Η δεύτερη θερμή εισβολή του Ιουνίου είναι προ των πυλών. Η θερμοκρασία από την Τρίτη σταδιακά ανεβαίνει, θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου και θα φθάσει ακόμη και τους 43.

Το καυτό τριήμερο θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε:
«Αν αυτές οι θερμοκρασίες που αναφερθήκαμε επαληθευτούν, θα είναι οι υψηλότερες που έχουμε για δεύτερο δεκαήμερο τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια στην Ελλάδα».

«Προθέρμανση» για τον επερχόμενο καύσωνα έκαναν όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Mε το θερμόμετρο να αγγίζει τους 35 βαθμούς Κελσίου πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν μια σκιά για να καθίσουν, ενώ άλλοι βρέχουν το πρόσωπο τους εδώ στο σιντριβάνι της πλατείας συντάγματος για να δροσιστούν. Ακόμα πιο δύσκολα για όσους εργάζονται.

Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Η πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος συμβουλεύει:

«Να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα κυρίως τις μεσημβρινές ώρες αλλά και τις εξωτερικές δραστηριότητες, τις άσκοπες μετακινήσεις, θα πρέπει ο πληθυσμός να παραμένει σε κλιματιζόμενους χώρους, να είμαστε καλά ενυδατωμένοι, να προτιμούμε στην διατροφή μας να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά».

Λουκέτο για τρεις ημέρες (από Τρίτη έως και Πέμπτη) βάζει ο δήμος Χαλκιδέων και ο δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά σχολεία), ενώ στο Δήμο Μετεώρων, Τρικκαίων, Πύλης, Φαρκαδόνας και Παλαμά Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα κλείσουν αυστηρά στις 11:30 το πρωί για την προστασία των μαθητών.

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αναμένεται την Τρίτη στην Αττική, τη Βοιωτία, την Φθιώτιδα, Φωκίδα και Κορινθία, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Υψηλός όμως (επιπέδου 3) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε:

«Ήδη έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, στις οποίες έχουμε ανταπεξέλθει, όμως προσοχή, κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα και μια καινούργια μάχη. Εφιστώ την προσοχή όλων σε αυτήν την πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο»

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, δήμους και περιφέρειες να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιαδήποτε φωτιά πριν επεκταθεί.

Οι περιοχές που θα «ψηθούν» στον καύσωνα

Ισχυρό κύμα καύσωνα θα σαρώσει την χώρα με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται στους 40°C – 43°C.

Οι περιοχές που το θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο είναι: Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία, Κρήτη και Ρόδος.

Ειδικότερα, στην Αττική η θερμοκρασία το επόμενο τριήμερο θα είναι:

-Τρίτη: 39°C – 40°C,

-Τετάρτη: 40°C – 41°C,

-Πέμπτη: 40°C – 42°C.

Πότε υποχωρεί το κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Παρασκευή αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας  στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Το Σάββατο οι θερμοκρασίες θα είναι οι κανονικές για την εποχή με ενίσχυση ανέμων στα 6-7 bf.



megatv.com