Κάμερες ασφαλείας σπιτιών και καταστημάτων, καταγράφουν το χτύπημα των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκαλεί για λίγο πανικό. Υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ τρέχουν προς την έξοδο, με πολλά από τα προϊόντα να πέφτουν από τα ράφια στο έδαφος.

Το πρώτο φως της ημέρας βρίσκει τους κατοίκους της πόλης ανάστατους, ύστερα από μια νύχτα γεμάτη μετασεισμούς. Ο ισχυρότερος είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ κ εκδηλώθηκε στις 02:52 τη νύχτα. Πολλοί διανυκτέρευσαν σε πλατείες μακριά από τα σπίτια τους.

Σε σπίτι στο Ηράκλειο κατέρρευσε ένα τμήμα από το μπαλκόνι και το στέγαστρο που υπήρχε. Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή. Θεωρούν πως ο χθεσινός σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι και επικεντρώνονται στην ανάλυση για το πως μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο.

Ο Άκης Τσελέντης προβλέπει ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να εξασθενεί αλλά συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες σπιτιών που χτίστηκαν πριν το 1970 να κάνουν ελέγχους.

«Αναμένουμε η μετασεισμική δράση να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και μετά από περιόδους μηδενικής σεισμικότητας για μικρά χρονικά διαστήματα να έχουμε κάποιο λίγο μεγαλύτερο μετασεισμό γύρω στο 4. Το όλο φαινόμενο μπορεί να κρατήσει ακόμα και 2 μήνες πριν αποσβεσθεί τελείως», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 17,5 χιλιόμετρα και το τηλεφωνικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δέχτηκε εκείνα τα πρώτα λεπτά δεκάδες κλήσεις από κατοίκους του Ηρακλείου και των γύρω περιοχών.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη, οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και οι έλεγχοι συνεχίζονται, λίγο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τα 5,1 Ρίχτερ.

Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, τόνισε:

«Είναι λογικό κάθε φορά που γίνεται ισχυρός σεισμός να υπάρχει ανησυχία. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα. Έχουμε να δούμε ισχυρό σεισμό από αυτόν του Αρκαλοχωρίου. Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό», τόνισε.

Ερωτώμενος αν ανησυχεί για τη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό, που επίσης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε:

«Ο Κορινθιακός με ανησυχεί όσο με ανησυχούν και η θρακομακεδονική ζώνη, όσο με ανησυχούν και τα ιόνια νησιά. Δεν υπάρχει απόλυτη περίοδος επαναλήψης ενός ισχυρού σεισμού σε μία περιοχή. Το να πούμε ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα γίνει στην Ελλάδα, όποτε γίνει, θα γίνει στον Κορινθιακό, δεν μπορούμε να το πούμε».

megatv.com