Μέσα σε λίγες ώρες σπίτια πλημμύρισαν, κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και το νησί κόπηκε στα δύο λόγω κατολισθήσεων.

Εγκλωβισμένοι πολίτες στο Δερβένι με τον δρόμο να έχει κοπεί στα δυο και δυνάμεις της πολιτικής προστασίας να μεταβαίνουν αυτήν την ώρα στην περιοχή για να τους απεγκλωβίσουν.

Βούλιαξαν οι Ροβιές. Το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε με αποτέλεσμα να παρασυρθούν βάρκες αλλά και να πλημμυρίσουν πάνω από 40 σπίτια. Πλημμυρισμένα σπίτια και στο Μετόχι.

«Δεν μπορεί να συγκρατηθεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά», δήλωσε ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης –  Αγίας Άννας.

Ένας χείμαρρος όλο το βουνό. Με μανία κατεβαίνει το νερό και φτάνει στα πρώτα σπίτια.

O ποταμός Νηλέας στην Κεντρική Εύβοια βρίσκεται στο όριο υπερχείλισης, ενώ τα νερά του Κηρέα απειλούν να υπερχειλίσουν στο κέντρο του Μαντουδίου.

Σε ανησυχητικά επίπεδα η στάθμη νερού στον Μεσσάπιο στα Ψαχνά. Από την κακοκαιρία έχει κλείσει μεταξύ άλλων και ο δρόμος που ενώνει το Μαντούδι με το Προκόπι, όπου το ρέμα έχει μετατραπεί σε μανιασμένη θάλασσα λάσπης.

Λόγω κατολισθήσεων κλειστός είναι και ο δρόμος στα Ήλια, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον δρόμο από την Νέα Σινασό προς Ιστιαία εκεί όπου το χωριό Καμάρια έχει πνιγεί στις λάσπες.

Από τις 4 το πρωί δοκιμάζεται και η Χαλκίδα, με την Πυροσβεστική να δέχεται μόνο από την Εύβοια 50 κλήσεις για απεγκλωβισμούς αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Προβλήματα σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Οι όγκοι νερού που κατέβηκαν από το νερό προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα σταθμευμένα οχήματα στην παραλία Άσπρων σπιτιών στο Δίστομο.

Από τις 5:00 το πρωί βρέχει συνεχώς στη Λαμία. Η βροχόπτωση κατά διαστήματα φτάνει μέχρι τα 110 κυβικά το στρέμμα.

Μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί κάτοικοι στο χωριό Κόμμα της Λαμίας, υπό τον φόβο υπερχείλισης του Σπερχειού.

Από τον μεγάλο όγκο νερού, φούσκωσε ο Γοργοπόταμος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει νερόμυλος που υπάρχει από το 1940.

«Αγριεμένος» και ο Ξηριάς στην περιοχή των χωριών της Υπάτης.

«Αν ξανασυμβεί θα φύγω»

«Μέχρι εδώ είχε φτάσει. Πάνω που τα φτιάξαμε αν ξανασυμβεί πάλι, θα φύγω! Θα φύγουμε όλοι», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Με την αγωνία να μην ζήσουν ξανά τον εφιάλτη του Daniel είναι οι κάτοικοι στον Βόλο, βλέποντας μέσα σε λίγες ημέρες τους δρόμους να γίνονται και πάλι ποτάμια.

Κάτοικοι σε Καραμπατζάκη και Ζάχου «οχυρώνουν» τα σπίτια τους με σακιά από άμμο και με σκούπες απομακρύνουν τα φερτά υλικά που από τις σχάρες των ομβρίων.

Ποτάμια οι δρόμοι και στα Τρίκαλα ενώ ολονύχτια ήταν η προσπάθεια να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που έπεσαν στην επαρχιακή οδό Πούντας-Καλαβρύτων.

Για ολοκληρωτική καταστροφή μιλούν οι κάτοικοι στις Ροβιές

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα από τις Ροβιές. Τεράστιοι κορμοί κατέβηκαν με ορμή από το βουνό, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει το ρέμα.

Το νερό «τρώει» τα θεμέλια των σπιτιών, ενώ αντικείμενα έχουν απαρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

«Έχουν γίνει κάποια φράγματα από το δασαρχείο και την Περιφέρεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ειδική, εάν είναι σωστά ή όχι, αλλά πρέπει να γίνει έλεγχος, γιατί ένα φράγμα στην προηγούμενη κακοκαιρία έφυγε. Αντιπλημμυρική προστασία οικισμών δεν έχουμε ακόμα. Αν κατεβάσει πάλι το ποτάμι αυτά τα σπίτια θα φύγουν», είπε κάτοικος των Ροβιών.



megatv.com