Ο καύσωνας «Κλέων» πλήττει τη χώρα, με τον υδράργυρο σήμερα να σκαρφαλώνει έως και τους 44 βαθμούς κατά τόπους, ενώ τα 40αρια θα κυριαρχήσουν σε αρκετές περιοχές.

Ιδίως στα αστικά κέντρα οι συνθήκες θα είναι δυσμενέστερες ενώ την ίδια στιγμή σήμερα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Πολύς κόσμος σπεύδει στις παραλίες από τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να κάνει το μπάνιο του.

Μάλιστα, στις παραλίες δεν πέφτει καρφίτσα από πολύ πρωί, οι ξαπλώστρες είναι γεμάτες ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να βρει πάρκινγκ.

Ο καύσωνας έχει κάνει πολλούς να πηγαίνουν στην παραλία από πολύ πρωί και φεύγει την ώρα που οι θερμοκρασίες αρχίζουν και ανεβαίνουν επικίνδυνα. Ο κόσμος σε παραλίες, όπως για παράδειγμα στον Άλιμο, έχει μαζευτεί, και αναζητά μία «όαση» στην πολύ καυτή μέρα που προβλέπεται σήμερα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Τι θα παραμείνει κλειστό

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα με την επωνυμία «Κλέων» που επικρατεί στη χώρα.

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών (καύσωνα), αναστέλλεται για την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023, η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Ακόμη, αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 14 Ιουλίου, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής.

Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που εξετάζονται στις 14 Ιουλίου 2023, από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λαμβάνει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες καύσωνα.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.megatv.com