Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και ξεριζωμένοι ο τραγικός απολογισμός.

Στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας αναφέρθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται. Μέχρι η Ημέρα Μνήμης να γίνει Ημέρα Δικαίωσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεσμευόμαστε για συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμούν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανάρτησή τους στα social media:

«19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919-2023). Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνάμε!».

Ιδιαίτερα προκλητική είναι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Θεωρούμε μάταιη την προσπάθεια στοχοποίησης αυτής της ξεχωριστής ημέρας, που αντιπροσωπεύει την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, μέσα από τους αβάσιμους “ποντιακούς” ισχυρισμούς ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων κατά της ιστορίας μας, εκδηλώσεις που υποδαυλίζουν το αντιτουρκικό μίσος και δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα».

353.000 ψυχές ψάχνουν ακόμη τη δικαίωση, με τους απογόνους τους να κρατούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.

megatv.com