Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 31 – 37°C.

Η Τρίτη θα είναι μια μεταβατική ημέρα, καθώς το θερμόμετρο θα δείξει έως 38°C, ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου ξεκινάει ο καύσωνας με θερμοκρασίες 40 – 42°C.

Η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, ενώ στην Αττική θα αγγίξει τους 40, με τις τιμές αυτές να διατηρούνται τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο.

Στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες, ενώ την Πέμπτη η ζέστη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τις περισσότερες περιοχές της χώρας να έχουν θερμοκρασίες άνω των 40°C.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί η ζέστη, με τον υδράργυρο έως και 45 βαθμούς τοπικά.

Μεροκάματο «φωτιά»

Με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, όσοι μπορούν σπεύδουν στην παραλία. Υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων, ταχυδιανομείς και εργαζόμενοι στην εστίαση όμως πρέπει να συνεχίσουν, δίνοντας μάχη με τη ζέστη και τον ήλιο.

«Τι να κάνουμε, η δουλειά μας είναι».

Ο Βαγγέλης Πουλής δουλεύει σε εταιρία μεταφοράς τροφίμων. Οι μέρες που ο υδράργυρος εκτοξεύεται, είναι εξαιρετικά δύσκολες για εκείνον.

«Μεταφέρουμε πράγματα σε διάφορα καταστήματα, εταιρίες, σουπερμάρκετ. Υπομονή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εννοείται θα βάλεις καπέλο, βοηθάει με τον ήλιο και όλα αυτά στα μάτια, γυαλί ηλίου άμα βολεύει και αντηλιακό».

Μέτρα προστασίας

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην υποστούμε θερμοπληξία.

Σε περίπτωση ωστόσο που αυτό συμβεί, οι ειδικοί συνιστούν:

– Βρίσκουμε σκιερό μέρος,

– Αφαιρούμε περιττά ρούχα,

– Πίνουμε νερό ή χυμό,

– Τρώμε λίγο αλάτι,

– Καθόμαστε σε ύπτια θέση.

Στην αναζήτηση δροσιάς & οι τουρίστες

Στην καρδιά της Αθήνας, που αυτήν την εποχή κατακλύζεται από τουρίστες, η θερμοκρασία χτυπάει «κόκκινο».

Οι εκδρομείς που επισκέπτονται το ιστορικό κέντρο, προσπαθούν να προστατευτούν από τη ζέστη με κάθε τρόπο.

Φορούν αντιηλιακό και καπέλο, ψάχνουν ένα σκιερό μέρος για να ξαποστάσουν, ενώ, όπως λένε, φροντίζουν να πίνουν πολύ νερό.

«Έχουμε καπέλο και νερό εδώ».

Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ημέρες και για όσους χρησιμοποιούν ΜΜΜ, καθώς σε κάποιες γραμμές φαίνεται πως δε λειτουργεί ο κλιματισμός.

Από αύριο μειώνονται, λόγω καλοκαιρινών αδειών, τα δρομολόγια σε μετρό και ΗΣΑΠ με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος αναμονής.megatv.com