«Καύσωνας… ισχυρότερος του αναμενόμενου»

Για έναν καύσωνα «ισχυρότερο του αναμενόμενου» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος.

«Άλλαξαν τα δεδομένα προς το χειρότερο. Πάμε για έναν δύσκολο, ισχυρό καύσωνα, ο οποίος θα περάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κορύφωση πια όχι την Παρασκευή, αλλά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Ιδιαίτερα θερμό τριήμερο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 41 – 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν τους 44 – 45 βαθμούς Κελσίου».

Από χθες, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας για καύσωνα διάρκειας τουλάχιστον έξι ημερών, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο και σε κλειστούς χώρους με υψηλή θερμοκρασία.

Στην ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και συστάσεις προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

– Τηλεργασία στις ομάδες υψηλού κινδύνου,

– Μείωση ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους μεταξύ 12:00 και 17:00,

– Παροχή πόσιμου νερού,

– Διαμόρφωση κλιματιζόμενων χώρων για διαλείμματα,

– Χορήγηση καλυμμάτων κεφαλής και κατάλληλου ρουχισμού σε υπαίθριες εργασίες.

Με ελαφρύ ρουχισμό & πολύ νερό

Με καπέλα, ομπρέλες, βεντάλιες, άφθονο νερό, ανεμιστήρες, παγωτά αλλά και ελαφρύ ρουχισμό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες οι πολίτες που παραμένουν στην πόλη.

Κλιματιζόμενοι χώροι θα λειτουργήσουν στους δήμους ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα αδέσποτα.

Ανοιχτές μέχρι αργά αναμένεται να μείνουν και οι οργανωμένες παραλίες.megatv.com