Οι διοργανωτές του ιταλικού όπεν δεσμεύτηκαν ότι θα διασφαλίσουν ότι οι πρωταθλητές του τουρνουά σε άνδρες και γυναίκες θα λάβουν το ίδιο χρηματικό έπαθλο από το 2025 και μετά. 

Η διοργάνωση που φιλοξενείται στο Foro Italico της Ρώμης, είναι το τελευταίο τουρνουά που διεξάγεται πριν από το Roland Garros. Το συνδυασμένο τουρνουά, όπου συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες διεξέχθη για πρώτη φορά το 1930 στο Tennis Club του Μιλάνου, προτού μετακομίσει στη Ρώμη. 

Η κίνηση για την εφαρμογή ίσων χρηματικών επάθλων αποφασίστηκε μετά την περσινή χρονιά όπου το χρηματικό έπαθλο της πρωταθλήτριας Ίγκα Σφιόντεκ ήταν 2,5 φορές λιγότερο από τον Νοβακ Τζόκοβιτς στο τουρνουά των ανδρών. 

Τα κέρδη της Πολωνής έφτασαν τις 332.260 ευρώ (364.000 δολάρια), σε σύγκρισή με αυτά του Τζόκοβιτς τα οποία έφτασαν το ποσό των 836.355 ευρώ (916.000 δολάρια), τη στιγμή που και τα δύο ταμπλό είχαν τον ίδιο αριθμό συμμετοχών. 

“Για πρώτη φορά στην ιστορία ξεκινήσαμε τη διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε ίσα χρηματικά έπαθλα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα επόμενα τρία χρόνια”, είπε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, Άντζελο Μπινάκι. 

“Το συνολικό πόσο θα φτάσει τα 8 εκ. ευρώ (περίπου 9 εκ. δολάρια), για κάθε τουρνουά. Είναι κάτι που μπορούμε να δεσμευτούμε κι αυτό γιατί η πρώτη γυναίκα διευθύνων σύμβουλος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας στην Ιταλία μας παράσχει τους πόρους.”, πρόσθεσε. 

Ο Μπινάκι αναφέρθηκε στην Έλενα Γκοϊτίνι η οποία είναι διευθύνων σύμβουλος της Banca Nazionale del Livorno, τράπεζα η οποί χορηγεί το συγκεκριμένο τουρνουά. 

Φέτος είναι η πρώτη φορά που το ιταλικό όπεν θα διεξαχθεί σε 12 ημέρες, έναντι 8 με τις συμμετοχές από 56 να ανεβαίνουν στις 96 στα ταμπλό ανδρών και γυναικών. 

Το πολύ σημαντικό ATP Masters 1000 της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 10-21 Μαΐου. 
tennis24.gr