Τα σενάρια για τη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι στην πρωτεύουσα φαντάζουν ακραία. Η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής και οι ειδικοί προετοιμάζονται και προειδοποιούν.

«Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Βεβαίως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι δεν είναι τίποτα άλλο, άλλα αντίκρισμα ουσιαστικά το τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο», σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, που ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια φέρνει η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τον καθηγητής Ευθύμιο Λέκκα.

«Θα έχουμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες ως τώρα που παρατηρήσαμε τα καλοκαίρια, αλλά θα έχουμε και πιο έντονα φαινόμενα και πιο μεγαλύτερα φαινόμενα σε διάρκεια από την ξηρασία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Το μεγάλο πρόβλημα της Μύκονου τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Στη Μύκονο αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα ”μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».

Απρίλιος: Καύσωνας στην Ισπανία

Οι εξαιρετικά ασυνήθιστες θερμοκρασίες για τον μήνα Απρίλιο στην Ισπανία, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 38 – 40 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα καύσωνα του έτους ανακοίνωσε μέτρα .

Οι εξωτερικές πισίνες της ισπανικής πρωτεύουσας, θα ανοίξουν στα μέσα Μαΐου, ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, το μετρό της πρωτεύουσας θα αυξήσει τον κλιματισμό και τη συχνότητα των τρένων για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, καθώς το κύμα καύσωνα συμπίπτει με μια μακροχρόνια ξηρασία στη χώρα.megatv.com