Από τον τίτλο του κυπελλούχου με την Primavera της Ρόμα ο Δημήτρης Κεραμίτσης βρίσκεται στα γήπεδα της Μάλτας για το EURO U19 με την Εθνική Ελλάδας και μίλησε στο Gazzetta για το δύσκολο αλλά γεμάτο προκλήσεις ταξίδι της χώρα μας.

Περπατώντας σε κάθε γωνιά του «Stadio Olimpico», η… μάχη των χρωμάτων της Ρόμα και της Λάτσιο δεσπόζει σε κάθε δωμάτιο πλην εκείνου της Εθνικής Ιταλίας, με τα αποδυτήρια να έχουν με μεγάλα γράμματα το «Πρωταθλητές Ευρώπης» για το EURO 2020. Ωστόσο, μία από τις χαρακτηριστικές στιγμές που δείχνουν σε κάθε επισκέπτη του γηπέδου, έχει ελληνικό άρωμα.

Πρόκειται για το ιστορικό γκολ που πέτυχε ο Κώστας Μανωλάς, φορώντας τη φανέλα των τζιαλορόσι, όταν τον Απρίλιο του 2018, η Ρόμα απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Champions League και προκρίθηκε στην τετράδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το γκολ του Έλληνα στόπερ ήταν εκείνο που ολοκλήρωσε την τεράστια ανατροπή του πρώτου παιχνιδιού, καθώς ο ιταλικός σύλλογος είχε ηττηθεί με 4-1 και στον επαναληπτικό επικράτησε με 3-0. Ο διεθνής αμυντικός πέρασε στο βιβλίο των αιώνων ως ο «Έλληνας Θεός» που χάρισε μία τέτοια στιγμή στην ομάδα, ωστόσο στα βήματα του βαδίζει και ένας άλλος Έλληνας στόπερ.

Τουλάχιστον έτσι τονίζουν οι ίδιοι οι Ιταλοί και ο λόγος είναι για τον Δημήτρη Κεραμίτση. Ο 19χρονος αμυντικός θεωρείται ως ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του κλαμπ, καθώς αποτελεί βασικό μέλος της Primavera (δεύτερη ομάδα), με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Ιταλίας στη συγκεκριμένη ηλικία, πετυχαίνοντας τόσο το γκολ της νίκης στα ημιτελικά (κόντρα στην Ίντερ) όσο και αυτό στον μεγάλο τελικό, στην παράταση κόντρα στη Φιορεντίνα.

Παράλληλα είναι ένας ποδοσφαιριστής που πιστεύει αρκετά ο Ζοσέ Μουρίνιο, κάτι που φάνηκε τόσο στα social media με τα «χειροκροτήματα» που του έγραψε κάτω από μία φωτογραφία όσο και από το γεγονός ότι του πρόσφερε το επαγγελματικό του ντεμπούτο κόντρα στην Κάλιαρι, τον Γενάρη του 2022.

Ο ταλαντούχος αμυντικός είναι βασικό μέλος και στην Εθνική Νέων, με την οποία πανηγύρισε την πρόκριση στα τελικά του EURO U19 στη Μάλτα αλλά λόγω καρτών δεν μπόρεσε να παίξει στην πρεμιέρα κόντρα στη Νορβηγία.

Ο ίδιος μίλησε στο Gazzetta και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που είχε η ομάδα μέχρι να φτάσει εκεί, για τους στόχους που υπάρχουν μεταξύ των παικτών και του προπονητικού τιμ αλλά και τα δικά του όνειρα με το εθνόσημο.

– Από όλη αυτή τη πορεία. Ποιο παιχνίδι θεωρείς ότι ήταν κλειδί;

«Σίγουρα υπήρξαν πολλά σημαντικά ματς. Δεν φτάσαμε τυχαία μέχρι εδώ καθώς και στους δύο προκριματικούς γύρους τερματίσαμε ως πρώτοι στους ομίλους. Θεωρώ το πιο σημαντικό ήταν το πρώτο ματς κόντρα στην Ελβετία γιατί μέχρι τότε, δεν είχαμε μία εικόνα για το πως ήμαστε σε σχέση με τις άλλες ομάδες, τι εικόνα θα έχουμε… Το άγνωστο μας είχε γεμίσει άγχος αλλά η νίκη κόντρα στην Ελβετία που είναι μία ομάδα που βγάζει παραδοσιακά μεγάλους παίκτες και οι ακαδημίες είναι σε υψηλό επίπεδο, καταλάβαμε ότι είμαστε σε ένα δυνατό γκρουπ και μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα».

