουδάραβες απάντησαν εμφατικά στα περί τελειωμένων παικτών του Αλεξάντερ Τσέφεριν και φρόντισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα με νέες σούπερ μεταγραφές.

Η Λίγκα της Σαουδικής Αραβίας είναι το 58ο δημοφιλέστερο πρωτάθλημα στον κόσμο, λίγο πάνω από τη Serie C στην Ιταλία. Ο πιο γρήγορος τρόπος για την ποδοσφαιρική νομιμότητα είναι η παρουσία των μεγαλύτερων αστέρων του αθλήματος. Ρεαλιστικά, οι εμπνευστές του πλάνου γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με ευρωπαϊκές ομάδες για παίκτες στο αποκορύφωμα της καριέρας τους που θέλουν να παίξουν στο Champions League — αλλά μπορούν να τους πλειοδοτήσουν για μεγάλα ονόματα που πλησιάζουν στη σύνταξη. Το όφελος αυτής της προσέγγισης είναι ότι αυτοί οι παίκτες έχουν ήδη καλλιεργήσει την αναγνώριση, και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Βέβαια, ο Καντέ, ο Νέβες, αλλά και άλλοι παίκτες, μόνο προς… απόσυρση δεν ήταν. Τα χρήματα είναι πολλά και πλέον μπορούν να πείσουν σχεδόν όλους.

Τα σχέδια για τη σεζόν 2023-24 θα δουν κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες που ανήκουν στο PIF να στοχεύει τουλάχιστον τρία ονόματα παγκοσμίου φήμης ανά σύλλογο. Ένας μικρότερος αριθμός παικτών παγκοσμίου φήμης αναμένεται να κατανεμηθεί μεταξύ των άλλων ομάδων του πρωταθλήματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, στις ομάδες της Σαουδικής Αραβίας επιτρέπονται οκτώ ξένοι παίκτες στην ομάδα τους. Στόχος να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθούν τα εμπορικά έσοδα.

Η ανάπτυξη της Λίγκας ανοίγει ουσιαστικά ένα νέο σύνορο. Ο Μπενζεμά πήρε τα χρήματα του Κριστιάνο, ο Καντέ θα γίνει πλουσιότερος κατά 240.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ το συμβόλαιο του Νέβες δεν έχει καμία σχέση με αυτό που του πρότεινε η Μπαρτσελόνα. Το σίγουρο είναι πως οι σύλλογοι της SPL δεν ανησυχούν με τη συμμόρφωση στο FFP. Η καλοκαιρινή τους μεταγραφική περίοδος άνοιξε τον Ιούνιο και θα κλείσει τον Σεπτέμβριο.



gazzeta.gr