Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια απλησίαστα, οι καλοκαιρινές διακοπές μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός.

Τα καύσιμα συνεχίζουν το καθημερινό ανοδικό ράλι και σήμερα στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται στα 2,334 ευρώ, της κατοστάρας στα 2,504 ευρώ, του ντίζελ στο 1,910 ευρώ και του υγραερίου στο 1.054 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια ώρα, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνουν απαγορευτικό το ταξίδι όχι μόνο των διακοπών αλλά ακόμη και τις λίγες ημέρες ξεκούρασης στην ιδιαίτερη πατρίδα. Οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου διαμαρτύρονται καθώς ο τόπος τους θεωρούνταν πάντα ελκυστικός και προσιτός στο ελληνικό βαλάντιο προορισμός.

Απρόσιτες και οι Κυκλάδες. Ενδεικτικά, το ταξίδι με προορισμό τη Νάξο κοστίζει 45 ευρώ το άτομο και επιπλέον 105 ευρώ για ένα μεσαίο αυτοκίνητο. Έτσι, το μετ’ επιστροφής ταξίδι θα κοστίσει σε μια τετραμελή οικογένεια συνολικά 570 ευρώ.

Ασταμάτητη δράση στο live casino της Novibet

Έτσι, οι ελληνικές οικογένειες προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος των διακοπών με την τάση να έχει ήδη διαφανεί.

Αν λοιπόν επιλεγεί το ταξίδι οδικώς, για παράδειγμα μέχρι την Καλαμάτα που είναι μια απόσταση 239 χιλιομέτρων από την Αττική, με σημερινές τιμές  και μέση κατανάλωση 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 58 ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος των διοδίων: 2,10 στην Ελευσίνα, 1,80 στον Ισθμό, 2,55 στο Σπαθοβούνι, 2,40 στη Νεστάνη και σε τρεις ακόμη σταθμούς μέχρι την Καλαμάτα, ο οδηγός θα πληρώσει συνολικά-μαζί με το κόστος της επιστροφής 27. 9 ευρώ.

Οι επιχειρηματίες τουρισμού που φιλοξενούν κυρίως επισκέπτες από την εγχώρια αγορά, διαβεβαιώνουν ότι έχουν απορροφήσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος και έχουν συγκρατήσει τις τιμές τους.

«Από καταλύματα 3 αστέρων μέχρι 5 αστέρων, είναι από 60 ευρώ με τα πρωινά, ένα δίκλινο δωμάτιο, μέχρι 120-140, τις περιόδους εκτός Αυγούστου» αναφέρει ο πρόεδρος ξενοδόχων Καλαμάτας, Δημήτρης Κάραλης.

Πάντως και στα νησιά οι ξενοδόχοι διαβεβαιώνουν ότι έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις τιμές σε λογικά για την εποχή επίπεδα, απορροφώντας οι ίδιοι μεγάλο μέρος του ενεργειακού κόστους.megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

FACEBOOK - TWITTER