– Σε ποιο παιχνίδι δυσκολευτήκατε περισσότερο;

«Όλα τα παιχνίδια ήταν δύσκολο. Ήμασταν κόντρα σε πολύ καλές ομάδες. Τα περισσότερα τα διαχειριστήκαμε αρκετά καλά γιατί είμαστε δεμένοι ως ομάδα. Πιστεύω ότι το τελευταίο με την Ιρλανδία που μας έφερε και την πρόκριση, ήταν αυτό στο οποίο δυσκολευτήκαμε περισσότερο. Θέλαμε και συνδυασμό αποτελεσμάτων με το άλλο παιχνίδι γιατί κοιτάγαμε και τη διαφορά γκολ με τη Σλοβακία και η Ιρλανδία ήταν μία δυνατή ομάδα. Στο δεύτερο ημίχρονο ειδικά υποφέραμε αλλά περάσαμε και αυτό το κομμάτι όπως περνάμε τα πάντα μαζί ως ομάδα».

– Πριν ξεκινήσει όλο αυτό το ταξίδι, πιστεύατε ότι μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα τελικά του EURO;

«Για να σου πω την αλήθεια, μέχρι το ματς με την Ελβετία, δεν ξέραμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Είχαμε και παιδιά που ήταν μικρότερα σε ηλικία καθώς έχουμε πολλά παιδιά που είναι γεννηθείς του 2005. Δεν ξέραμε μέχρι που μπορούμε να πάμε αλλά μετά το πρώτο παιχνίδι, καταλάβαμε ότι αυτή η ομάδα αξίζει πραγματικά να φτάσει μέχρι το EURO. Το αποδείξαμε κιόλας γιατί τερματίσαμε πρώτοι στους προκριματικούς».

– Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει ως ομάδα;

«Μας ξεχωρίζει η ενότητα και είμαστε ο ένας για τον άλλον. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα σε αποδυτήρια. Έχουμε ένα κλίμα ενότητας και αυτό βγαίνει και στο γήπεδο. Τα πάντα τα κάνουμε όλοι μαζί, είτε είμαστε επίθεση, είτε άμυνα αλλά είτε νικάμε είτε χάνουμε. Παρότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να κάνουμε προπονήσεις όλοι μαζί, είμαστε ομάδα και αυτό το πιο σημαντικό».

Πάμε στο παιχνίδι με την Ιρλανδία, όπου ουσιαστικά με τη νίκη, πήρατε την πρόκριση. Υπήρχε άγχος;

«Σίγουρα υπήρχε άγχος καθώς το θέλαμε πάρα πολύ. Η παρουσία του κ. Κωνσταντινίδη στην Ιρλανδία παρότι η Εθνική Ανδρών έπαιζε μία μέρα πριν μας έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη καθώς έδειξε ότι μας στήριζε. Ήταν ένα παιχνίδι που μπορούσε να μας φέρει στο EURO αλλά τελικά ήταν δημιουργικό άγχος».

-Είχατε πει κάτι συγκεκριμένο στα αποδυτήρια και πως κύλησε το πρώτο ημίχρονο;

«Δεν είχαμε πει κάτι συγκεκριμένο. Μας ζήτησε να κάνουμε ότι ξέρουμε να κάνουμε πάντα γιατί αυτό θα μας φέρει στην Μάλτα. Στο πρώτο ημίχρονο δεν μπήκαμε όπως θα έπρεπε γιατί αυτοί είχαν περισσότερες ευκαιρίες και όταν ψάχνεις μία πρόκριση και βλέπεις ότι το πρώτο 45λεπτο δεν βγαίνει, τότε πρέπει να κάνεις ένα restart στο μυαλό και να μπεις στο δεύτερο πιο έτοιμος. Ουσιαστικά λέγαμε ότι το ματς ξεκινάει από την αρχή και αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι δεν θέλει να χάνει. Το αποδείξαμε σε όλα τα προκριματικά και για αυτό στο τέλος χαμογελάσαμε».

– Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε το γκολ…

«Όταν μπήκε το γκολ, είπα «τελείωσε, θα πάρουμε την πρόκριση». Σκέφτηκα, γιατί είμαι και αμυντικός, ότι δεν πρόκειται να φάμε γκολ. Ο καθένας μετά το τέρμα άρχισε να το πιστεύει ακόμα περισσότερο και δώσαμε το 120% μας. Σε κάθε μονομαχία… σκυλιάζαμε, πέφταμε, μαχόμασταν… τα πάντα. Στο τέλος πήραμε μία μεγάλη πρόκριση».

