Στην Καστοριά πρόβλημα είναι η παρουσία του μινκ. Τα μινκ περιφέρονται συχνά στους δρόμους και συχνά εντοπίζονται στις ταράτσες να αναζητούν θήραμα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2010 όταν απελευθερώθηκαν από ακτιβιστές περίπου 50.000 αμερικανικά μινγκ στις περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς.

Το 2019 καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκείμενου να περιοριστεί  το πρόβλημα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Καστοριάς μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA για το ζήτημα που έχει προκύψει.

«Τα μινκ είναι σαρκοφάγα. Εντοπίζονται γύρω από την λίμνη της Καστοριάς. Εντοπίσαμε από χρόνια το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η ενέργεια αυτή. Μετά από δέκα χρόνια έχουν γίνει ένα με το περιβάλλον κι έχουν διώξει άλλα είδη ζώων που ήταν ανταγωνιστικά προς αυτά διαταράσσοντας την πανίδα».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατομμύρια ευρώ προς αντιμετώπιση αυτού το ζητήματος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι τα μινκ θεωρούνται άγρια ζώα κι αν έρθει κοντά σε άνθρωπο είναι επιθετικά.megatv.com