Από την ζέστη και τις πυρκαγιές, στις καταιγίδες και στο χαλάζι. Η κλιματική κρίση μέσα σε ένα 24ωρο θα δείξει τα δύο διαφορετικά πρόσωπα της.

Η κακοκαιρία express που θα πλήξει τη χώρα, ήδη ξεκίνησε από την βόρεια Ελλάδα. Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατέστρεψε καλλιέργειες κερασιών στην Έδεσσα.

Για ολική καταστροφή και μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες κάνουν λόγο οι παραγωγοί οι οποίοι περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να τις καταγράψουν ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Στη Θάσο και την Κοζάνη ξέσπασαν πυρκαγιές από κεραυνούς, αλλά ευτυχώς η πυροσβεστική τις έσβησε έγκαιρα.

Κεραυνούς και χαλάζι φέρνει η κακοκαιρία express

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν αρχικά περιοχές της βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου, αλλά και την Αττική.

«Οι καταιγίδες αυξάνονται σε πυκνότητα και σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής έρευνες έχουν δείξει ότι τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται ισχυρές καταιγίδες», είπε ο καθηγητής Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια να εφιστά την προσοχή των πολιτών τις επόμενες ώρες.

«Κάτοικοι και επισκέπτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μπουρίνια στη θάλασσα, που γνωρίζουμε όλοι πόσο επικίνδυνα είναι, ενώ στις περιοχές που θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ρέματα», δήλωσε.

Κι επειδή τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα οι μετεωρολόγοι συμβουλεύουν: μακριά από παραλίες και προσοχή στους εξωτερικούς χώρους.

«Αν δούμε ότι υπάρχουν σημάδια για την ανάπτυξη κάποιες καταιγίδες στην περιοχή καλό είναι να αποφύγουμε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε φυσικά και την παραλία», είπε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Σήμερα ολοκληρώθηκε και η έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΛΑΣ, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκονται στη μέγιστη ετοιμότητα.



megatv.com