– Να φανταστώ έγινε χαμός στο φινάλε…

«Ήταν μία μεγάλη επιτυχία για εμάς και το πανηγυρίσαμε έντονα, το χαρήκαμε αλλά ξέραμε ότι αυτό το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Βάλαμε ένα στοίχημα με τους εαυτούς, το οποίο είναι να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο EURO μέχρι τους ‘4’ και γενικά όπου μας πάει».

– Είχατε άγχος για το EURO;

«Όταν φοράς το εθνόσημο και εκπροσωπείς μία ολόκληρη χώρα σίγουρα έχεις μία πίεση και άγχος αλλά θέλουμε αυτό να το βγάλουμε προς τα έξω με πάθος, με ένταση. Δεν θέλουμε να χάνουμε όπως σου είπα. Αυτό βγαίνει στο γήπεδο».

-Έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί να γίνετε η πρώτη ομάδα Νέων της Ελλάδας που θα κατακτήσει το EURO αν το πάρετε;

«Αυτό με ανατριχιάζει και μόνο που το ακούω. Δεν θέλω να πω βαριές κουβέντες αλλά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλα τα ματς και όπου μας βγάλει. Πάντως θα προσπαθήσουμε όλα τα παιχνίδια».

– Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις μετά την κλήρωση για τους ομίλους του EURO;

«Θα μπορούσε να είναι ευκολότερη αλλά και χειρότερη. Σίγουρα η Ισπανία είναι μία χώρα που από άποψη υποδομών είναι σε υψηλό επίπεδο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα εμείς αν είμαστε συγκεντρωμένοι».

– Το κλίμα στην προετοιμασία ενόψει της διοργάνωσης;

«Έχουμε κάνει αρκετές προπονήσεις μαζί ως ομάδα. Ανυπομονούμε για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Λόγω καρτών δεν μπόρεσα να βοηθήσω τα παιδιά κόντρα στη Νορβηγία αλλά προσπάθησα από την εξέδρα να τους μεταφέρω τη δύναμη μου».

– Τι έχετε πει μεταξύ σας στα αποδυτήρια για αυτό το «ταξίδι»;

«Αυτά που λέγονται στα αποδυτήρια πρέπει να μένουν στα αποδυτήρια, αλλά έχουμε πει μεταξύ μας ότι πρέπει να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Το πιο σημαντικό πάντα είναι το επόμενο. Μετά τη Νορβηγία, τώρα είναι κόντρα στην Ισπανία. Είναι το μόνο που κοιτάμε».

– Για το παιχνίδι με τη Νορβηγία τι πήγε λάθος θεωρείς;

«Θεωρώ ότι ήταν μία κακή παρένθεση για την ομάδα. Υπήρχε άγχος καθώς είναι πρωτόγνωρο πράγμα αυτή η διοργάνωση για εμάς και υπήρχε και απειρία. Το γεγονός ότι ήταν κακή παρένθεση φάνηκε από την αντίδραση στο δεύτερο ημίχρονο».

– Την ημέρα του αγώνα με τη Νορβηγία, ήταν η συμπλήρωση 19 χρόνων από την κατάκτηση του EURO 2004 (04/07). Το είχατε συζητήσει στην ομάδα;

«Εννοείται. Η επέτειος αυτής της επιτυχίας μας κάνει όλους υπερήφανους γιατί και εμείς είμαστε μέλη της Εθνικής Ομάδας και ευχόμαστε κάποια στιγμή να το επαναλάβουμε».

– Και τώρα Ισπανία…

«Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την ήττα. Όλη η ομάδα πιστεύει στην πρόκριση και θα είναι ένα παιχνίδι κλειδί για εμάς. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας το πρώτο ημίχρονο, να βελτιώσουμε τα λάθη μας και να κρατήσουμε τα καλά από το δεύτερο μέρος».

– Έχεις ως όνειρο την Εθνική Ανδρών;

«Για οποιοδήποτε παιδί είναι ένα όνειρο. Για εμένα προσωπικά είναι και ένας στόχος γιατί δουλεύω καθημερινά και θέλω να καταφέρω να φτάσω σε αυτό το επίπεδο».

– Έχεις κάποιο είδωλο;

«Έχω τον Κώστα Μανωλά καθώς φέτος είμαι και στη Ρόμα. Γενικά εκεί τον έχουν όλοι ως είδωλο για το γκολ που είχε πετύχει κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Champions League. Γενικά όμως κοιτάω τον τρόπο παιχνιδιού του, όπως αμύνεται… κοιτάω να παίρνω χαρακτηριστικά του για να βελτιώνομαι όλο και περισσότερο».



gazzeta.gr